Зорана Михајловић поново против популационих мера владе

,,Већина изабраних слогана у овој акцији једноставно ставља обавезу женама, тачније императив да рађају децу што, уверена сам, може само да изазове контраефекат"

Потпредседница Владе Зорана Михајловић сматра да су изабрани слогани за подстицање рађања промашили тему и да су увредљиви за жене.

Председница Координационог тела за родну равноправност навела је да слогани ,,јавно срамоте жене“ и да показују неразумевање њихове улоге у Србији, али и демографских околности.

,,Већина изабраних слогана у овој акцији једноставно ставља обавезу женама, тачније императив да рађају децу што, уверена сам, може само да изазове контраефекат“, наводи она.

Како је истакла министарка која је и чланица Владине комисије за популациону политику, нико нема право да наређује женама да рађају, нити да криви жене за стопу наталитета и да их доживљава као некакве машине за рађање.

,,Свака акција на тему повећања наталитета за циљ треба да има да се грађанима пробуди свест зашто је важно да нас буде што више, зашто је добро да свако дете има брата или сестру, зашто је добро имати породицу са више деце. Осим конкретних подстицаја рађање деце испреплетано је и са условима у нашем здраству, образовању, медијима, али са културним животом наше земље. Зато мислим да комисија која је изабрала ове слогане није довољно сагледала читаву слику о проблем наталитета у Србији“, сматра Михајловићева.

Министарство културе и Савет за популациону политику објавили су у уторак изабране слогане који би требало да подстакну рађање у Србији.

Уместо три, изабрано их је шест, углавном се у њима користи рима, а у некима и императив.

Прво место деле слогани „Љубав и беба – прво што нам треба!“ и „Рађај, не одгађај!“, на другом месту су „Мама – нећу сама, тата – хоћу брата“ и „Доста речи, нек закмечи“, а на трећем „Чуда се не дешавају. Чуда се рађају“ и „Нек се деца рађају и лепе ствари догађају“.

За изабране слогане су подељене и новчане награде.

 

Извор Б92, 14. фебруар 2018.