Menu
RSS

ПОСТОЈИ ЛИ ОДБРАНА ОД НАРАСТАЈУЋЕ АНАРХИЈЕ

beogradprotest201702МИРОСЛАВ ПАРОВИЋ

Потребно је да свим снагама покренемо процес мењања система, и то не револуцијом, већ вредносном еволуцијом


Више је него јасно да су наводно спонтани протести у градовима широм Србије уствари врло брижљиво спремани и доста добро организовани. Сам већ дужи низ година причам и пишем о атмосфери референдума на матрици „уа или ура Вучић“, што је већ опробан механизам за дување балона друштвене кризе и прављења поларизације. Такође, у овој изборној кампањи било је више него очигледно да се феномен Белог правио са циљем друштвене и политичке регрутације иначе слабо активног младог света, а на шта сам опет једини реаговао и са својим тимом покушао да то спречим.

Сада, када из дана у дан тонемо у постизборну кризу – у којој је у неколико дана већ релативизован изборни резултат тако да је готово постало неважно да ли је Александар Вучић имао педесет и пет, а ја нула кома четири посто гласова – сви скупа морамо ставити прст на чело и замислити се куда све то води.

Мишљења сам да стање лагано клизи ка анархији, што је, поред безнађа, најгоре стање у коме неко друштво и држава могу да се нађу. Решење за такво стање дефинитивно није забијање главе у песак, већ нови друштвени договор у коме се мора уважити потреба промене пре свега вредносног система уз неопходно оздрављење политичке сцене. Ми данас готово да и не можемо да се на изборима такмичимо у програмима и идејама, већ се све свело на политичко предузетништво или на такмичење у томе ко ће на вулгарнији начин увредити политичког противника.

beogradprotest201701Као неко ко не жели да учествује нити у анархији ниту у овако постављеном систему, остаје ми да јавно позовем да свих нас једанаест који смо учествовали на изборима за председника Србије седнемо за исти сто и за почетак спречимо даљу ескалацију улице. Наредни корак који свако одговоран мора да уради је да свим снагама покренемо процес мењања система и то не револуцијом, већ вредносном еволуцијом.

Аутор је председник Народног слободарског покрета

Објављено у „Вечерњим Новостима“ 7. априла 2017.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.