Menu
RSS

ТРАМП УВОДИ ЦАРИНЕ ЕУ И СТАВЉА ТАЧКУ НА ТТИП

Tramp eu2Н. БАБИЋ

Нема дилеме – умјесто ТТИП на помолу је трговински рат између ЕУ и Сједињених Држава


Након што је најавио увођење накнаде од 20 одсто за сву робу која се увози из Мексика, нова америчка администрација је исто најавила и за Европску унију.

Европска унија суочава се с још једним неугодним изненађењем од стране новог америчког предсједника Доналда Трампа. Након инсистирања да земље чланице НАТО пакта за “америчку заштиту” морају издвојити 2 одсто БДП, Бијела кућа је одлучила увести накнаду од 20 одсто за увоз свих роба, укључујући и производе из ЕУ.

Сада у име Европске уније то питање покушава ријешити њемачка канцеларка Ангела Меркел, јавља њемачки лист Зидојче цајтунг.

ТРИ МОГУЋА ОДГОВОРА ЕУ
Медији разматрају три опције као одговор ЕУ. Прва укључује финансијску подршку европским тврткама због трошка од царина Сједињених Држава, међутим, ова стратегија ће донијети велике прорачунске губитке.

Брисел такође може поднијети жалбу Свјетској трговинској организацији (СТО) или се одлучити на симетричне мјере и повећати накнаде на увоз из САД. Међутим, ово рјешење такође мора бити одобрено од стране СТО, гдје се ово питање може разматрати неколико година.

Трговинске баријере су први доказ неуспјеха Трансатлантског споразума Вашингтона и у потпуности мијењају глобалну економску архитектуру Запада. САД су огроман профит остављале у ЕУ, гдје судјелују са 70 одсто директних страних улагања. Споразум о заједничком америчко-европском тржишту је био намијењен уједињењу 50 одсто свјетског БДП у јединствено тржиште, чиме би се, наводно, БДП ЕУ повећао за 100 милијарди, а амерички за 90 милијарди долара.

Међутим, Трамп очито није вјеровао овим прогнозама и најавио је трговински рат Европској унији. Он је обећао да ће заштитити националну економију, без обзира на ЕУ, јер, по његовом мишљењу, Европска унија не може ријешити проблем раста америчке економије.

SAD i eu2Трамп разумије да нема смисла служити интересима европских партнера, што се може одразити и на другим подручјима, као што је, на примјер, украјински фронт којег су “успјешно водили” Барак Обама и Ангела Меркел. Трамп се не жели бавити тим протурјечјима и не жели погоршање односа. Одлучио се за протекционистичку политику и то покушава учинити, не гледајући на то као на кршење правила СТО. У овој ситуацији се чини да ће Европска унија на крају морати платити. Наравно, Трамп ће прије свега закомплицирати ситуацију њемачком финанцијском сектору, стварајући проблем даљњим слабљењем евра.

Међутим, Европа неће моћи одговорити симетричним мјерама против Сједињених Држава, јер би тиме Трампу дала разлог више да додатно повећа царине на европске производе. Највјеројатније ће се ЕУ одлучити на ограничења друге врсте. На примјер, појачати еколошке стандарде или увођењем виза за Американце, што је већ била тема расправе у ЕУ, јер Вашингтон истом мјером дискриминира грађане Бугарске, Пољске, Мађарске, Румуњске и Хрватске, који не могу слободно путовати у САД.

Чињеница да се Трамп поставио врло чврсто против Европске уније показује његово одбијање да о свему расправља преко Брисела. Амерички предсједник не жели преговарати с евробирократама и Европљанима нуди одвојене преговоре са сваком земљом засебно.

Раније прошле недеље је о овом проблему писао и портал EurActiv, који је упозорио да Доналд Трамп и републиканци припремају реформе које ће значајно утјецати на правила трговине у цијелом свијету.

Нова америчка администрација жели смањити трошкове америчким извозницима, али се припрема на увођење 20 одсто “пореза изравнања” који ће се примјењивати на робу која се увози у САД. EurActiv пише како је то отворено кршење правила Свјетске трговинске организације, а ЕУ пријети да ће пред овом организацијом поднијети тужбу.

ТРАМПОВА ПОБЕДА БИ МОГЛА ЗНАЧИТИ КРАЈ ТТИП
Но, Трамп је у више наврата најавио могућност да би Сједињене Државе могле напустити организацију. То би значило да би САД избјегле било какве евентуалне санкције. Републиканци су овај план најавили још у јуну прошле године, за вријеме изборне кампање Доналда Трампа, а сада га желе остварити у пракси што је брже могуће.

stop ttipГласноговорник Заступничког дома, Пол Рајан, рекао је да би све могло бити готово до августа. Трамп је био мало опрезнији и жели да закон у Конгресу прође “до краја ове године”. Помак у америчкој трговинској политици, који је представљен је 1. марта у Конгресу, уништит ће темеље глобалне трговине, жале се стручњаци аналитичке агенције Стратфор.

