Европска комисија без коментара о Штрахеовој изјави

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчић није данас желела да коментарише изјаву аустријског канцелара Хајнца-Кристијана Штрахеа о статусу Косова

Одговарајући на питање аустријских медија о ставу Европске комисије према изјави вицеканцелара Штрахеа који је, према навођењу аустријских дописника у Бриселу, пред одлазак у Србију поручио да је ,,Косово без сваке сумње део Србије“, Коцијанчић је одбила да ,,коментраише коментаре других званичника“.

,,Питање признања тиче се исклључиво земља чланица”, поручила је Коцијанчић.

Она је рекла да ЕУ у овом тренутку нема утврђен датум за наставак дијалога о нормализацији односа Београда и Приштине, али да су контакти у току. ,,Контакти су у току. За сада немамо ништа да најавимо, али као што знате обе стране су потврдиле ангажман у дијалогу“, изјавила је Коцијанчић.

Аустријски вицеканцелар Штрахе је уочи посете Београду поручио да је ,,признање Косова једино ствар Србије“ и да је притисак на Србију да призна Косово ,,погрешан пут“.

Штрахе је подсетио да је његова Слободарска партија оштро критиковала аустријско признање Косова, али да је то сад чињеница која се више не може мењати.

Министарка иностраних послова Аустрије Карин Кнајсел је, у реакцији на наводе викцеканцелара Штрехеа, поручила да је признање независности Косова од стране званичног Беча неповратно.

ЕУ званично има статусно неутралан приступ када је Косово у питању, јер пет од 28 земаља чланица нису признале једнострано проглашену независност Косова.

 

Извор Танјуг/Б92, 12. фебруар 2018.