Menu
RSS

РОК УПОТРЕБЕ

gruevski03ВЛАДИМИР ЂУКАНОВИЋ

Кад је, по процени амбасадора САД, Груевском истекао рок, следио је бруталан обрачун. Нешто слично припрема се у Србији

Одавно нисам имао тако мучан утисак као после наступа разних кобајаги стручњака који су у својству известилаца на роз-рот семинару Парламентарне скупштине НАТО у Љубљани изнели своје виђење политичких прилика на Балкану. Најпре зато што су мање-више сви известиоци били прилично острашћени у заговарању неолибералних вредности и радикалмо критиччни према сваком ко је имао другачије виђење од њиховог, а потом и због начина на који су нам демонстрирали како Запад одбацује политичаре којима је истекао рок трајања.

О њиховој компетентности можда неком другом приликом, бих морао да напишем нешто што у најмању руку није примерено, а и то било сувише благо када бих ценио њихово познавање балканских прилика. Довољно је рећи да је оно апсолутно навијачко и ту бих се зауставио.

Вратимо се на политичаре којима је истекао рок трајња. Они су најбољи пример шта следи свима који искоче из оквира који је НАТО зацртао за балканске државе. Најбољи пример је Никола Груевски, доскорашњи председник македонске владе. Он је на поменутом скупу описан као највећа претња демократизацији, тако да је известилац извесни Ерван Фуер из Центра за европске политичке студије изразио жаљење зашто он до сада није процесуиран. Чак је без устручавања речено да је једини начин да се Македонија демократизује да ВМРО смени Груевског са места председника партије, што најављује бруталан обрачун са њим и могућност да  заврши са вишегодишњом робијом. Да закључим: Груевски је сврстан у политичаре који су скоро па изједначени са најгорим терористима и криминалцима.

Вратимо се мало у историју политичких збивања у Македонији. Све до момента док Груевски није одлучио да уђе у израженију економску сарадњу са Русијом и Кином, био је апсолутно уважаван на Западу. Био је пожељан партнер, са њим се разговарало, прихватао је све што би му се наложило. Речју, све док је био послушан, био је и уважаван. Оног момента када је пожелео руски гас и отпочео извоз пољопривредних производа ка Русији, када је допустио да Спортско друштво Вардар купи руски бизнисмен Самсоненко и отворио се ка Кини, прихватајући изградњу пруге од Пиреја до Будимпеште преко Македоније – од тада креће његов слом.

Све до тада нико није имао намеру да обрати пажњу да ли се он недемократски понаша. То никог није интересовало. Чувене „бомбе“, односно аферу „прислушкивање“ лансирали су му када је било јасно да покушава да води независну политику. Тада му је, по процени америчког амбасадора у Македонији, истекао рок. Уследио је бруталан обрачун, и данас је Груевски на ивици да буде ухапшен. Претходно је осрамоћен, забрањен му је излазак из Македоније и одузет пасош. Над главом му виси пресељење из удобног дома капритвору. Са собом ће повести и појединце из своје власти који нису хтели да га издају, односно нису пристали да сарађују на његовом рушењу.

beogradprotest201702Пишем све ово јер ми се чини да се и у Србији спрема нешто слично. Сва та тапшања по рамену западних политичара су маска. Зваће вас пријатељем и проглашавати најбољим све док не кренете да у потпуности водите независну политику. Тад креће бруталан обрачун. На крају баладе – а пут је веома кратак – од најбољег и најхваљенијег политичара лако дођете у позицију да постанете злочинац, терориста, криминалац и неко ко се мора лустрирати. Уосталом, сетимо се судбине Слободана Милошевића, који је после потписивања Дејтонског споразума био највећи фактор мира и стабилности на Балкану. Две године касније постао је за Запад „балкански касапин“.

Не каже се без разлога да је историја учитељица живота. За Вучића знам да воли и много чита из историје.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.