Menu
RSS

ЗАШТО ЈЕ СРБИЈА „ПОСЕБАН“ СЛУЧАЈ?

katalonijakosovo01ВЛАДИМИР ЂУКАНОВИЋ

Дупли стандард Европске комисије по питању Каталоније и КиМ заправо је присиљавање Србије да прими шамар, а да се не буни

Не слажем се са оценом да је добро што је Европска унија показала своје право лице тако што је Европска комисија оголила да је Србија, када јој се отимају територије, посебан случај у односу на остатак Европе. Напротив, то је катастрофа.

Та „посебност“ Србије може довести до тога да нам на исти начин, по критеријуму „посебности“, отму још неки део земље, а да се то поново лагано оправда тако што је наш случај „посебан“. Да се разумемо, оно што они нама нису хтели отворено да кажу у чему је та наша „посебност“ у односу на Каталонију, надајући се да ћемо сами то схватити, огледа се у томе што су желели да нам кажу следеће: драги Срби, ви сте вашу територију изгубили у рату са нама, а оно што се ратом изгуби, то је неповратно. Сурово, али то је суштина поруке коју нам је Европска комисија послала правдајући зашто је отимачина Косова и Метохије од Србије посебна у односу на случај Каталоније.

ЛОГИКА ПОБЕДНИКА У РАТУ
Србија се данас налази у следећој позицији: могу да добије шамарчину, али мањег интензитета, што би значило да прихвате правила уласка у Европску унију онако како су нам она предочена, или да добијемо шамарчину од које ће нам све зујати, са тенденцијом да будемо изопштени из било каквих интегративних процеса са не баш тако сјајним изгледима да ћемо ући у неке друге интеграције, попут рецимо евроазијских, јер је апсолутно нереално и физички немогуће да се оне проведу на овим просторима. Да упростим: Србију свакако чека шамарчина, а на нама је да ли ћемо је прихватити са осмехом или уз побуну. Међутим, у оба случаја шамар ће да боли. Отуд – бар тако ценим – Вучићева скепса по питању било какве реакције ЕУ на наше писмо, па чак, чини ми се, све већа скепса да ћемо уопште икада постати чланица ЕУ, јер се од нас захтева оно што нико нормалан не би прихватио.

Ипак, оно што су зацртали као правило за нас тако „посебне“ очигледно је закуцано, и све је очигледније да било какво скретање од тих правила није допуштено. Разлози зашто су такви према нама су врло прости: најпре зато што им се може, јер су јачи и они постављају услове, али и због чињенице да су дубоко свесни да ми немамо никакву залеђину, што је и сам председник државе искрено признао у директном укључењу из Варне.

evropskakomisijaНаше наде у залеђину коју можемо добити од Руске Федерације, па и Кине, само су делимично оправдане. Тачно, ове нама пријатељске земље, несумњиво велике силе, даће нам подршку на одређеним дипломатским форумима и скуповима, делом и због сопствених интереса, а не због пријатељства, али више од тога, и да желе, не могу. Ни Руси ни Кинези немају на овим просторима никакво војно присуство нити им је остварење тога у геостратешким и геополитичким плановима. Овај простор је у геополитичким и геостратетешким картама уцртан као интересна сфера НАТО, и то је нешто што је зацементирано колико год да нам се не допада. Руски и Кинески интереси на просторима Балкана везују се искључиво за економију и евентуално за одређено ремећење самог НАТО у смислу евентуалног изазивања одређених криза у западним земљама, посебно земљама ЕУ, како би кризе и сукобе које су Американци и запад њима наметнули на њиховим границама, колико толико толико удаљили од себе.

ЗА СРБИЈУ ЋЕ УВЕК ВАЖИТИ ДУПЛИ СТАНДАРДИ
Моментом испољавања става Европске комисије по питању референдума у Каталонији, Србији је јасно поручено да ће за њу увек важити дупли стандарди. Тако се они који себе доживљавају као победнике у сукобу увек опходе према оном за кога сматрају да је поражен. Пре 18 година ми смо ратовали са НАТО и потписивањем Кумановског споразума ми смо, по њиховом схватању, изгубили Косово и Метохију. Нема те силе која ће променити такав став кључних фактора унутар НАТО и ЕУ. Нема тог политичара у земљама које су признале независност Косова који ће евентуално повући то признање.

Баш због те чињенице да нас доживљавају као поражену страну у рату са њима према нама ће увек поступати као према страни која је поражена у рату. То значи да ће увек правдати отимачину и неправду коју према нама наносе чињеницом да смо ми за њих „посебан случај“. Увек ће за нас важити другачија правила, него за све остале јер остали нису с њима ратовали, а ми јесмо.

katalonijakosovo02Зато је дупли стандард Европске комисије по питању Каталоније и Косова и Метохије заправо присиљавање Србије да прихвати шамар, а да се не буни. У случају побуне, шамар ће се лако претворити у песницу. Све у свему, не пише нам се добро.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.