Menu
RSS

АНАРХИСТИЧКО ЛИЦЕ ОПОЗИЦИЈЕ

zoranavramovic09ЗОРАН АВРАМОВИЋ

Опозиција би требало да поштује избор већине ако држи до политичке културе


Кад човек слуша и посматра део опозиције (који се представља као да покрива цео опозициони простор), мора да се упита каква све лица скрива политика. Какве људе и каква мишљења о јавним државним стварима она може да изнедри?

Погледајте њихово деловање у Народној скупштини и на улицама Београда. Држе папир на коме пише „Није мој председник“. И то кажу чланови Народне скупштине. Каква глупост! Зна се да нису гласали за изабраног председника. Али морали би да поштују избор већине грађана ако држе до политичке културе. Питање је да ли свако у наредним годинама ко добије већину гласова треба да очекује такве папире у Скупштини.

Да видимо шта раде на улицама Београда. Закажу окупљање и шетњу у центру града без икакве претходне дозволе или пријаве окупљања. Тако крену и зауставе саобраћај и пешачка кретања, вијугају улицама, а без познатог правца. Другим речима, за њих не постоји закон који регулише окупљање и демонстрирање политичке воље. Зашто уопште да поштују права оних који не шетају и не демонстрирају када су они опозиција и могу да раде шта хоће.

Овакво улично понашање дела опозције је од велике важности за оцену њиховог, не дај боже, деловања с позиције власти. Никаква нормативна страна политичке моћи не би их обавезивала. Кад нису у стању да се придржавају таквих закона о јавним окупљањима, зашто би поштовали било који други. А постоји још један производ уличне анархије: отварају врата свим будућим опозиционим партијама. Оне ће такође шетати кад хоће и окупирати јавни простор града, јер опозиција може да ради шта год жели.

Дакле, ова слобода на улицама Београда је заправо један облик анархије. Да видимо шта они политички говоре макар били неполитички грађани који су се изненада нашли у зони јавног деловања усмереног на моћ. Или они који су дуго у политици, али нису испекли занат.

Мора бити да се наш човек у Мерошини или Сивцу једнако као у Крагујевцу, Новом Саду, Београду чудом чуди када слуша новопечене политичаре како изјављују на екрану јавног сервиса да Србија има два пута. Један је диктатура Александра Вучића, а други је слобода којим иде део опозције. Гледају наши људи и питају се да ли су ови опозиционари заправо нека позоришна комедија. Како они тако самовољно, без поштовања закона, шетају, како изговарају такве оптужбе против свог противника, а нису санкционисани, као што би било у свакој дикатаури.

Слободно, најслободније именују демократски изабрану власт као диктатуру. И питају се у чуду какво „народно јединство“ овај део опозиције замишља када број гласова на демократским изборима јасно говори где је коме место и какву подршку има међу бирачима. Они који су посланици без странке, они који су посланици са пет одсто подршке, они који су се удружили па изашли на изборе, па опет замало прескочили цензус. И они говоре о „народном јединству“ и о „диктатури“.

Они који се ругају и понижавају већинске гласове. И онај бивши председник који није дошао на полагање заклетве новог председника, чиме је омаловажио државну институцију, а не изабрану личност.

sandaprotestМожеш подвалити једном човеку, али не можеш већој групи, граду, а поготово народу. Такво деловање на улици и за говорницом дела опозиције најбољи је начин да буде вечити губитник. Улични и вербални анархизам може да буде део демократске политике. Има га у свакој демократији. У Србији је допуњен особеном мржњом политичког противника, односно победника на изборима. Ту црту српске политике уочили су многи писци у ближој и даљој прошлости српске публицистике и науке. Наш народ и грађане Србије мора да забрине одсуство спремности код једног дела оних који се баве политиком да из ове негативне политичке традиције нешто науче и пређу на колосек политике која се руководи рационалним увидима и одговорношћу за јавно понашање и изговорену реч.


Новости

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.