Случај Арежина или како заувек сачувати државни пос’о

Вођен Пајтићевим убеђењем да постоји право на вечну власт, Арежина је поверовао да по истој патолошкој аналогији и њему припада право да заувек буде програмски директор РТВ-а

Срби лажу да им је лажне вести открио Доналд Трамп у председничкој кампањи 2016. године. Још мање је истина да су за измишљене догађаје дознали кад су владе Велике Британије, Француске и Немачке формирале специјалне тимове за проверу неистина, измишљотина, субверзија, диверзија и осталих семантичко-комуниколошких трикова помућивања ума интернетном затуцаној цивилизацији.

Лаж као темељ, кичмени стуб информације Србима је даривао грађанин Слободан Арежина у време кад је као азилант са Б92 засео у фотељу програмског директора Радио-телевизије Војводине, с циљем да од Бојана Пајтића направи Калигулу. Захваљујући Арежини и подвалама његових новинара коње су годинама представљали грађани Војводине. Али не у улози сенатора, него у улози насамарене марве.

ПАЈТИЋ, АРЕЖИНА И АСИСТЕНТИ
У том подухвату су му помагале две неуспеле инкарнације женског барона Минхаузена, једна у улози инквизитора, друга на задатку политкомесара; затим лоша мешавина Весне Дедић, Сање Маринковић и Сузане Трнинић упослена као мегафон за трансфузију генијалности Пајтићевих секретара. Задатак то четворо чауша Демократске странке био је да фалсификованим вестима, непостојећим догађајима, лажним статистикама и презентацијом фантомских пројеката помогну вечни останак на власти деспота Пајтића и његових фарисеја. Вођен Пајтићевим убеђењем да постоји право на вечну власт, Арежина је поверовао да по истој патолошкој аналогији и њему припада право да заувек буде програмски директор РТВ-а.

Симулакрум је у почетку деловао савршено. Огромне плате, лажни рејтинзи и анкете избацили су Пајтића и његову дружину из орбите рационалног на пиједестал недодирљивих господара живота и смрти. Следећи њихове извитоперене жеље, менаџмент и уредништво телевизије ударнички раде да произведу што више Потемкинових села. На несрећу Арежине и његове три помоћнице, лоповлуци дружине из Демократске странке били су очигледнији од пласираних лажи, и девет година утврђивани Титаник потонуо је као брод од папира.

Сачекавши да инквизиторка и политкомесарка новинарство замене другим, уноснијим работама, госпођица мегафон одмах се одрекла Арежрине и Пајтића јер су остали без власти и моћи. Пајтић је након дебакла Демократске странке 2016. године сигурну кућу нашао на Правном факултету, а Арежина је због лошег односа према послу добио отказ на РТВ-у. Упркос чињеници да је од Пајтићевог поверљивог човека, добијала 500 евра за хвалоспеве о њему, љубитељка измаштане стварности и њен гуру Арежина поново су се срели. Али овај пут не као Луј XIII и кардинал Ришеље него као Отело и Јаго. Она у улози новог медијума од поверења, он на никад прежаљеном месту програмског директора.

Следећи трагове новца дошли смо до јасних параметара на основу којих се може тачно и поуздано објаснити Арежинина склоност ка лажирању вести, и његових непостојећих успеха.

У време када је Бојан Пајтић, преко Фонда за финансирање развоја нових технологија пустошио буџет Војводине, покрајински јавни сервис, којим је суверено владао Арежина, није објавио ниједну једину вест о томе. У исто време, да би прикрио свој пропагандни задатак Арежина уз помоћ група за утицај, окупљених око катедре за журналистику и Новосадске новинарске школе, пласира мит да је гледаност РТВ-а превазишла могућности постојећих пиплметара, и да је због таквог вртоглавог раста рејтинга потребно измислити потпуно нов мерач гледаности.

Полазећи од права јавности да зна истину, а то значи да јој се пруже информације о крађама, проневерама, намештаљкама људи из власти, што представља кључну тачку свих конвенција европских и светских новинарских организација, и чини суштину јавног сервиса, у десет тачака раскопчаћемо мит звани Арежина и доказати да РТВ, у време кад је он био програмски директор, није известио ни о једној теми важној за грађане Војводине, а то је начин на који су покрајински функционери народне паре преко фантомских пројеката пресипали у приватне џепове.

Док су други медији откривали марифетлуке ДС-а, ниједном се није десило да било који новинар, извештач или водитељ РТВ-а затражи коментар од званичних органа тадашње покрајинске власти. Уместо тога, врхушка РТВ-а делила је себи велике плате.

