Говедарица демантовао Мектићеву изјаву, њега демантовао снимак

Министар безбедности БиХ Драган Мектић оптужио српски народ за геноцид у Сребреници

Председник СДС-а Вукота Говедарица изјавио је данас да изјава министра безбедности у Савету министара Драгана Мектића да „Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници“ није став Мектића нити СДС-а.

Говедарица је рекао да је Мектић јуче новинарима саопштио да је „реч о једној измонтираној изјави“ с циљем његове дискредитације.

„Евидентно је да се један дужи временски период води харанга против Мектића, односно министра безбјдности у Савјету министара. Одбацујем све то са јасном теоријом – у БиХ у протеклом рату дешавали су се злочини на све три стране“, рекао је Говедарица.

Он је истакао да све три стране данас, после толико година морају да погледају истини у очи и да осуде појединачне злочине иза којих су стајале одређене личности како би се дошло до помирења и обезбедили на тај начин будућност која је потребна свим грађанима који живе у БиХ.

Мектић је за „Вечерњи лист“, издање за БиХ, рекао да „Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници“, те да „постоје релевантни документи који доказују геноцид“, али је јуче на конференцији за новинаре у Сарајеву демантовао да је то рекао и истакао да се у Сребреници десио стравичан злочин.

Након Мектићевог демантија, Вечерњи лист објавио је на својој веб страници аудио-снимак који потврђује аутентичност његове изјаве, а огласио се и новинар Хасан Хајдар Диаб, који је радио интервју.

Он је навео да су у том листу били приморани да емитују тонски запис његовог разговора са Мектићем, искључиво зато што га је Мектић негирао и демантовао, чиме је довео у питање његов кредибилитет као новинара.

„Децидно и дословно на моје питање `Сматрате ли да је у Сребреници извршен геноцид, Мектић је рекао `Да. Они морају проћи катарзу и морају то признати…`“, навео је новинар.

 

Извор Срна/Факти, 12. фебруар 2018.