Menu
RSS

СУМРАК ЕРЕ ГЛОБАЛИЗАЦИЈЕ

krajglobalizacije02АНАТОЛИЈ МОЛЧАНОВ

Златна милијарда не контролише глобалног финансијског џина

Светска банка је дошла до закључка да финансијска глобализација није донела очекиване резултате. Oтпочела 1970. године, она није испунила очекивања. Овакав закључак може се прочитати у извештају економиста Светске банке. Према њиховом мишљењу, раст протока новца из богатих у сиромашне земље, показао се више технички, док су инвестиције из иностранства све више погођене „страним шоковима”. У извештају се не анализира утицај финансијске глобализације на поједине земље.

У почетку финансијска глобализација је измишљена због тога да се ресурси извозе из земаља у развоју – људски, материјални и финансијски – а да се заузврат тамо увозе готови производи. У најлошијим деловима сценарија писало је да Запад отвара глобалне фабрике за производњу једноставнијих производа са прљавом технологијом неподесном за животне стандарде златне милијарде.

Међутим, испоставило се да су земље које су власнице примарних ресурса, као што су Русија, земље Блиског истока и бројне друге државе, истовремено стекле и велики капитал на финансијском тржишту, што је индикација која није била укључена у планове Светске банке – они једноставно нису могли да предвиде да ће се тако нешто догодити.

Земље Југоисточне Азије и Кина направиле су прави пробој у производњи. Почевши од најједноставнијих, стигли су до најсложенијих производа високе технологије, акумулирали су притом значајна средства и активно купују светске брендове и технологије, данас већ и на неприкосновеном Западу.

ПРОПАСТ ФИНАНСИЈСКЕ ГЛОБАЛИЗАЦИЈЕ
Ако се у почетку и претпостављало да ће финансијска глобализација допринети ширењу финансијских токова, смањити трошкове сировина и тржишта рада, испоставило се, да је добар део земаља у развоју веома ефикасно искористио „ефекат ширења” и угурао се у ред лидера глобалне економије.

„Финансијска глобализација, као и све остале, пропала је због чињенице да су значајна средства акумулирана у земљама другог и трећег света. Већ колико данас тај капитал почиње да врши притисак на земље такозваног првог света, злогласну 'златну милијарду', која је првобитно и изуми ла глобализацију”, истакао је доктор економије, професор Никита Кричевски.

Како је економиста Кричевски појаснио у разговору са нашим новинаром оно што се догодило у касним 90-тим и раним 2000-тим у развијеним земљама и САД, а шта у глобалној финансијској кризи 2008. године, будући да свега тога није било у сценарију оних који су осмислили глобализацију. Све то им је као резултат експлодирало у лице.

krajglobalizacije03„Наде финансијских глобалиста биле су фокусиране на покретање великих новчаних токова у правцу трећег света, а у циљу кредитног поробљавања економија тих држава. Као један од ексера у ковчегу сиромашних земаља требало је да наступе ограничења промета роба и новца по узору на Светску трговинску организацију, или по узору на „стандарде” Европске уније. Вишак производа који би се појавио у процесу глобализације у Европи или Америци требало је да буде пласиран у треће земље. Али у пракси догодило се управо супротно. Технолошка производња, пољопривредни производи и једноставна производња у лакој текстилној индустрији отишле су пут земаља првог света – златне милијарде. У реалности се догодило да су финансијска средства из развијеног света извукла квалитетну производњу са Запада, па су уз то радила на јачању економије трећих земаља”, рекао је експерт.

Данас џиновске транснационалне корпорације одједном губе интерес за глобализацију и многе су почеле да враћају фабрике у матичне земље. Уосталом, амерички председник Трамп обећао је да производњу враћа у своју земљу.

Историчар Андреј Фурсов је уверен да је глобализација као финансијски пројекат потпуно пропала. Према његовом мишљењу, без претходног разарања Совјетског Савеза, глобализација уопште није могла ни да дође на дневни ред. И још више: идеја о некаквој светској влади је утопија, баш као и својевремена маштања о светској комунистичкој републици.

„Што се тиче финансијског и спекулативног сектора, и овде, уз неколико изузетака, правило о богаћењу земаља првог света такође није успело. Чињеница да је кинеска економија одавно наметнула строга ограничења на финансијске шпекулације и искориштавање унутрашњег финансијског система за богаћење страних инвеститора. Један од ретких изузетака данас су Русија, Јужна Африка и Бразил, где финансијски шпекуланти и даље могу да се веселе. Међутим, кад су у питању значајне економије Индије и Кине, финансијски шпекуланти су доживели кра због утврђених рестриктивних инструмената“, рекао је Кричевски.

ШАНСЕ АНТИГЛОБАЛИЗАЦИЈСКОГ ПОКРЕТА
Иако су нам у прошлости стално поповали о наводној великој користи од глобализације, која је ту само за добробит и повећање нашег просперитета, однедавно утицајни економисти и организације, попут Светске банке, ММФ, Банке за међународна поравнања, Националног бироа за економска истраживања признају да глобализација повећава неједнакост.

Према томе, добици од трговине који се могу праведно свима распоредити не постоје, и показали су се као обична лажа, која је деценијама проповедана друштву.

Делови плана финансијске глобализације делом су оправдали своје постојање због увођења мобилности, ширења IT технологија и протока високо квалификованих кадрова из земаља трећег света у развијене државе. Међутим, не можемо тврдити да је план „златне милијарде“ о поробљавању остатка света постигнут, напротив. Данас развијени свет све више личи на вазала у свом опхођењу са другим земљама, и приморан је да се бави последицама глобализације, од којих је тек једна неконтролисана миграција.

„Све ово можемо тумачити и као почетак краја уједињене Европе, агоније која ће свакако потрајати, док хришћанско становништво Европе полако буде постојало мањина“, закључује је Кричевски.

krajglobalizacije01Познати руски економиста Михаил Хазин уверен је да је ера глобализације близу заласка. Њу ће заменити антиглобални трендови и пројекти за борбу против глобализације, као и борба за стварање различитих валутних зона које ће заменити долар као јединствену глобалну валуту. Према мишљењу економиста, све иде ка томе да ће се свет пре или касније распасти у регионалне кластере расподеле рада и регионалне валутне зоне. Антиглобализацијски покрет неће постојати тек на маргинама друштва – он ће доминирати геополитичким простором у блиској будућности.

Превео ЗОРАН ДРАГАНОВИЋ

 

Колокол России

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.