Макрон прети Сирији бомбардовањем

Француски председник све отвореније прети Сирији због наводног коришћења хемијског оружја, које за њега представља ,,црвену линију"

Емануел Макрон оптужује сиријске власти да су поново извршиле низ хемијских напада.

,,Ако Француска добије доказе о употреби хемијског оружја против цивилног становништва од стране сиријског режима, извршићемо ударе“, потврдио је председник Републике Француске Емануел Макрон. ,,Ударе ћемо извршити тамо где су се напади хемијским оружјем догодили, али и тамо где су организовани. Црвена линија ће се поштовати. Наше тајне службе данас немају материјалне доказе о коришћењу хемијског оружја. Чим докази буду прикупљени, учинићу оно што сам обећао”, завршава француски председник Емануел Макрон, који се недавно сусрео с Владимиром Путином.

Према Вашингтону, у последњих неколико недеља Башар ал-Ассд је одговоран за извођење неколико хемијских напада у близини главног града Дамаска. Вашингтон је пријавио најмање шест напада хлором у једном месецу на подручјима где се налазе побуњеници. Пријављено је десетине случајева гушења. Све оптужбе САД-а иду на терет сиријских власти.

Сиријске власти оштро осуђују оптужбе које су у потпуности монтиране од стране запада.

 

Извор Логично, 14. фебруар 2018.