НИКСОН И ТРАМП. СЛИЧНОСТИ

niksontramp

ПАТРИК БЈУКЕНЕН

Исти непријатељи из „дубоке државе“ чекају сличан развој догађаја да Трампу ураде исто што су урадили Никсону. У то будите сигурни

Већ две године аутор овог текста пише о две теме. Прва је председнички мандат Ричарда Никсона, за време којег сам служио у Белој кући од првог до последњег дана, што сам описао у својој новој књизи Никсонови ратови у Белој кући: Битке које су створиле и срушиле председника и заувек промениле Америку. Друга тема је задивљујућа кампања Доналда Трампа и његових првих сто и кусур дана у улози председника.

Та два човека су по много чему тотално различити. Трамп је шоумен, забављач, трговац некретнинама, рођени богаташ који теревенчи у материјалним благословима које му је донео његов успех. Никсон, рођени сиромах, био је студиозан, резервисан, добро упознат са историјом, обузет политиком и један од најспремнијих људи икад за председничку фотељу.

Па ипак, „неред“ који је Трамп наследио евоцира упадљиве сличности са Никсоновим светом из 1968. године. Обојица су преузели кабинет у тренутку кад је нација била дубоко подељена. Никсон је изабран у години коју је обележило убиство Мартина Лутера Кинга јуниора и Роберта Кенедија, расни немири у сто градова и улични сукоби између полиције и радикалних елемената (radicals) на Демократској националној конвенцији у Чикагу. До јесени 1969. Никсон је имао Белу кућу окружену аутобусима, а америчке ваздушне снаге у подруму зграде своје Извршне канцеларије.

ОГРОМНА КОЛИЧИНА МРЖЊЕ МЕДИЈА
Трампова кампања и председнички мандат такође су обележени огромним и непријатељски настројеним демонстрацијама. Обојица су се суочили са токсичним оптужбама о удруживању са спољним силама како би утицали на одређене догађаје. Никсонови помоћници су оптужени за тајну спрегу са Сајгоном да би торпедовали мировне преговоре Линдона Џонсона у Паризу. Трампови помоћници су оптужени за удруживање са Владимиром Путином зарад ширења мејлова који су украдени од Демократског националног комитета. Амерички естаблишмент, којем велике лажи нису непознате, није могао и не може прихватити да је земља одлучила да изабере ову двојицу аутсајдера.

Никсон је преузео дужност са 525.000 војника заробљених у Вијетнаму. Трамп је наследио Авганистан као најдужи рат у америчкој историји и ратове у Ираку, Сирији, Либији и Јемену. Никсон је обећао да ће часно окончати Вијетнамски рат, што је и урадио започињући еру преговора. Трамп је обећао да ће нас држати изван блискоисточних ратова и да ће остварити разумевање са Русијом.

И Никсон и Трамп су се обавезали да ће реконструисати Врховни суд. Обећавши да ће изабрати јужњака, Никсон je сведочио како се именовању двојице њих (судије Клемента Хејнсфорта и Харолда Карсвела) жестоко успротивио Сенат.

Док је Никсон био први председник од Закарија Тејлора који је ушао у Белу кућу кад његова партија није освојила ниједан дом Конгреса, Трамп је то урадио кад је његова партија преузела контролу над оба дома. Због тога је Трампов кандидат судија Нил Горсач изабран за Врховни суд.

Вероватно не постоје два друга председника која су се суочила са толиком количином непријатељства и мржње медија. Пошто је његов говор из 1969. године о Вијетнаму и „тихој већини“ омаловажен, Никсон је (медијима) објавио рат, дајући одобрење потпредседнику Спиру Егњуу за напад на три медијске мреже.

niksonТрамп не престаје да напада медије од кад се лифтом спустио низ свој торањ да прогласи кандидатуру. У његовој првој великој победи на Капитол хилу, Конгрес је тесно изгласао „укидање и замену“ Обамакера. Тек уз Егњуов пресудни глас, августа 1969. Никсон је остварио своју прву победу – сенатско одобрење стратешке ракетне одбране.

Иако је Никсон подржао сваки закон о грађанским правима из 50-тих и 60-тих, ипак је оптужен да проводи расистичку „јужњачку стратегију“ како би преузео странку од Диксикрата (Диксикрати или Државна десна демократска партија је огранак Демократске партије који се залагао за расну сегрегацију, због чега се 1948. године одвојио од матичне странке; прим. прев.) и сличних који су тамо владали читав век. Трамп је такође оптуживан да води „расистичку“ кампању.

„ЗАБОРАВЉЕНИ АМЕРИКАНЦИ“
Трампа и Никсона је подржала иста врста лојалиста – „заборављени Американци“, „Средња Америка“, „демократе плавих оковратника“, а наишли су на презир исте врсте непријатеља оличеног у политичко-медијско-културном естаблишменту. И тај естаблишмент је једнако одлучан да сруши Трампа као што је био да обори Никсона.

Па ипак, иако су Трамп и Никсон остварили сличне победе у електорском колеџу, Никсон је на крају 1969. имао 68 одсто оних који га одобравају и само 19 одсто оних који га не одобравају. Трамп је, према Галуповим анкетама, потонуо након трећине своје прве године.

Достигнућа која је Никсон остварио у првом мандату била су изванредна. Отишао је у Пекинг и Мао Цедунгову Кину отворио према свету, испреговарао са Москвом највећи споразум о ограничењу наоружања од вашингтонског Поморског споразума из 1922. и повукао америчке снаге из Јужног Вијетнама. Укинуо је сегрегацију на Југу и обавезно служење војног рока, омогућио 18-годишњацима да гласају, фиксирао социјално осигурање за стопу инфлације, створио Агенцију за заштиту околине и Службу за безбедност на раду и здравље радника, именовао четворицу судија Врховног суда, председавао за време шест спуштања на Месец, објавио „рат тумору“, предложио гарантоване годишње приходе, увео поделу прихода са државом, ослободио Америку златног стандарда и допустио плутајући курс долара. Потом је на изборима 1972. победио у 49 држава, створивши „нову већину“ и тако припремивши пут за републиканску контролу Беле куће у 16 од наредних 20 година.

trampkisindzer01Али у јуну 1972. невешто изведено прислушкивање Демократског националног комитета, које је Никсон кратко разматрао да обустави, да би потом о томе дискутовао у озвученој Белој кући, дало је његовим непријатељима мач који им је требао да га прободу. Исти непријатељи из дубоке државе чекају сличан развој догађаја да Трампу ураде исто што су урадили Никсону. У то будите сигурни.

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ

Patrick J. Buchanan – Official Website

Тагови: