Junker: Balkanu preti novi ratni sukob

Punopravno članstvo zemalja regiona predsednik EK ne vidi pre 2025

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker upozorio je na opasnost izbijanja novih ratnih sukoba na Balkanu ukoliko bi državama Zapadnog Balkana bila „oteta“ evropska perspektiva.

„Tlo je i dalje plodno“, citirao je Junker Bertolda Brehta.

„Ako bi u tako komplikovanom regionu Evrope nastao utisak da ne mislimo ozbiljno sa evropskom perspektivom, onda ćemo kasnije, ili najverovatnije ranije, ponovo doživeti ono što smo imali na Balkanu tokom devedesetih godina“, ukazao je Junker u govoru u austrijskom parlamentu na temu „Za Evropu koja bi bila igrač u spoljnoj politici“.

Junker je naglasio da istorija devedesetih još nije savladana na Balkanu.

„Ta istorija devedesetih je mogla nastati zato što prošlost prethodnih decenija, vekova, nije savladana“, smatra predsednik EK.

Ukazao je, međutim, da je put država Zapadnog Balkana do punopravnog članstva u EU još dug.

Prema njegovim rečima, vidi se napredak, ali nije dovoljno izražen.

On se izjasnio za to da se zemljama Zapadnog Balkana, do članstva u EU, ponudi jedna vrsta privrednog prostora u kojem bi mogli da se ponašaju delimično onako ako bi se jednog dana ponašale kao članice.

Punopravno članstvo zemalja regiona predsednik EK ne vidi pre 2025.

Junker je podvukao da se Evropa mora intenzivno baviti Zapadnim Balkanom i pomoći mu gde je potrebno, ali i pobrinuti se da se dobro shvati da svi sporovi oko granica moraju biti rešeni pre prijema u EU.

 

Izvor Tanjug/RTS, 5. oktobar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u