Menu
RSS

ЈЕДАН СУРИНАМ НЕ ЧИНИ ПРОЛЕЋЕ. АЛИ ГА НАЈАВЉУЈЕ

surinam01ВЛАДИМИР ЂУКАНОВИЋ

Суринам је за нас и најава тешког политичког удара, можда и најјачег у последњих десет година на Србију

Делује као небитно – јер коме је у свету битан Суринам – али повлачење признања независности Косова од ове јужноамеричке државе за Србију представља симболички велики корак у даљој борби за Косово и Метохију. Суринам је дао муницију којом можемо да пуцамо у неким будућим преговорима.

Даје и снагу, јер, ако једна мала јужноамеричка држава држи до тога да је признање лажне државе са њихове стране био погрешан корак, онда заиста нема ниједног разлога да се Србија одриче своје територије. Ни сада нити било када.

Додуше, Суринам је за власт Србије створио и одређене проблеме. Нема дилеме да ће овај гест указати на значајно јачање Србије у међународним односима, те да скандалозни амерички притисци више немају толику снагу колику су имали раније. Такође, нема никакве дилеме ни да ће се притисци сада додатно заоштрити. Недавно је Хојт Брајан Ји то и најавио, што после геста Суринама Вучићу и осталима у власти мора да буде више него јасно да ће се догодити.

Једноставно, Србији се не сме допустити да додатно јача, јер је Суринам Рубикон који није смео да буде пређен. Уосталом, ко гарантује да неке друге државе такође неће повући своја признања, што није нереално за очекивати, посебно после свега што се догађа у Шпанији. Отуда се и може тумачити Хојт Јиева журба и пресија да Србија почне да поштује Косово, те да са њим успоставља добросуседске односе.

Очито је да у Вучићу Хојт Ји нема саговорника који је спреман тако нешто да прихвати. А, како време тече – а већ се догађа прво повлачење признања – власт у Србији ће, бар према визији Хојт Јиа, морати да се мења. Милом или силом.

Да се такав сценарио припрема, саопштио нам је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, који није околишао у својој оцени да запад Србији припрема ни мање ни више него „Мајдан“, упоредивши Хојт Јиеву посету са оном када су Виктора Јануковича у Кијеву опседали западни политичари како би га натерали да се одрекне сарадње са Русијом. Лавров је тиме послао поруку Вучићу да га чека Јануковичева судбина, баш због тога што је Хојт Јиа испратио из своје канцеларије на начин на који Хојт Ји сигурно није очекивао, али и због тога што нема намеру да заоштри однос Србије према Русији.

Тиме је званични Кремљ бар декларативно стао иза садашње власти у Београду, с тим што остаје нејасно докле су спремни да иду у тој подршци и шта оечекују заузврат. Односно: највећа је непознаница хоће ли Русија чврсто стати иза Вучића да не доживи оно што је доживео Јанукович.

surinam02Шта год да се догоди, чекају нас изузетно велики проблеми. Суринам јесте наша сатисфакција. Суринам је сигнал неких нових ветрова на међународној политичкој сцени, али Суринам је додатно за нас и најава тешког политичког удара, можда и најјачег у последњих десет година на Србију. Вучић ће ту морати да игра као артиста на жици испод које скачу алигатори, што значи да ће сваки корак везан за потенцијалне изборе, па и промене у влади, можда и свом повлачењу које најављује, морати десет пута да одмери пре него што га искорачи.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.