Тачи се оградио од идеје о размени косовске тертиторије

Косовски председник Хашим Тачи оградио се данас од идеје о о подели територије Косова, рекавши да је то ван његове памети и косовских институција

Тачи је на конференцији за новинаре у Приштини, након сусрета са словеначким председником Борутом Пахором, рекао да ,,такве идеје не доприносе миру ни стбилности косовских институција“.

Он је потврдио да идеја о подели територије Косова постоји и да то није ништа ново, али је она, казао је, дестабилицујућа и штетна за Приштину.

,,Та идеја је мртва. Било је идеја о подели и раније, али сам био јасан, поштовање територијалног интегритета је веома важно „, рекао је Тачи, пренела је Газета експрес.

Тачи је рекао и да су ,,иницијатори те идеје недавно опет претили да ће у потпуности изоловати земље“

,,Устав и Декларација о независности Косова су Библија и Куран“, навео је Тачи.

Говорећи о умешаности Албаније и премијера Едија Раме у идеју о подели Косова, односно размени територије, погрешно је.

,,Косово је суверена земља и одлучује самостално. Ко мисли да разговарамо о Косову преко Албаније“ погрешио је“, рекао је Тачи, преноси Експрес.

Иначе, директор овог приштинског портала Берат Бузала је јуче на својој Фејсбук страници, између осталог написао да су ,,Хашим Тачи, Еди Рама и Али Ахмети (лидер највеће албанске странке у Македонији) у Тирани разговарали о подели Косова“.

 

Извор Танјуг/Вечерње новости, 13. фебруар 2018.