Menu
RSS

КАКО СЕ ИЗНУТРА НАПАДАЈУ СРПСКЕ СЛУЖБЕ

odborbezbednostВЛАДИМИР ЂУКАНОВИЋ

Не бих да улазим у теорије завере, али очито је многима са стране данас тешко да продру у наше службе


Не знам зашто, али новинарка Данаса имала је потребу да ми стави у уста термин који нисам употребио приликом давања изјаве у којој је тражила мој коментар о некаквом истраживању извесног Института за европске послове и Београдског центра за безбедносну политику у вези са мерама надзора које примењује Војнобезбедносна агенција (ВБА). Наиме, написала је да сам ја за те организације рекао да су „страни плаћеници“. Пошто имам снимак тог разговора – јер сваку изјаву коју дајем телефоном ја лепо снимим – могу и да докажем да тај термин никада нисам употребио.

Но није то ни толико битно. Свакако према тим организацијама и њиховим „истраживањима“ имам крајње резервисан став, па чак могу и да изразим сумњу да раде за нечије интересе, јер метод тог њиховог „истраживања“, у коме сам и сам на известан начин био учесник, ми то указује. То је и био разлог што сам прихватио да ме анкетирају као члана скупштинског Одбора за контролу служби безбедности, јер сам желео да чујем њихова питања и начин како их постављају, с обзиром да из таквог разговора неко ко се бави радом служби може да закључи шта је њихов циљ. Но да оставимо то по страни.

ШАБИЋ ПРОТИВ СЛУЖБИ
Друго је нешто у питању. Наиме, они су затражили од Министарства одбране преко Повереника за информације од јавног значаја крајње невероватне захтеве на које би им се свака служба на белом свету насмејала, а нисам сигуран да их рецимо у САД, Великој Британији, Француској, Немачкој, не би можда и привели ради испитивања зашто то њих интересује. Тражити од било које службе на свету да вам образлаже зашто је против неког лица применила одређену меру надзора потпуно је ван памети.

На моје згражавање, Родољуб Шабић им је удовољио, па је послао захтев према Министарству одбране са наредбом да ВБА та документа достави. Међутим, пошто су сами захтеви били прилично нестручно срочени, па се из њих заиста није могло ни закључити шта се конкретно тражи, Министарство одбране је одговорило да ВБА тражене информације и документа не поседује, што је суштински тачно.

То је, наравно, био повод да се крене са оркестрираном кампањом према ВБА како она нема евиденцију према коме све примењује мере, те да она наводно ради мимо закона и прислушкује кога стигне. То је иначе ноторна глупост, а ми који смо у Одбору за контролу служби безбедности то најбоље знамо. Наравно, онда је нападнут и сам Одбор за контролу служби безбедности како у њему седе нестручни људи који не знају шта да траже и шта да контролишу, што је посебно будалаштина.

rodoljubsabicЕлем, под пуном одговорношћу тврдим да је баш у ВБА Одбор за контролу служби безбедности имао крајње отворен однос и да нам је пружено на увид апсолутно све што по закону имамо право да контролишемо. Све могуће мере, наравно, које нису тренутно оперативне, већ које су завршене, пружене су нам на увид и могу да кажем да је ВБА поступала беспрекорно по закону. То исто могу да тврдим и за БИА. Пошто смо ми, као чланови тог одбора, под заклетвом да не смемо да износимо оно што је по закону означено као тајна (државна, службена, строго поверљиво...) свакако је ненормално очекивати да кажем које смо предмете надледали, али за јавност јесте битна је чињеница да наше службе раде апсолутно у складу са законом.

АРОГАНТНЕ НЕЗНАЛИЦЕ
Шта је онда поента оваквих помало зачуђујућих захтева и ове кампање?

Не бих да улазим у теорије завере, али очито је многима са стране данас тешко да продру у наше службе. Један од основних захтева покретача ове кампање је да Одбор за контролу служби безбедности не би требало више да ради свој посао, јер је, према њиховој оцени, нестручан, него ће они, као самозвани велики стручњаци, да то раде. Можда су им намере искрене, мада, када им се погледају биографије и дотације за њихове организације, заиста имам право да сумњам у то.

Али занима ме само према ком критеријуму су они неког оценили да је нестручан, а како су то они толико стручни. Хајде да се меримо у знању о овој проблематици. Нисам сигуран да би добро прошли, јер, по начину како су захтеве према Министарству одбране конципирали, види се да о овоме заиста мало знају. Са друге стране, замислите када би им нека служба пружила на увид све то што су тражили? Као на длану би имали све о томе који су њени ресурси, каквим капацитетима располаже итд. Још можда да им се пружи на увид имена и презимена оперативаца и комплетан метод рада, па би онда могли и да угасимо службу.

vbaОтуда, могу само да се насмејем на све примедбе дотичних, посебно према одбору за контролу служби безбедности и мени лично, а потом и на оптужбе према ВБА – коју је иначе неретко потенцирао и сам Саша Јанковић док је био заштитник грађана и за кога сам готово убеђен да је то радио по задатку а за кога су опет ове организације жестоко агитовале кроз НВО сектор током председничке кампање. Као уосталом и сва истински стручна јавност која се бави овом тематиком.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.