Menu
RSS

ВУЧИЋ И СТРАХОВИ

brnabicvucicМИРКО ПОПОВИЋ

Није, дакле, опасна Ана Брнабић; опасно је то што наш председник државе трпи велики страх


Један наш драги пријатељ стално подозрева да се Србија креће ка грађанском рату. Мени то више личи на кретање ка русвају – рату свих против свих.

Наводно нас од таквог расплета штити Александар Вучић?! Главни ватропирац испао је главни ватрогасац.

Ово у чему живимо већ је русвај, додуше непотпун. У њему нема барута, бар за сад.

Вучића не би требало кривити за то, поготово га не би требало правдати. Он је за ту ствар изван добра и зла. Према ономе што он говори сваки дан, у његовој глави влада потпуни русвај, и са положаја на којем је он шири неку врсту епидемије лудила. Није то почело с њим, али до њега та болест била је у стању инкубације.

Својим досеткама, „муњама из мозга“, као начину размишљања, он разваљује друштвену структуру до краја. Од ње неће остати ни камен на камену.

Рекао бих да је Вучић испао највећа жртва шешељизма као модела политичког „мишљења“. За њим би само требало трчати и спасавати друштвене везе колико је то могуће.

У вези са најновијим контроверзама, може се закључити да сексуална оријентација и национално порекло Ане Брнабић, Вучићевог кандидата за премијера, нема никакавог политичког значаја. Тамо где би требало то да нешто значи – не значи баш ништа. То је тамо прочитано као јефтин трик.

Није опасно ни „школовање” Ане Брнабић у невладиним организацијама. У њима је наставни програм нешто налик на „Скраћени курс СКП(б)”. То је, дакле, свођење целокупног дела Карла Маркса на 17 страница формата малог молитвеника. На те курсеве упућују оне који заврше универзитете типа „Раднички универзитет Браћа Стаменковић”. Јер универзитети које је госпођа завршила немају рејтинг.

Није, дакле, опасна Ана Брнабић; опасно је то што наш председник државе трпи велики страх. Зато и прича толико. И окружује се женама: председник Скупштине – жена; председник владе – жена; заступик у СНС (потпредседница) – жена. Није тајна да Ана Брнабић у политичком и професионалном смислу обожава Вучића. Зато је она његов избор. Она га не плаши.

Услед страха, Вучић одлаже и то да буде председник свих грађана. Сигурнији је док је и председник странке. Паметан је и учи на туђим грешкама. Јер Томислав Николић се залетео да буде председник свих грађана, па сад више није председник ничега.

Пробијају се информације да се, поред жена, Вучић са више поверења односи према људима према којима има лични однос, попут брата, кума и неких пријатеља. Проблем је, међутим, што ту нема места за институције, ништа страначка хијерархија, ништа конкурси, ништа конкуренција. Вучић око себе не тражи паметније од себе.

Само неко ко је у великом страху дели свет на „моје“ и „њихове”. Таква поцепана слика света, настала из страха, увећава иницијални страх, и тако укруг, у бесконачност.

vucic21Напослетку, важно је рећи да моје мишљење о г. Вучићу засновано на личним утисцима, јер ми се не познајемо. То је слика створена на основу онога што сви можемо да видимо и прочитамо из медија; то је мој доживљај и тумачење поступака из јавних извора. У том смислу прихватам сва другачија мишљења и демантије и без доказа јер се ни сам нисам бавио доказивањем. Ово је, дакле, само мишљење.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.