Menu
RSS

ЛОМЉЕЊЕ КИЧМЕ НА БАЛКАНУ

makedonijaprotest2017ВЛАДИМИР ЂУКАНОВИЋ

Македонија је поука за Вучића да не пристаје на све захтеве који се пред њега постављају и увек наглашава да ће Србија водити самосталну политику


Македонија је вероватно тек припрема за увелико прокључали балкански лонац, у коме се сви кувамо као паприкаш који спремају бројне стране обавештајне службе, претежно западне, али и поједине источне. Суштина је ломљење кичме сваком ко покуша да од сопствене државе направи суверену земљу да не буде ољуштен као банана. Припрема за то кување велика је битка великих сила за утицајем на Балкану, јер после завршеног сукоба у Сирији и замрзнутог конфликта у Украјини, потребно је ново жариште, а Балкан је душу дао за тако нешто.

Да би сукоб био потпун, неопходно је Србију убацити у машину, јер без Србије као највеће земље бивше СФРЈ нема ни сукоба. Отуда, бројне провокације, које долазе од политичких патуљака попут Бакира Изетбеговића или Ахметија у Македонији, па све до Тачија и Харадинајевих следбеника, нису ништа друго до изазивање наше реакције. Испитују нас где је граница наше трпељивости. За сада Вучић вешто ескивира да уђе у вртлог запаљивих изјава и сукоба, али ће се притисци и провокације подизати.

Посебно ако се покрене грађански рат у Македонији, који би по саму Србију имао несагледиве последице. Најпре због чињенице да би врло лако албански фактор могао да почне са одређеним дејствима и на нашој територији, а потом што је то за нашу економију веома лоше, јер ко ће објективно долазити у Србију и уопште на ове просторе да инвестира ако влада ризик од ратних сукоба. Нема потребе наглашавати да би се покретањем рата у Македонији Србији одсекао пут ка Грчкој, прекинула се кинеска замисао о изградњи пруге Пиреј-Будимпешта, а потенцијална изградња руског гасовода била би у потпуности заборављена.

Зато са наше стране мора да се све учини да до сукоба не дође и зато морамо пуно кнедли да прогутамо. То једино може јак лидер, који има јасан циљ и зацртани пут, а у овом моменту је то искључиво Александар Вучић ако се погледа понуда на председничким изборима. То је разлог због чега се искрено прибојавам изазивања политичке нестабилности у Србији, јер многима који би да ломе кичму на Балкану не одговара политички стабилна Србија.

Ипак, поуке ради, вреди се замислити над једном чињеницом која јасно указује да се никако не сме од земље направити слепа послушничка творевина, а та чињеница везује се баш за Македонију. Не постоји ниједан задатак који је Запад Македонији дао се испуни а да га нису прихватиле све досадашње политичке елите нашег јужног суседа, чак и они који су на најгори начин понижавали македонско вођство и народ. Такво слепо послушништво им се вратило тако што су их исти ти који су их тако грозно понижавали управо и довели до ивице грађанског рата.

Зато је Македонија одлична поука за Вучића да никако не пристаје на све могуће захтеве који се пред њега постављају и да увек наглашава да ће Србија водити самосталну политику. Било каква другачија политика може нас довесто до овога где је данас Македонија, па и Босна и Херцеговина.

vucicbihСве у свему, чувајмо нашу политичку стабилности и пре свега љубоморно чувајмо земљу, јер је ломљење кичме на Балкану свим непослушним народима и њиховим лидерима увелико отпочело.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.