Вучић у Загребу: Дошао сам да разговарам о будућности

,,Председница Хрватске ме је дочекала на пристојан, добар и гостопримљив начин"

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Загребу да су у разовору с његовом колегиницом Колиндом Грабар Китаровић понуђене информације које ће неким породицама значити доста у откривању где су њихови нестали чланови, те најавио да ће две стране у наредне две године покушати да реше проблем граница, а ако не дођу до решења о томе ће морати да се иде на међународну арбитражу.

Такође, како је рекао на заједничкој конфернцији за новинаре, и Србија и Хрватска ће убудуће морати да разговарају и имају боље односе, без обзира колико то не желе сви у политичким системима и једне и друге земље.

,,Следеће недеље ћу примити представнике несталих из Хрватске, а могу да кажем да смо нека мала решења неким људима могли већ данас да донесемо, да знају где је тих неколико лица страдало“, рекао је Вучић.

Председници Хрватске посебно је захвалио на храбрости да га позове у посету у тренутку кад односи две земље нису баш у узлазној линији, уз опаску да је тешко наћи питање око којег ћемо се једноставно договорити, али без тога, истакао је, неће бити напретка.

Како је рекао, са хрватском колегиницом разговарао је о припадницима мањина и шта ми можемо да урадимо за хрватску мањину у Србију, а Хрватска за српску заједницу у Хрватској.

То је, подвукао је, за српску страну од кључног значаја у односима.

,,Надамо се и очекујемо од Хрватске да помогне Србима да могу и смеју да се изјашњавају као Срби, да поносно чувају своје име и презиме и да ће после састанка побољшање права српког народа бити на дневном реду и да ће бити много тога учињено“, поручио је председник Србије.

Он је захвалио председници Грабар Китаровић што је приметила да је на основу суботичке Декларације добар део проблема Хрвата у Србији решен, а да је он сам за неке од ствари са којима се суочавају припадници хрватског народа у Србији први пут чуо.

Подсетио је да је решено питање асфалтирања у Суботици и Таванкуту, музичког одељења у Бачком Моноштору, питање куће Бана Јелачића…

,,Оно што смо могли од конкретних ствари смо решили, хоћемо да се поносимо решавањем проблема хрватске националне мањине у Србији“, поручио је председник Вучић.

Уложићемо, каже, и у верске објекте, а било је разговора са надбискупом Станиславом Хочеваром, који има одређене идеје како додатно да помогнемо и ,,са тим немамо ама баш никакав проблем“, истакао је Вучић.

ВУЧИЋ: НИСУ МЕ УЗНЕМИРИЛИ ПРОТЕСТИ У ХРВАТСКОЈ, НИСАМ НИКАКАВ ЧЕТНИК
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да га нису протести у Хрватској узнемирили и поручио хрватском народу да није никакав четник, и да то није био нико у његовој породици, која је страдала у оба прошла рата.

Он је, на заједничкој конференцији за штампу са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић, рекао да не зна колико је људи било на протестима, али да је успут видео неке људе са паролама на којима је писало „Коњу не лажи“, нешто о извињењу, као и „четник-почетник“, те „Барабо, врати се у Србију“.

„Нисам се страшно узнемирио. Овде ме је на пристојан, добар и гостопримљив начин дочекала председница Хрватске. Рекли су ми да је на протестима било више стотина људи. Свако нека ради свој посао. Нека протестују, то је демократско право“ казао је председник Србије.

Он је истакао да је протеклих дана могао чути увреде на свој рачун и да жели грађанима Хрватске да поручи да није никакав четник, нити да му је ико у породици био.

„И у прошлом рату и претпрошлом је породица Вучић страдала. Не знам да је ико од чланова моје породице у било каквом злочину учествовао“, подвукао је Вучић.

Истовремено је поручио да, ако је некоме лакше да тим увредама остварује политичке поене, нека настави тако.

Председница Хрватске је рекла да је демократско право протестовати, и да је то обичај у свим демократским земљама.

„Међутим, не могу подржати вређање и говор мржње. Изражавање мишљења мора бити на културан и прихватљив начин, без екцеса и нарушавања јавног реда и мира“, подвукла је она.

Грабар Китаровић је српској јавности поручила да се не сме допустити да нам „појединци с рубова политичког спектра диктирају политику“.

,,Политику и међудржавне односе морамо ми, који смо изабрани и огромна већина грађана која подржава посету председника Вучића, креирати, зато што морамо да разговарамо о питањима која оптерећују наше односе и морамо радити на бољитку наших држава и народа.

Коментаришући то што је дошао у Хрватску и поред негативних безбедноснх процена, те да је ,,познато да су усташе запалиле Чипуљиће код Бугојна, побивши чланове његове породице“, Вучић је рекао да хоће да одговори на свако питање, али да је пре свега дошао да разговара о будућности.

,,На свако питање ћу да одговорим, али то што се збивало… Овде има људи који су на другој страни изгубили некога, као што има још људи који су са наше стране изгубли некога… Дошао сам да разговарам о будућности“, подвукао је председник Србије и додао да је био добар разговор о проблемима и томе како потпуно различито сагледавамо прошлост.

Он је замолио хрватску јавност да разуме да, за разлику од тога како они виде ствари које су се збивале пре 25 година, ми их видимо другчије или готово сасвим другачије, те да то и људи у Србији треба да разумеју – да Хрвати ствари виде другачије.

Али, назначио је, то не сме да буде разлог да једни са другима не разговарамо, да једни другима правимо проблеме на било ком месту или да правимо ,,хајке, харанге, кампање и све друго“.