Ако се реформа усвоји, европски извозници на америчко тржиште ће се суочити са значајним порастом трошкова. Било да поднесе тужбу унутар СТО или да у Европи уведе протумјере, све би у коначници могло довести до истинског трговинског рата, који би нас, према неким економистима, вратио у раздобље 30-тих година прошлог стољећа.

Познато је да нова америчка администрација не жели договор око споразума Трансатлантског партнерства у трговини и улагањима (ТТИП). “Жалосно је да се нова америчка администрација у трговини и економским односима окреће за 180 ступњева у односу на претходну. Умјесто да преговарамо о новом уговору, Трампова администрација се окренула протекционизму и мјерама које ће само наштетити америчкој економији”, каже Павел Теличка, потпредсједник Европског парламента.

Европска унија сумња да Трамп све више подрива изгледе за позитиван исход споразума о слободној трговини и улагањима између Европске уније и Сједињених Држава. Међутим, Доналд Трамп као да стварно жели испунити обећања дата у кампањи и створити нова радна мјеста у САД.

Дакле, он жели промовирати амерички извоз или чак у корист Америке преокренути неравнотежу у трговини с Европском унијом, која је у овом тренутку неповољна за САД. Док је у 2015. године Европска унија извезла робе у вриједности 371 милијарде евра, амерички извоз у ЕУ је остварио 248 милијарди.

Према неким аналитичарима, план којег су изнијели републиканци може угрозити економије у великом броју земаља и довести до масовних губитака радних мјеста. ЕУ се, дакле, жели бранити, користећи сва могућа средства. “Ако Американци почну кршити своје обвезе, одбрана кроз СТО је апсолутно логична. Ово није питање трговинског рата, него закон”, за EurActiv наглашава Теличка.

План нове америчке администрације ће утјецати и на чешке твртке, које у посљедњих неколико година постају све активније у САД-у. Но, обим чешког извоза у САД је тренутно 92 милијарде круна, што је само 2,4 одсто укупног извоза Републике Чешке. Међутим, од 2014. је порастао за готово 14 процената.

Sad i eu pesniceСједињене Америчке Државе су свјетска економија високе куповне моћи. 70 одсто америчког тржишта се темељи на особној потрошњи, на којем многи извозници виде прилику за зараду.

ТРГОВИНСКИ РАТ ЈЕ ВЕЋ ПОЧЕО
“Амерички протекционизам није ништа ново, али је сада видљив. Трамп се хвали о томе као његовом политиком”, упозорава Павел Поц, чешки члан Европског парламента. Он истиче како САД још увијек нису укинуле забрану увоза европске говедине, која је због “крављег лудила” ступила на снагу тијеком 90-тих.

Бивши шеф Свјетске трговинске организације и европски повјереник за трговину Паскал Ламy је осудио протекционистичку трговинску политику Доналда Трампа и за EurActiv рекао како није забринут да ће европски политичари слиједити новог америчког предсједника.

“По мом мишљењу, трговински рат траје већ дуго времена, али само с једне стране – од Сједињених Америчких Држава. Европа је отворена за трговину, можда превише, док други штите своје тржиште и своју економију “, каже чешки евро-посланик.

Увоз у САД је тренутно оптерећен с око 3 процента царина.

“Европске државе и САД заједно формирају највећу економску силу на свијету. Царина од 20 одсто између ова два тржишта ће очито имати негативан утјецај и на глобалној разини “, каже Јан Захрадил, члан Европског парламента и потпредсједник Одбора ЕП за међународну трговину.

Међутим, према вашингтонском тинк-тенку “Такс фондејшн”, новим “порезом изравнања” републиканци планирају зарадити више од 1 000 милијарди долара у сљедећих десет година. Међутим, ако било каква тужба од стране Европске уније против увођења америчких царина прође у Свјетској трговинској организацији, САД ће морати платити казне.

Чед Браун с Института за међународну економију Питерсон у Вашингтону каже да би казне могле износити до 385 милијарди долара годишње. Но, питање је хоће ли ЕУ успјети са својом тужбом. “Још је прерано говорити о шансама за успјех у било каквом спору од стране Европске уније против Сједињених Држава”, упозорава чешко Министарство индустрије и трговине и додаје како је важно да садржај тужбе буде што прецизнији и да докаже да САД крше своје обвезе, ако предузму овај корак.

Tramp eu zastavaМеђутим, нитко од европских стручњака није говорио о најави Трампа о напуштању СТО. Је ли амерички предсједник толико одлучан да је у стању напустити Свјетску трговинску организацију, тек треба видјети. Но, двојбе нема и умјесто Трансатлантског партнерства у трговини и улагањима (ТТИП) је на помолу трговински рат између ЕУ и Сједињених Држава.


logicno.com

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.