Коха диторе: Како је ЕУ издала Ахтисарија и Косово

,,За признање независности Косова потребна је висока политичка воља земаља чланица ЕУ и НАТО"

Иако је проглашење косовске независности обављено у пуној координацији са међународном заједницом и прилагођено потребама Европске уније, ЕУ је издала Косово.

То пише приштински дневник Коха диторе, наводећи да је ЕУ издала Косово јер је остала неутрална у односу на његов статус.

,,Од преговора до проглашавања независности Косова, све је прилагођено потребама ЕУ и улогама које су биле планиране. Али на крају, ЕУ је издала (Мартија) Ахтисарија, јер није имала јединство да подржи његов предлог и издала је и Косово и остала неутрална у односу на статус. На тај начин ЕУ не третира Косово једнако као и друге земље региона али истовремено не помаже ни Србији, којој оставља утисак да још може да пронађе друго решење које није независност“, пише тај дневник.

Лист наводи да су декларације о независности по природи унилатералне, али да је проглашавање независности Косова најмање унилатерално јер је све обављено у пуној координацији са међународном заједницом и прилагођено потребама Европске уније.

Дневник је подсетио на пут преговора о статусу Косова који је предводио изасланик генералног секретара Уједињених нација Марти Ахтисари и понашање земаља које нису признале независност Косова након њеног проглашавања пре десет година, 17. фебруара 2008 године.

,,Разлике у приступу независности Косова су дошле до изражаја дан након проглашавања независности Косова када је тадашњи министар спољних послова Шпаније Мигуел Моратинос, земље која и данас није признала Косово, упркос ставу да нико не даје оцене о проглашавању независности Косова док се о томе не постигне сагласност унутар ЕУ изјавио како је ‘проглашавање независности Косова драстично гажење међународног права“, указао је лист.

Према том дневнику, и ЕУ и земље које су подржале Косово су имале могућност да, након одлуке Међународног суда правде да Косово приликом проглашавања независности није погазило међународно право и да није у супротности са резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, направе помак у призању Косова, али да косовску независност још није признало пет држава чланица ЕУ.

Уместо тога затражени су преговори о нормализацији односа.

,,За признање независности Косова потребна је висока политичка воља земаља чланица ЕУ и НАТО“, закључио је тај дневник.

 

Извор Бета/Б92, 13. фебруар 2018.