Menu
RSS

ДИСКУСИЈА, И ЗАШТО ЈЕ ВАЖНА

tepicdjukanovic01ВЛАДИМИР ЂУКАНОВИЋ

Апелујем на поједине људе да сузбију мржњу у себи и нека пробају са нормалним дијалогом

Недавно сам добио позив новинара Дојче велеа Немање Рујевића – на кога иначе Саша Радуловић врши најодвратније притиске због текста о неплаћеном порезу у САД – да будем гост у полемичкој емисији са колегиницом из опозиционих редова Мариником Тепић. Увек се радо одазивам на полемичке емисије, где може да се води здрава дискусија, и позив ме заиста обрадовао. Проблем је што ретко ко из опозиције жели да дискутује, па ми се чак догађало да одбијају унапред заказане полемике, а увек се жале како су цензурисани.

У емисији коју водим позивао сам многе од њих небројено пута, али одзив је био, уз част изузецима, никакав. Заправо, колеге из опозиције одлучиле су да углавном гостују сами са собом, по медијима који су им наклоњени и где имају унапред сервирана питања. Немам ништа против да гостујем и на тим медијима, али је проблем што позив готово никад не стиже, а, ако и стигне, углавном будем позван као соло гост где водитеља или водитељку неко претходно добро избрифује да крајње тендециозно води ту емисију не би ли гост, тј. моја маленкост, била дискредитована.

УВРЕДЕ УМЕСТО РАЗГОВОРА
Не волим тај тип гостовања, али и на тако нешто се углавном одазивам по цену и да целу емисију или интервју потрошим на хиљаду пута препричане и прежвакане теме, јер увек рачунам да такав приступ више говори о ауторима него о мени. Једино на шта готово никад не пристајем су документарне емисије одређених продукција које, када вас сниме, злонамерно узимају сегменте из снимљеног материјала и потом из офа креирају емисију по свом суду и нахођењу, а ви им дођете као покриће да су звали другу страну.

Исто је и са текстовима у одређеним дневним и недељним издањима. Тад увек снимим шта сам изјавио, па то, по цену да то наљути новинаре, поставим на друштвене мреже како бих се заштитио од злоупотреба којима сам више пута био изложен. Кога су змије уједале и пред гуштером је опрезан.

tepicНо вратимо се на позив новинара Рујевића. Крајње негативно су ме изненадили коментари на друштвеним мрежама кад је човек најавио госте у емисији. Одједном дотичним твитерашима више није проблем што у Вучићевој Србији наводно нема полемике, већ је настао проблем што је Рујевић уопште помислио да прави полемичку емисију, јер шта има мене да позива. О увредама на мој рачун можда неком другом приликом.

Нисам разумео зашто је проблем да дискутујемо. Са Мариником Тепић немам никаквих додирних тачака. Наши системи вредности су два различита света и верујем да она исто тако мисли, али заиста држим да је добро што смо дискутовали. Међутим, за не тако мали број опозиционих присталица то је проблем. Ваљда су само они Богом дани да нам објасне шта је једини и прави систем вредности, те свако ко се у то не уклапа у најмању руку би требало да буде брутално дискредитован.

Такво поимање политичког и уопште друштвеног живота је крајње нездраво. То ствара злу крв међу политички подељеним субјектима и не доприноси ничему.

ДИСКУСИЈА СПУШТА ТЕНЗИЈЕ
Дакле, да се разумемо, док сам жив, борићу се да дискутујем и да дискутујемо. Одлазићу да слушам трибине које организује опозиција, што иначе често практикујем, па таман ме тамо увек гледали као да је дух сишао међу њих. То ћу да чиним јер хоћу да чујем другачије мишљење и хоћу да видим и чујем због чега влада такво мишљење код тих људи. Увек ћу прихватати позиве на дискусију, од оних у организацији неке месне заједнице, до велике телевизијске дебате. Само апелујем на поједине људе да сузбију мржњу у себи, да сумануте дискусије и тешке речи које лансирају преко друштвених мрежа оставе по страни и нека пробају са нормалним дијалогом.

Искрен сам и према себи, неретко сам и сам био пун негативног набоја и умео сам свашта да напишем, неретко и ако нисам тако мислио, а неретко да бих можда бранио и неодбрањиво. То је свакако грешка, али људи се, што је ваљда позитивно, временом мењају. Додуше, ни тада нисам бежао од дискусије, јер сам увек имао на уму да она спушта тензије.

djukanovic00То топло саветујем и овим дежурним мрзитељима по друштвеним мрежама. Посебно саветујем опозицији која листом одбија дијалог око Косова и Метохије. Дискусија је та која много тога негативног може да каналише ка позитивном. Мислите о томе.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.