Јункер о ЕУ путу Србије: Погрешно сте нас схватили

,,Проблеми морају бити решени пре приступања или неће бити даљег приступања”, закључио је Јункер

Председник Европске комсија Жан Клод Јункер каже да 2025. година није година када би Србија и Црна Гора ”морале” да буду у ЕУ, већ да је то индидкативни датум и охрабрење за земље које су највише напредовале на ЕУ путу.

”Погрешно је представити да смо Европска комисија и ја рекли да Србија и Црна Гора морају бити у ЕУ до 2025. године. Не, то је индикативни датум и охрабрење, тако да ове земље раде снажно и прате тај пут”, изјавио је Јункер у Стразбуру пред представљање Стратегије проширења.

Жан Клод Јункер каже да су Србија и Црна Гора, као земље које су навише напредовале, добиле ”нови датум који би требало да убрза ствари”.

”Желимо да видимо проширење на Западном Балкану, али не желимо да видимо улазак без испуњења испуњења услова. Они још нису испунили услове, а неки су далеко од тога”, нагласио је Јункер пред Европским парламентом.

Он је додао да ЕУ жели да ”пружи руку” својим партнерима на Западном Балкану и да им помогне да наставе ”тежак пут” евроинтерација.

”Сматрам да Србија и Црна Гора могу да превазиђу овај тежак пут”, поручио је председник Европске комсиије.

Жан Клод Јункер је још једном подвукао да неће бити даљег проширења на Западни Балкан све док се прво не реше отворена питања граница.

”Рећи да ће се то решавати пошто се уђе у ЕУ неће се више догодити. Проблеми морају бити решени пре приступања или неће бити даљег приступања”, закључио је Јункер.

ГРАНИЧНИ СПОР СЛО И ХР ЈЕ ЕВРОПСКИ ПРОБЛЕМ
Председник Европске комисије Жан Клод Јункер оценио је данас у Европском парламенту да је гранични спор између Словеније и Хрватске европски проблем и упозорио да приступања земаља Западог Балкана ЕУ неће бити све док не реше све своје међусобне ганичне спорове.

Јункер је позвао Словенију и Хрватск да реше гранични спор.

„Гранични спор између Хрватске и Словеније је проблем који мора да се реши“, рекао је Јункер на пленарној седници Европског парламента у Стразбуру.

Указао је да је то и билатерални и европски проблем.

 

Извор Танјуг/Вечерње новости, 06. фебруар 2018.