Menu
RSS

ПРОМЕНА ПРИСТУПА НАТО ПРЕМА СРБИЈИ

natobrisel01ВЛАДИМИР ЂУКАНОВИЋ

У бриселском седишту НАТО били су упорни у томе да им кажемо на који начин би могли да промене приступ према Србији

Претходних дана, као парламентарна делегација Скупштине Србије при Парламентарној скупштини НАТО имали смо прилику да посетио Брисел и само седиште Парламентарне скупштине, као и главни штаб НАТО.

Знам, одмах ће се наћи разни паметњаковићи да нам приговоре како смо издајници, јер смо тамо отишли, без обзира што је доскоро своју делагацију у тој истој Парламентарној скупштини имала и Руска Федерација као чланица програма Партнерство за мир. Али овај текст и не пишем да би га читали они који не желе ништа да чују и који о спољној политици сопствене државе не знају ништа, јер су раније усвојили постулате којих се држе као пијани плота, па макар то било и на њихову, али и на штету државе коју планирају да заступају.

Дакле, Парламентарна скуштина НАТО је одлично место на коме српски посланици могу да изнесу ставове своје државе о многим питањима, посебно везаним за наше окружење, и где смо истински уважени до мере да се наш став веома поштује без обзира што нисмо чланица НАТО. Ниво званичника који нас је дочекао у Бриселу такође довољно говори о све израженијем поштовању Србије. Довољно је нагласити да је заменица генералног секретара НАТО Роз Готемелер издвојила добрих 40 минута да са нама дискутује. Претходно смо имали састанке са готово свим битнијим шефовима политичких и војних одељења и одсека, што се ретко којој делегацији омогућава.

ИЗНЕНАЂЕЊЕ У БРИСЕЛУ
Е, сад, добро је питање чиме смо ми заслужили толику пажњу, и то је оно што бих желео у овом тексту да пробам да пружим као неку анализу. Заиста, у више наврата су нам апсолутно сви нагласили да не виде никакав проблем да Србија не буде члан НАТО и да може слободно да има сарадњу са Руском Федерацијом какву год жели. Чак се нису бунили ни за Руски хуманитарни центар нити за наше војне вежбе са Руском Федерацијом, већ су нам истакли да је то наше суверено право како ћемо сарађивати са Русијом. За њих је битно да ми будемо добри партнери, а то значи да оно што се договоримо у оквирима сарадње обострано испунимо.

Искрено, све нас је тај крајње либералан став изненадио. Чак су и по питању Косова и Метохије у највећем делу изразили апсолутно разумевање наших ставова, због чега наша јужна покрајина не би смела да добије војску, и све су прилике да од те војске, коју су Харадинај и Тачи замислили, неће бити ништа, бар не неки дужи период. Дубоко су свесни свих проблема у прихватању НАТО као организације у Србији, јер знају да је агресија на нашу земљу нешто што се тешко заборавља. Но, како се мењају политичке прилике од периода до периода, тако се мењају и људи унутар самог НАТО, а то опет значи да су они спремни да према Србији имају крајње флексибилан приступ, што су нам у више наврата нагласили. Изразили су велику жељу да побољшају свој кредибилитет код Срба, што ће свакако бити изузетно тешко, али они желе по сваку цену да пробају и покретање те кампање можемо очекивати веома брзо.

natoistok01Све време су били упорни у томе да им кажемо на који начин би то могли да учине, изражавајући спремност да потпуно промене приступ према Србији. Чак су нам отворено рекли да желе што више да раде са новинарима у Србији и да имају чешће семинаре и скупове на којима ће разговарати са људима из Србије. Такође, имају интерес да учествују у бројним пројектима и да на делу помогну подизање инфраструктуре, стипендирање одређених научних радова и добрих студената, да прошире сарадњу по питању школовања наших војних лица.

ВЕЛИКА ШАНСА ЗА СРБИЈУ
Мислим да је ту наша велика шанса који бисмо морали да искористимо. Наравно, све то има и своју другу страну медаљу. Они без дилеме имају одређени интерес на Балкану, односно желе да то буде подручје под њиховом чврстом контролом, које неће правити проблеме. Схватају да је, без обзира и када све остале државе настале распадом СФРЈ до краја уђу у НАТО, ипак Србија та која је најбитнија. Познајући историјске и културне везе Срба са Русијом, а опет знајући да је однос Срба према НАТО веома негативан, они морају да буду хитрији у давању одређених уступака Србији.

То је наша прилика. Која год власт да буде у Србији, овакву прилику не сме да пропусти, јер нико нам не тражи да уђемо у НАТО, што је одлично, а можемо много кроз сарадњу, која је најмање војна, а далеко више политичка, да постигнемо за наше интересе. На крају, мада се нас то не тиче много, осим због чињеница да односи НАТО – Руска Федерација утичу страховито на човечанство, морам да приметим приличну опседнутост службеника у НАТО наводном руском пропагандом, али и њиховом очају јер не знају како да јој се супротставе.

NATO hakeriЛично не видим ни чему се супротстављају, али, да су односи сувише оптерећени, нема дилеме. НАТО сав новац овог света даје на супротстављање Путину и његовој пропаганди и Руска Федерација је очито за НАТО већи непријатељ од исламског тероризма. Бићу слободан да напишем како је то ужасно претеривање, но, као што рекох, нека се слонови туку. Ми као травка морамо да гледамо како да нас слонови не прегазе. За сада се добро чувамо.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.