Menu
RSS

ВРЕМЕ ЈЕ ЗА РУАН

bankarusijeНИКОЛАС НИКОЛАИДЕС

Председник Русије Владимир Путин мора да преузме контролу над Банком Русије


Коме служи Банка Русије? У овом тренутку Банка Русије не подлеже ауторитету руске владе, него делује „независно”. То значи да њено деловање није нужно окренуто ка интересу руског народа или руске државе. Заправо највећи део оног што Банка Русије чини протеклих година у супротности је са интересима Русије. Њене високе каматне стопе смањују вољу и могућности руских индустријалаца да улажу у руску економију, чинећи земљу више зависном од страних банака и страних кредита за развој. Банка стално купује америчке државне обвезнице и тако јача америчку економију, а не руску.

Овај недостатак државне контроле над Банком Русије је опасан и контрапродуктиван. Чак би и већина руских олигарха требало да схвати ову чињеницу. Одвајање банке од државе је спроведено током катастрофалних година у време Бориса Јељцина, када су либерали издајници распродали целу земљу. То је учињено за добробит САД и страних банака, а не за добробит Русије. То је учињено да би се Русија држала на нивоу земаља Трећег света, као пуки извозник природних ресурса без сопствене индустријске производње.

КАКО ДА БАНКА РУСИЈЕ РАДИ ЗА РУСИЈУ
Председник Путин мора одмах да поврати контролу над Банком Русије и над монетарном политиком. Ово се може урадити сабирањем већине од две трећине посланика Думе и доношење хитног закона о поновном успостављању контроле владе над Банком Русије. Онда би Банка Русије престала да ради за стране банкаре и владе и почела да ради за Русију. Сигуран сам да би и опозиционе странке подржале такав корак, јер би чак и олигарсима и привредницима (ако их нису купиле САД) то користило за пословање и инвестиције. Погледајте само Кинезе. Они такође имају банкаре и пословне олигархе, али они су прво и пре свега Кинези, и на то су поносни. Они не издају Кину за доларе. Надам се да и Руси могу бити патриоте, неки већ јесу, јер ће Русија бити јача, што је добро и за Новорусију.

Посао је посао, али посао се не може ваљано урадити са људима који желе да те убију, униште твој народ и једино покушавају да те преваре. Надам се да председник Путин схвата ово. Западне земље, са којима је Русија обављала „послове”, посебно САД, нису наши „пријатељи” ни „партнери”. Такви „пријатељи” или „партнери” могу бити само непријатељи. Они виде свет на следећи начин: на првом месту су САД, онда иде Енглеска (и остале земље енглеског говорног подручја), затим Немачка, Француска, остатак Јужне Европе, Балтик, Источна Европа и Балкан. Онда Русију поставе при самом дну, заједно са Африком, Јужном Америком и земљама Трећег света. То је место које либерали издајници желе за Русију. Њих је потребно неутралисати. Такође се надам да је председник Путин схватио да било какав уступак Западу само може донети Русији више проблема, а не добробити.

brics 468Због ових чињеница, важно је да Русија у пословном смислу настави или чак убрза удаљавање од ЕУ (која је уствари роб САД) и окрене се слободним земљама у Азији, пре свега, Кини, и Индији, али и Турској, Ирану и Индонезији. Земље Јужне Америке, као што су Бразил, Аргентина и Венецуела требало би узети у обзир у смислу повлашћених трговинских партнера. Такац „гравитациони обрт” у економским односима ослабио би евро и долар, ојачао рубљу и јуан и отварио пут за нову међународну валуту, која би могла да се зове руан (рубља и јуан). Ово име се оставља простор и за реАл (Бразил) и рУпле (Индија), и тиме би се формирао истински нови валутни савез, помогнут индустријским снагама, природним ресурсима и златом.

РУАН И НОВОРУСИЈА
Јасно је да говорим о земљама BRIКS, које већ разматрају такве потезе. Све трговина између ових земаља би требало да буде у руанима, у валутама укључених земаља или у злату. Русија такође мора да престану да купује америчке државне обвезнице и ако, поред овога, Русија најави одлуку да замени SWIFT (међународни банкарски трансакциони систем) што је пре могуће (који Запад користи као уцену), онда би то заиста био почетак новог, мултиполарног света. Осталим земљама BRIКS ће се сигурно више допасти да користе нови међународни банкарски трансакциони систем – барем међу собом и са било којом другом земљом која жели да поврати своју економску и политичку независност од Запада. Земље Царинске уније би такође користиле руан и нови међународни банкарски трансакциони систем.

novorusija44Сада, како све ово може да буде корисно за Новорусију? Одговор је очигледан. Одвајањем Русије од долара (и евра) санкције које су уведене да спрече Русију да помаже Новоросију, губе већину свог учинка. Руски помоћ Новорусији би могла да се значајно повећа. Ово се може урадити много брже него што већина људи жели да призна – чак и ове 2016. године. Већина, ако не и све што је горе наведено, могло би да постане стварност. У међувремену, изузетно је важно подржати Донбас и Новорусију до те мере да оружане снаге Новорусије могу да почну са ослобођањем делова Донбаса које је окупирала нацистичка хунта у Кијеву, као и делове преосталих шест окупираних региона. Сукоб не сме да се „замрзне”, он мора да се окреће ка Западу. Русија нема обавезу да денацификује Галицију или да ослобађа било шта даље северозападно од Дњепра – нека Запад води рачуна о нацистима и фашистима, које је сâм створио. Међутим, Русија има право и моралну обавезу да активно и одлучно допринесе ослобађању читаве Новорусије, све земље источно од Дњепра, као и Придњестровља. Већина људи у овим крајевима и даље је под окупацијом исте врсте режима који је покушао да уништи читаву Русију, и Украјину, и СССР у Великом отаџбинском рату. Немојмо то никад заборавити, ни у једном тренутку.


Катехон

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.