Индекс: Загреб под српским заставама и снајперистима

Због посете председника Србије Александра Вучића по Загребу распоређени снајперисти и полицајци у цивилу који брину о безбедности госта

Како пише хрватски портал ,,Индекс хр“, јутрос је Загреб окићен српским заставама.

Вучић је у 10 часова слетео на загребачки аеродром ,,Фрањо Туђман“ и тренутно је на Пантовчаку, где га је дочекала хрватска председница Колинда Грабар Китаровић на чији позив је и дошао у дводневну посету.

Такође, када Вучић стигне, на Марковом тргу требало је да почне протест удружења удовица хрватских ратних ветерана и удружење ветерана. Они су, како јавља портал, већ око девет часова почели да се окупљају на главном загребачком тргу. Међутим, како је сазнао тај портал полиција им није дозволила да се приближе Марковом тргу већ ће морати да остану на Тргу бана Јелачића.

,,Индекс хр“ такође упозорава грађане Загреба да ће саобраћај деловима Загреба куда ће се кретати колона са Вучићем и око Пантовчака, бити отежан и да би требало да избегавају те саобраћајне правце.

Такође, тај портал наводи и да је Загреб окићен српским заставама. Уобичајено је, како наводи ,,Индекс“, да се на део пута којим пролази неки државник који је у посети Хрватској, постављају заставе те државе. Али, јутрос су српске заставе освануле по граду, а једна је испред Хрватског народног позоришта.

Свечани дочек председника Србије биће приређен у 10.30 сати испред седишта хрватске председнице на Пантовчаку, да би у 10.45 сати почео ,,тет-а-тет“ сусрет председнице Колинде Грабар Китаровић и председника Вучића, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије. Планирано је да састанак двоје председника траје један сат, да би у 11.45 почели билатерални разговори званичних делегација Србије и Хрватске. Грабар Китаровић и Вучића обратиће се медијима у 12.30 сати.

Потом ће српски председник отићи у Владу Хрватске, где ће у 13.35 сати имати ,,тет-а-тет“ разговор са премијером Андрејем Пленковићем. Састанак председника Вучића и председника Хрватског сабора Гордана Јандроковића планиран је за 15.15 сати.

У 16 сати предвиђено је обраћање Грабар Китаровић и Вучића на Хрватско-српском привредном форуму у Хрватској привредној комори.

Састанак председника Вучића и председнице Грабар Китаровић са полазницима Академије СНВ и представљање пројекта ,,Будућност Срба у Хрватској“, биће одржан у 16.45 сати у Митрополији загребачко-љубљанској.

 

Извор Танјуг/Индекс/Б92, 12. фебруар 2018.