Menu
RSS

ПОБЕДА ЧИСТА КАО СУЗА

izbori201706АЛЕКСАНДАР ПАВИЋ

Опозицији је било могуће да постигне много бољи резултат да је имала шта квалитетно да понуди


Многи се неће сложити са изјавом новог председника Србије Александра Вучића из наслова овог текста – али је она суштински тачна.

Не зато што су изборни услови били савршени. Далеко од тога: медијска доминација премијера, који је у исто време био и председнички кандидат, уз стопирање рада Народне скупштине током изборне кампање јасно је фаворизовала новоизабраног председника.

Вучићева победа је чиста као суза на првом месту због његових противника, који немају право да се накнадно жале на изборне услове на које су пристали својим учествовањем и гласним самоувереним најављивањем изборних победа. Дакле, у изборним условима на које су пристали сви учесници избора Александар Вучић је добио око 55 одсто гласова, односно, према његовим речима, „12 одсто више гласова, око 430.000 гласова, него сви остали кандидати заједно“. Довољно речено.

Из приче о ожалошћеној опозицији требало би, наравно, изузети Белог Прелетачевића, који се не жали, као што и не треба. Сјајно је прошао у „неравноправним“ условима о којим кукају они који су остали далеко иза његових скоро 10 одсто гласова. Што говори да је било могуће постићи много бољи резултат да се имало шта квалитетно понудити.

izbori201703Народ који је гласао рекао је своје. Вучић и владајућа коалиција предвођена напредњацима добили су убедљив мандат. Сад је на њима да га оправдају, на народу да процени да ли је добро гласао, а на онима којима се резултат не допада да га прихвате и крену даље.


Фонд стратешке културе

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.