Вучић за Политико: Залажем се за рушење трговинских баријера на Балкану

Будућност Балкана данас изгледа много светлије него што су многи могли да замисле пре две деценије, написао је Вучић за ,,Политико"

,,Балкански ратови однели су 100.000 живота и приморали милионе да напусте своје домове. Економија региона лежи у руинама, а многи од наших најпаметнијих људи отишли су у потрази за бољим животом. Политички лидери супротстављених страна нису веровали једни другима и нису имали реалну визију будућности“, пише Александар Вучић.

Затим је написао и да као млад није увидео шта се све може постићи сарадњом, што су неки медији у Хрватској протумачили као својеврсно извињавање.

,,Као млад човек тада, нисам увиђао шта се може постићи сарадњом упркос разликама. Али, сада знам да је моја земља платила високу цену за националистичке ексцесе“, написао је Вучић.

Он додаје да нам ситуација данас указује на то да се баријере могу срушити са довољно заједничке воље. ,,Односи међу земљама у региону трансформисали су се драматично у протеклој деценији“.

У том смислу, наставља Вучић, чланство у ЕУ нам не би требало бити циљ сам по себи, већ је одговорност лидера да створе услове који ће допринети расту и просперитету земаља региона. ,,Морамо испуњавати обећања која дајемо нашим људима“, написао је Вучић.

Даље, написао је и да би слободан проток робе, услуга, људи и капитала учинио цео регион атрактивнијим за инвеститоре, јер, иако ,,смо ми мали играчи, заједно чинимо тржиште од 20 милиона људи“.

Западни Балкан је, према његовим речима, искусио деструктивне ефекте национализма из прве руке. Сада, желимо да гледамо ван наших граница и фокусирамо се на то шта нас веже заједно. У томе нам свакако може помоћи већа економска повезаност, која ће, како истиче, допринети и културној повезаности међу земљама региона и учинити га више политички стабилним

,,Историја нам је показала да је економско уједињавање круцијално за политичку стабилност“, написао је председник Србије и подсетио на уговор о челику који је отоплио везе између Француске и Немачке након Другог светског рата.

,,Питања која нас уједињују су јача од оних која нас раздвајају. Сви желимо стабилност. Сви желимо да побољшамо услове живота за наше људе. А те циљеве можемо постићи једино кроз јачу економску сарадњу“, закључује Вучић.

 

Извор Политико/Б92, 13. фебруар 2018.