Menu
RSS

СРБИЈА НА АКЦИЈИ

nebojsakatic 0 0 468X10000НЕБОЈША КАТИЋ

Наша држава спроводи све оно што се од ње тражи и то ради са ентузијазмом и чврстином какви се ретко срећу


Економска политика и резултати српске владе наилазе на једнодушну и снажну похвалу међународних финансијских институција и званичника Европске уније – с добрим разлогом. Србија спроводи све оно што се од ње тражи, и то ради са ентузијазмом и чврстином какве се ретко срећу у државама које су такође у тешкој ситуацији.

Политика буџетске штедње, смањивање и замрзавање пензија и плата у јавном сектору, лоше финансирање јавних служби, све то има само један циљ – штедети буџетски новац како би се уредно отплаћивали инострани дугови. У овом тренутку Србија то обавља добро и отуда бодрење и похвале кредитора.

Други, подједнако важан циљ међународних контролора јесте да Србија своје кључне компаније и ресурсе прода странцима. Продаје се морају реализовати постепено и фазно, на начин који неће изазвати револт јавног мњења. И речи се бирају пажљиво, па се за приватизацију и продају користи еуфемизам – реструктурирање. У операцијама ове врсте, попут ловаца који знају да им плен више не може побећи, искусни странци обично показују више стрпљења од домаћих политичара.

За 2017. годину најављена је продајa Комерцијалне банке, друге највеће банке у Србији и системски важне финансијске институције. Ако се већ продаје Комерцијална банка, нема разлога да се сутра не продају Дунав осигурање и Банка Поштанска штедионица, под условом да се ове институције уреде како влада обећава и да се за њих нађу заинтересовани страни купци.

Влада Србије ће расписати нови тендер за продају ПКБ и тако се решити овог непотребног баласта. Влада ће наставити активности на продаји или давању у концесију Аеродрома Београд. Државни монопол ће постати приватни, прећи ће у стране руке и постати наравно бољи – по дефиницији, ако не баш по искуству.

lastminuteВлада најављује и да ће у овој години ЕПС бити успешно реструктуриран, с тим да ће четири електране бити затворене. Реструктурирање ЕПС ће омогућити да се привуче мањински приватни капитал и да се обезбеди професионално управљање (мањински приватни капитал овде треба читати као – страни капитал). Увођење мањинског страног власника добар је пут да се и ЕПС припреми за коначну продају, када јавност буде спремна за ту радосну вест.

За децентрализоване инфраструктурне системе који се не могу продати једноставном одлуком централних власти, оптималан метод приватизације на мала врата ће ићи кроз јавно-приватно партнерство и концесије. Посебно ће бити занимљиво видети ко ће се јавити као приватни партнер за велике регионалне водоводе.

Кључна карактеристика српске економске политике последњих петнаест година је огромна слобода којом располажу њени креатори. Они буквално могу да раде све шта пожеле, без икакве потребе да своју политику објашњавају било коме… осим ММФ.

Парламент, какав је данас, а такав је био и јуче, није место где се постављају неугодна економска питања, где се дебатује или се траже објашњења. Ако се понеко питање и постави, биће угушено буком бесмислених и промашених полемика.

Ни у медијима неће бити превише питања, тим пре што су новинари већ искусили праведни гнев власти када су покушавали да отворе неугодне теме.

Понајмање треба бринути о ставовима стручне јавности. Домаћи економисти можда немају велике развојне идеје, али имају сјајан нагон за самоодржањем који их је одлично служио кроз сва времена и све режиме. Бити на страни власти, и још важније, бити на страни међународних институција и центара моћи, добитна је комбинација која гарантује угодан живот и добро плаћене синекуре.

А може бити и да је критика која се провлачи између редова овог текста потпуно промашена, да је резултат мањка знања и последично, лоше, неки би рекли, стандардно лоше анализе. Може бити да нит која повезује српску политику, стране центре моћи и домаћу интелектуалну елиту није нит интереса, неодговорности и издаје. Може бити да је Србија изабрала најбољи економски пут, управо онај који води у срећну будућност. А та будућност испуњена је новим историјским успесима коју само људи са визијом умеју да сагледају у својој раскоши.

rasprodajaКако не може све одједном, данас се поправља државни буџет, а колико сутра или за годину-две, и живот грађана ће се променити до непрепознатљивости. У тој нади, свим читаоцима Политике желим срећну нову, историјску 2017.


Политика

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.