Menu
RSS

НА РЕДУ ЈЕ СРБИЈА

sekerinska01ИГОР ПШЕЊИЧНИКОВ

Неће бити изненађење ако уследе вести о осујећеним руским државним ударима у Скопљу и(ли) Сарајеву

Како је саопштила америчка агенција Блумберг, министар одбране у македонској влади, Радмила Шекеринска, изјавила је да нове македонске власти чине напоре за улазак Мекедоније у NАТО да би тиме земљу заштитиле од руског „мешања” у њене унутрашње ствари.

„Позната су нам нека цурења података, до којих је дошло пре формирања нове владе, о покушајима Русије да оствари утицај на кључне сфере у области политике и безбедности. Због тога смо веома узнемирени. Сматрамо да ће чланство Македоније у NАТО учинити крај тим покушајима”, цитира Блумберг речи министра одбране.

Руски МИД је, наравно, демантовао њене оптужбе против Русије, подвлачећи да се оне „ослањају само на празне речи русофоба, као и на информативни спам са њихове стране”. Званични представник МИД Марија Захарова је изјавила да у Москви очекују „разјашњење македонске стране у погледу аутентичности изјава које су приписане Шекеринској”. Међутим, интервју Шекеринске је постављен на званични сајт министарства одбране Македоније. А из њега следи да се македонске власти потписују под тим текстом.

МАКЕДОНИЈА НА ПУТУ ЦРНЕ ГОРЕ...
Оно што би требало истаћи је да изјава Шекеринске о „руском мешању” личи као јаје јајету на изјаве званичне Подгорице уочи ступања Црне Горе у NАТО. Тамо су, ради веће убедљивости, уочи парламентарних избора у јесен прошле године чак инсценирали покушај државног удара и атентата на црногорског лидера Мила Ђукановића, а кривицу за то су пребацили на Русију. Као, Москва је на тај начин покушала да спречи улазак Црне Горе у NАТО. Притом се црногорски специјални тужилац у случају „државног удара“ Миливоје Катнић захвалио „британској и америчкој обавештајној служби за помоћ у истрази”.

Од бивших југословенских република у NАТО су већ ушле Словенија, Хрватска и Црна Гора. Али има још неколико земаља на западу Балканског полуострва које су остале „неокопани кукурузи“. То су Македонија, Босна и Херцеговина, као и „Република Косово”, коју не признају Србија и Русија, али признаје Запад.

Дани слободе тих земаља су такође избројани. Да нико у региону око тога не би имао недоумице, за јасно „разумевање актуелног тренутка“ побринуо се потпредседник САД Мајк Пенс. Он је 2. августа на састанку са премијерима земаља Западног Балкана у Црној Гори рекао да је „будућност Западног Балкана на Западу”. А зашто? Па зато што, објаснио је Пенс, „Русија наставља са покушајима прекрајања међународних граница насилним путем и покушава да дестабилизује регион западног Балкана”.

markoviczaevУкратко, циљеви су формулисани, непријатељ је одређен, тезе су утврђене, команда је дата. И ево, министар одбране Македоније и говори како је наређено. Уосталом, увлачење Македоније, БиХ и Косова у NАТО је, што би се рекло, само ствар технике. А у финалу те многогодишње балканске трагедије са мноштвом сцена и чинова десиће се најважнији чин: ступање Србије у NАТО. А са њим – и неповратно минирање чак и хипотетичке могућности руског утицаја на Балкану, којег се толико плаше у Вашингтону и Бриселу.

... А ОНДА СРБИЈА
То ће бити могуће уз само један услов – ако буде раскинуто религиозно заједништво Србије и Русије, које већина политиколога и аналитичара или не узима у обзир или свесно прећуткује. Међутим, то је главни фактор који повезује два православна народа и који одређује реалност да је до данас – како показују стална истраживања јавног мњења – огромна већина Срба против уласка њихове земље у NАТО (81,3 одсто становништва) и за савез са Русијом (64,9 одсто).

Пуном паром, али засад неефикасно, управо се мењањем тих цифара на супротну страну баве водећи српски медији, које је купио западни капитал. Да и не говоримо о медијима Црне Горе, БиХ (њеног хрватско-муслиманског дела), Македоније и Косова.

brajanhojtji02Нећу се изненадити ако једном будемо чули да су „Руси покушали да изврше државни удар у Македонији (или Босни и Херцеговини)” или да су „покушали атентат” на тамо неког политичара „да би спречили улазак земље у NАТО”. Узгред. политичари у Македонији и другим „неоокопаним“ државама региона би требало да брину због могућности да им амерички покровитељи намене улогу ритуалних жртава са циљем да после кривицу пребаце на Русију и тако увуку те земље у Северноатлантску алијансу. По црногорском сценарију. Што би се рекло, „nothing personal, just business”.

Аутор је експерт РИСИ

 

РИА Новости / Факти

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.