Он сам, каже, нема проблем са тим да увек отворено прича о свему, да чује и саслуша шта су проблеми о којима ће Хрвати да говоре, као што желим да они саслушају оно што Срби имају да кажу.

Како је рекао, данас су отворена важна питања о будућности, те да ће се ствари кретати бар у неком смислу на боље, и да ћемо ,,ако ништа друго, послушати једни друге“.

,,Што се Србије тиче, те ћете промене моћи да видите у односу званичника у наредном периоду. Желели бисмо да се то види и са хрватске стране, а видело се или не, ми нећемо да одустајемо од онога што смо зацртали“, истакао је Вучић.

Поновио је да није имао ниједан проблем, а да се насмејао на поруке попут ,,коњу не лажи“, јер је коњ племенита животиња и то није тешка увреда и није ништа страшно.

,,Искрено, немам никакав проблем ако сам ја коњ, или ако сам бараба, или ако сам четник и почетник, иако нисам и нико ми није био у породици, ако ће Срби у Хрватској да живе боље и буду задовољнији. То је за мене ситница“, рекао је Вучић и додао да у крају одакле му је отац постоји пословица ,,пала мува на медведа“, те да он те увреде није ни приметио.

ГРАБАР КИТАРОВИЋ: У МНОГИМ СЕ ОТВОРЕНИМ ПИТАЊИМА НИСМО САГЛАСИЛИ, У НЕКИМ СМО СЕ ПРИБЛИЖИЛИ
Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић изјавила је данас да у разговору са српским председником Александром Вучићем нису постигли сагласност о многим отрвореним питањима, да су се негде приближили, те изразила уверење да ће се по неким другим питањима у будућности приближити и решити.

Председница Хрватске је на заједничкој прес конференцији истакла да су односи Хрватске и Србије бременити због прошлости, који спречавају да ти односи буду названи пријатељским, али је истакла да је добро да се наставе разговори.

Она је рекла да је месецима припремала ову посету, да је желела да се одржи у мало другачијим околностима, али након последње ескалације вербалног рата одлучила је га прекинути и позвати шефа српске државе да што пре дође.

Захвалила се Вучићу што је прихватио тај позив. Данас, како је додала, није било речи о прошлости.

„На жалост, бременита историја нас спречава да би односе две земље назвали пријатељским. Наша обавеза као председника који смо изабрани вољом бирача је да се састајемо, разговарамо, да налазимо додирне тачке, како оно што нас раздваја, тако и о путу у будућност који ће осигурати благостање у обе државе“, поручила је она.

Рекла је да се са Вучићем договорила да препоруче владама две земље да наставе преговоре о граници у наредне две године.

Уколико не буде решења, договорићемо се да идемо на међународну арбитражу, рекла је хрватска председница на заједничкој конференцији за медије с Вучићем.

Шефица хрватске државе је рекла да постоји пуно проблема око решаваqња судбине несталих, јер је прошло пуно времена, а да је охрабрује што је Вучић показао спремнсот да разговара са прдставницима хрватских удружења, те најавила да ће она разгоавратис а српским.

„Договорили смо да наставимо разговоре. Мени лично је битно да смо се сложили о неколико отворених питања, која не представљају само политичку и државну одговорност, већ људску и етичку према грађанима, посебно према породицама који траже чланове породице да учинимо све да би помогли у процесу да се питање несталих реши што је могуће пре“, пренела је она.

Такође је разговарано и о положају српске мањине у Хрватској и хрватске у Србији, рекла је додајући да је направљен искорак тиме што је договорено да у државним делегацијама убудуће буду предсавници мањина и удружења несталих лица како би се чуо и њихов глас.

„Када је реч о положају хрватске мањине у Сбрији, један од наших главних захтева је политичка заступљеност Хрвата на нивоу покрајине и другим нивоима. Верујем да ће председник Вучић наставити разгоаврати са предтсавницима мањине како би се остварила нихова права“, подвукла је она.

Грабар Китаровић је захвалила Вучићу на конкретним потезима, како његовим, тако и Владе Србије, за финансијску помоћ хрватској заједници у Србији.

Када је реч о суботичкој Декларацији, оценила је да је она корисна, додајући да сваки корак добре воље, сваки разговор сматра кораком напред.

„Након потписивања Суботичке декларације за конкретне потезе захвалила бих се председнику Вучићу по питању побољшнају материјалног положаја Хрвата у Србији. Изграђени су путеви о којима разговарано, подржани пројекти и то се и наставља. Треба одати признање томе“ подвукла је Грабар-Китаровић.

Објаснила је да се са Вучићем сложила, када је реч о правосудним питањима да владама препоруче наставак разговора у свим међудржавним комисијама.

„Кроз рад комисија и одговарајућа тела реба настави радити на свим правосудним питањима које оптерећују државе“, указала је она.

Хрватска, према њеним речима, подржава чланство Србије у ЕУ и спремна је да пружи сваку помоћ.

„Разговарали смо и о конкретним пројектим, како искористити заједничке фондове ЕУ да би унапредили стандард живота грађана. Један од пројеката који предлажемо је да се убрза железничка пруга, то јест обнова пруге од Загреба, преко Викноваца, Товарника и Шида до Београда.

„Ако је не модернизујемо теретни и сав други саонарћај ће заобићи посебно Хрватску“, нагласила је она.

 

Извор Агенције/Вечерње новости, 12. фебруар 2018.