Kina naredne sedmice počinje trgovinu naftom u juanima

Na Šangajskoj energetskoj berzi kreće trgovina naftnim fjučersima denominovanim u juanima

Kina se sprema za početak berzanskog trgovanja fjučersima za naftu u svojoj nacionalnoj valuti.

Na Šangajskoj međunarodnoj energetskoj berzi. U juanima, a ne više u dolarima.

Start treba da bude već naredne nedelje, a to će biti – ako se zaista dogodi – ozbiljan udar po dolaru kao svetskoj rezervnoj valuti.

Istovremeno će kineski juan značajno učvrstiti svoje pozicije u sferi svetskih finansija.

Trgovina naftom na Šangajskoj berzi u juanima bitan je segment kineskog projekta „Jedan pojas, jedan put“.

Na Zapadu se već govori nameri Pekinga da lansira petrojuan, na sličan način na koji se u svoje vreme pojavio petrodolar. A on se pojavio nakon što se Henri Kisindžer 1974. dogovorio sa kraljevskom kućom Saudijske Arabije o kupoprodaji nafte isključivo u američkim dolarima.

Pojava petrojuana izazvaće delimičnu, ali značajnu dedolarizaciju svetske ekonomije. Na Zapadu strahuju da će to biti za dolar bolan udarac.

Da bi ojačao svoje pozicije u Saudijskoj Arabiji koja je najveći svetski izvoznik nafte, Peking je pokazao spremnost da kupi akcije kompanije Saudi Aramco.

Kineske naftne kompanije PetroChina i Sinopec već su se ponudile da kupe 5 odsto i pre nego što formalno počne trgovanje njima. Jedino traže da to bude na nekoj od zapadnih berzi.

Ovo može navesti i Saudijsku Arabiju da počne da prodaje svoju naftu za petrojuane umesto za petrodolare.

Peking može prisiliti čak i Amerikance da energentima trguju i u juanima.

Trampova administracija je zabrinuta zbog ogromnog deficita koji SAD imaju u trgovini sa Kinom. Stoga američke kompanije planiraju da znatno povećaju izvoz energenata – nafte i tečnog gasa, pre svega na kinesko tržište.

Peking mora da svoju ekonomiju, koja i dalje raste, obezbedi energentima koje je dosad morao da kupuje američkom valutom.

Prema podacima kineske carine, Peking je tokom 2017. kupovao po 8,4 miliona barela nafte dnevno, što je 10,1 odsto više nego u 2016.

Kina je prošle godine pretekla SAD po količinama uvezene nafte, a njene cene se i dalje diktiraju iz Londona i Njujorka.

Početak trgovine naftnim fjučersima u Šangaju – bar se tako nadaju u Pekingu, suzbiće i manipulacije njenim cenama.

Primera radi: trgovina fjučersima bila je prošle godine u Londonu i Njujorku 23 puta veća od trgovine stvarnim količinama nafte.

Trgovina naftom u juanima biće prvi ozbiljni udar po finansijskoj svemoći Sjedinjenih Država.

Kina nije bez iskustva n terenu na kojem će se igrati i geopolitička utakmica. Šangajska berza od 2015. trguje niklom, a u aprilu 2016. počela je trgovanje fjučersima na zlato. Za trgovinu u petrojuanima posebno su zainteresovane Rusija i Venecuela koja ima najveće rezerve nafte u svetu.

 

Autor Andrej Karabijanc

 

 

Izvor Fakti, 26. januar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u