РАЗБИЈАЊЕ МИТА У 10 ТАЧАКА
1.
Најмање 100 пута од 2008. године када су почели радови, Пајтић је под будним оком камера и извештача РТВ-а отварао Каменицу 2 (на слици изнад). Трошкови су с 22 милиона евра нарасли на близу 35 милиона евра. Уместо да буде завршена 2009, како је обећано, болница је отворена тек крајем 2016, две године након што је ДС у Војводини сишао с власти.

2. Док је Пајтић сваког јутра по доласку на посао задуживао по једне маказе за ново отварање Каменице 2, откривено је да је његов најближи сарадник у улози председника Управног одбора Института у Каменици учествовао у намештању тендера за набавку специјалног скенера од преко два милиона евра. О тој акцији, у којој је скенер купила једна фирма без увозне дозволе пре расписивања тендера, а онда га увезла друга фирма, која га није купила, Арежина и његови новинари нису направили ниједан извештај. А Војвођани су у том послу оштећени за близу милион евра.

3. Радио-телевизија Војводине једини је медиј у Србији који поседује лаж века. Снимак на ком се Бојан Пајтић у друштву Драгослава Петровића возика на скутерима по једном сокаку у Дебељачи. Реч је о превари у којој је учествовао бивши посланик ДС-а Станко Ковачевић. Петровић и Пајтић дали су Ковачевићевој фирми из Фонда за развој нових технологија близу 640 хиљада евра као подстицај покретања производње војвођанских електромобила и скутера на струју. Није произведен ниједан електромобил, а РТВ о тој превари није извештавао.

4. У кампањи за покрајинске изборе 2012. године главни Пајтићев адут била је градња тунела кроз Фрушку гору. Његова градња најављивана је сваког дана. На крају се испоставило да Пајтићева влада сем једног студентског дипломског рада из седамдесетих година нема ниједан други документ. Ни о томе Арежина и његови истинољубиви новинари нису известили грађане Војводине.

5. Арежина, његови пулени и сви чланови тима Подржи РТВ тврде да је у њихово доба, и доба владавине ДС-а РТВ био потпуно независтан и објективан, ослобођен било каквог утицаја политике, те да се Пајтић није мешао у рад Покрајинског јавног сервиса. Да се ради о неистинама и најобичнијој пропаганди доказује Стратегија развоја Покрајинског јавног медијског сервиса од 2013. до 2017, донета у септембру 2013. године. У изради стратешког документа о развоју Покрајинског јавног сервиса учествовали су Бојан Пајтић, његов секретар за информисање Славиша Грујић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, те помоћник секретара за информисање Калман Кунтић.

6. Концепт у ком је РТВ био позициониран као приватно гласило ДС-а и мањег броја аутономашких странака остварио је следеће пословне резултате. (Подаци су преузети из Стратегије 2013-2017). РТВ је 2012. годину завршила с губитком од 1,286 милиона евра (149.176.000 динара ), а у првој половини 2013. (30.6.2013) евидентиране краткорочне обавезе износиле су 7,227 милиона евра.

7. Према приказаним финансијским параметрима и подацима о просечној гледаности Арежина и његов тим неосновано су тврдили да је РТВ процветао у њихово доба. Превешћемо у бројке шта то значи. У просеку РТВ је пратило око 40.000 људи дневно. Дакле за обавештавање око 1,5 одсто грађана Војводине, за 12 месеци трошене су бар три милијарде динара.

8. Фирми с британских Девичанских острва Пајтићеви фондови уплатили су 1,7 милиона евра за производњу супер-еколошког средства за прскање ларви комараца. Афера је трајала до 2014. године, Војвођани нису могли да се одбране од комараца, на каналима РТВ-а приказивани су успеси Пајтићеве владе.

9. Новинари других медија и редакција који су истраживали случај Фонда за развој нових технологија установили су да никакви погони за нове технологије нису постојали. У највећем броју случајева субвенције од више стотина хиљада евра добијане су преко истих машина које су се селиле из општине у општину. РТВ није узео учешћа у расветљавању ове, за грађане Војводине важне теме. Њихов став био је да грађанима треба сервирати измишљене вести о надчовечанским успесима владавине Демократске странке.

10. Тачка број десет не односи се ни на једну од више стотина корпуционашких афера покрајинске власти у време док су РТВ водили Арежина и његови људи. Тачка број десет представља суштину судско-повратно-отказног епилога грађанина Арежине. Да је радио у Рингије Аксел Спрингеру, који свакодневно уручује десетине отказа својим радницима, да ли би писао тужбе и испијао кафе по кафићима око редакције, као у случају РТВ-а? Или, да се којим случајем запосли код Дејвида Петреуса, да ли би у случају отаказа подигао тужбу, и медијску галаму, или би послушно прихватио поздравну карту у једном смеру као кад је ономад ћутке отишао са Б92.

 

Аутор је стручњак за односе са јавношћу