Menu
RSS

МАЛА ЈУГОСЛАВИЈА И ВЕЧНА СРБИЈА

jugosferaМИЛЕ МИЛОШЕВИЋ

Национализам методолошки почива и на аристотеловској идеји доброг живота


Све је уочљивије у високој политици да Србија не може проћи, него да мала Југославија има више изгледа. Не само зато што се тешко одржава споља у геостратешким односима него што се никако не држи изнутра. Како национализам стално некако методолошки заказује – већ од разумевања стварности, па до изградње институција, политике и културе, закључно са политичким митологијама – као метода „преуређивања прошлости на најкориснији начин за садашњост“ (Албрехт Кошорка), то потврђује и да нема историјског народа без мита, као што измишљени народи теже маштовитом смишљању митова из ничега, „за столом“.

Митови јесу ником упитне тврдње трајања и будућности управо из очувања артикулисане линије властитога смисла, као културе дубоког знања живота и његових исхода и вредности које се саобразило генерацијама рефлектовано искуство властитог народа. Као код, упутство, а не само емотивно разумевања живота неког појединца, коме може да се свиђа и не мора, и да му то буде мера – тако да живи не изазивајући никакво подозрење да је политички идиот, и не само политички.

Премда медијализација претпоставља емотивно разумевање догађаја на штету знања живота и често се злоупотребљава, као што универзитет покушава да буде неки нови тумач са својим експертским знањем, производећи идеологије, иако нема ни једне велике теорије која би могла објективно да потврди све те експертизе. Зато Кошорка примећује да, и поред свих заблуда, историја зањих више није учитељица живота.

Нема смисла да распредамо о овако сложеној теми осим о оном унутрашњем урушавању методолошког национализма управо на малом примеру животног сата човека у Србији. Јер и он је довољан да објективизује сву сложеност могућности живота у било којој заједници. Уосталом и методолошки национализам је према природи поједностављење гледања на целину света уопште према националним интересима, а што код нас заказује и на унутрашњем плану. А то се најбоље види како би требало Србин да живи и какав да буде.

Ако ту на 6 сати ставимо услове живота, на 12 сати институције, на 18 сати друштво, а на 24 сата њега самог, онда велика већина Срба живи скромно, без већих шанси у животу. Институције им пружају све мању заштиту, напротив, данас су већ изложени тешко доступном здравству, школству које ради у све тежим условима, а, кад се нађе у неприликама, судство је скупо и споро, а утеривачи брзи и незајажљиви, а само друштво је непроходно и поред многих популистичких црта. Као да се показује да мали човек, кад му упадне кашика у мед, нема никакве граница. Коначно кад све сабере сам са собом, касно у ноћ, мало тога има на доброј страни, а далеко више на лошој.

Притом, нема потребе за неком великом маштом да би се схватило како национализам методолошки почива и на аристотеловској идеји доброг живота. При чему се, макар за мене, добар живот не може мешати са срећом. Ни везивати са било каквим испуњавањем жеља. За то је довољан капитализам, као права фонтана жеља, додуше тржишно оправданих жеља, јер га сигурно не покреће ни бољи човек ни прогрес човека.

Још мање га има смисла колективно видети као изузетност. Било какву, ни ону германску, ни данас америчку. Методолошки национализам има два основна својства сигурности и слободе, које би требало да омогућава баш и пре свега добар живот. Утолико су, чини се, и државе „вечне“, колико успевају да практикују и рефлектују добар живот.

jugosfera00Да практикујемо своје узоре доброг живота, да чувамо прескупе кодове и пружамо ваљана упутства – то не видим међу нама, док нам је лакше да се узајамно вређамо, подсмевамо, и селимо се у површност као лопови на нека туђа места, уништавајући наша и загорчавајући у равнодушности живот ближњима. Тако да и они морају да одлазе, са привидом како је све игра за тек нека лична расположења.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.