Menu
RSS

ПОЛИТИКА ЗА ПРЕЗИР

prijem 1ВЛАДИМИР ЂУКАНОВИЋ

Свестан да, шта год урадим, увек ћу бити намазан најгорим фекалијама, признајем да нисам у стању то да поднесем

Свако ко каже да је у Србији лепо бавити се политиком нема појма шта говори. Одавно је политика у Србији престала са својом основном функцијом, а то су друштвена корист и идеолошка борба. Идеологије су свуда у свету отишле у заборав, а ово што је данас на делу је суровост и најпримитивнија борба за фотељу, без икакве жеље да се кандидује идеја.

У политику сам званично ушао са својих 18 година. Једва сам чекао дан кад сам постао пунолетан, јер сам се доста интересовао за полтику, и тај моменат када сам добио право да гласам и да се политички активирам у странци за мене је био разлог више да прославим своје пунолетство. Од тада, па до данас, прошао сам све могуће селекције – од лепљења плаката, активизма „од врата до врата“, дељења материјала по штандовима, писања саопштења, учења како странка дише, како функционише, држања трибина…

Свакако, за све то време сам се школовао, завршио факултет, додатно се надограђивао, све са циљем да моје политичко деловање буде квалитетно и да ме људи доживе као озбиљног човека. Оно што нисам ни сањао да ће се догодити јесте вид политичке борбе против које нема решења, а то су друштвене мреже и медији који подржавају примитивизам какав се преко њих испољава. Оне су све утицајније и, ако те на њима нема, заправо те нема у политици. Како нисам неко ко воли да губи време препирући се са армијом имагинарних ликова, јер у тој препирци свакако губиш, онда доживљавам, као и већина мојих пријатеља за које гарантујем да су часно у политику ушли, да будем осрамоћен на најгори начин иако не знам шта сам било коме од тих људи икад скривио.

UNDERGROUND ИГРАЧИ
Шта год да урадите, шта год да изјавите, колико год се трудили да се усавршите, да учите, да оставите нешто иза себе, увек ће се наћи одређен број идиота, нажалост, веома утицајних на друштвеним мрежама, који ће вас ружити и блатити најгорим фекалијама. Нисам навикао да се повлачим пред таквима, и то је једини разлог зашто сам још увек активан у политици, али, пошто такав вид политичке борбе узима све више маха, све више увиђам да нисам адекватан за данашње политичке прилике. Отуда ме тај борбени жар који сам одувек имао и жеља да не попустим глупима и пред примитивним све мање држи, јер упуштањем у борбу са таквима ризикујеш да постанеш као они.

Од бављења политиком у Србији данас заиста нема никакве користи. Ти који можда имају не баве се политиком. Они су тзв. underground играчи, подржани од ко зна којих спољњих структура и инволвирани у систем да се не појављују јавно, већ да из сенке раде свој посао. Људи који се политиком баве у Србији могу само да настрадају, што због тога што ће бити осрамоћени на најгори начин, најчешће без икаквог повода, што због тога што, када падну са власти, најчешће то буде крајње сурово.

prijemambasada02Судбина честитог човека у српској политици је следећа – док је на власти, биће урушаван најбруталније кроз плаћене кампање, сваки његов потез ће бити исмеван, водиће се ужасна кампања против њега у смислу да се против њега увећава свакодневно гнев народа, а онда као финале иде брутално рушење. Тек за неких десетак година сетићемо се да је он ипак био честит човек и да је имао неку визију, али до тада ћемо обележити њега и све његове потомке као најгори олош који је крив што се уопште родио.

Док сте део власти сви вас се сете. Тада сте свима напрасно драги, уважавају вас, воле са вама да се друже, Бог зна на какве пријеме вас све позивају. Обавезно вас се сете ако можете да им помогнете да реше неки свој проблем или да их евентуално негде запослите, посебно то чине они које по 20 година нисте виђали, а, недајбоже, да им кажете како то нисте у могућности. Одмах ће покренути језиву кампању против вас и на сваком месту ће говорити да сте најгори на кугли земаљској и како нећете да помогнете, а они знају да можете.

ДУБОКО ЗАГАЂЕЊЕ
Политичар на власти има све, а суштински нема ништа, јер то што је „све“ заправо је најгора лаж. Лажни пријатељи, лажна подршка и најгоре улизивање, то је суштински једино што имате око себе. Посебно су ми одвратни ти пријеми по амбасадама, где видите гомилу никоговића који трчкарају од пријема до пријема како би купили наклоност неког из амбасаде због своје даље политичке каријере. Док се бавите политиком, можете само да изгубите праве пријатеље, а посебно породицу. Она црпи последње атоме снаге да те подржи у борби са ветрењачама, која је унапред изгубљена. Децу не виђате, што је најгора могућа ствар и нема ништа горе него кад вам супруга каже да вас је дете видело на телевизији и рекло „тата“. Изнервиран од тога што по медијима прочитате најгоре лажи о себи, а да не знате ни зашто то неко пише, дођете кући бесни и све то пренесете на своје укућане.

Српска политичка сцена суштински је дубоко загађена. Позиви на убиство председника државе, позиви да му се „пиша по гробу“, да му се затре потомство, омаловажавање свега што покушава да уради, вређање његове породице, то је све оно што здрав разум не може и не сме да прихвати. Нажалост, плашим се да нам је то будућност у политичком опхођењу. Не желим да будем део такве политичке сцене, и ово је кључни разлог због кога све више презирем посао којим се бавим. Дубоко свестан да, шта год будем урадио, како год да се поставим, увек ћу бити намазан најгорим фекалијама, признајем да нисам у стању то да поднесем.

prijemambasada04За будуће озбиљно бављење политиком подтребни су људи челичних живаца и невероватно психички јаке особе које су спремне да све фекалије којима буду гађане лагано од себе отерају. Признајем, нисам такав, односно далеко сам од таквог, и немам никакву дилему да, ако друштвене мреже убудуће буду те које ће диктирати конверзацију на политичкој сцени, ја део такве политичке сцене сигурно нећу бити.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.