Menu
RSS

ЕВО КАКО ЈЕ БИТИ НА ЛИНИЈИ ВАТРЕ

cepurin2017ИВАН РИСТИЋ

Најава борбе великих сила на територији Србије не слути на добро

Колико прошле недеље изгледало је да је функционер Стејт департмента Хојтг Брајан Ји својим грубим наступом означио почетак завршне фазе америчког притиска на суверену позицију Београда. Реакције најпре министра Сергеја Лаврова кроз злокобну паралелу са Мајданом, а затим и амбасадора Александра Чепурина показале су да Србија неће бити ни Македонија ни Црна Гора, и да је Руси неће предати без борбе. Борба великих сила на територији Србије не слути на добро, али је од пресудне важности знати да је руски улог значајан и да је простор Србије за одступање на резервни положај све мањи.

Интервју који је Чепурин дао Спутњику добио је неподељену медијску пажњу. На њега је реаговао и добар део српске опозиције, која се готово уједињено устремила на ставове амбасадора. Откуд тако бурне реакције, и шта о томе кажу чињенице?

Чепурин је у одговору на питање новинарке рекао да су се опозициони лидери састали са Јием „да се жале на своју Владу, али нису наишли на антивладин став, већ на антисрпски“. Тим поводом огласили су се лидери грађанског дела опозиције, уз Санду Рашковић Ивић као потпредседника новоформиране Јеремићеве странке, која је до сада настојала да се позиционира у русофилно бирачко тело. Она је понашање руског амбасадора описала као недипломатски излазак из оквира посла. Како није било додатних реакција из Народне странке, рачуна се да је то био њен званичан став, утолико чуднији што долази од функционера који је, додуше са позиције председника ДСС, пре непуне две године путивао на Крим, говорећи тамо како је Крим Русија.

Остаје чињеница да се Чепурин није вредносно одредио у односу на опозицију, већ у односу на недипломатско понашање америчког званичника. Тим пре што је Ји Србији „препоручио“ да се угледа на Хрватску и Црну Гору, што је Чепурин протумачио као антисрпски став.

Ако се има у виду да је америчка влада преко свог посредника свима добро познатог као USAID, издвојила 12 милиона евра у форми „помоћи српском цивилном сектору“, јасно је да је кључни циљ усаглашеног иступа грађанске опозиције и медија појачавање притиска на суверену позицију Србије.

Нова америчка офанзива већ има и практичне политичке импликације. Након критике Ивице Дачића на рачун крајње недипломатског понашања америчког функционера, покренута је прича о прозападној струји унутар СПС предвођеној Бранком Ружићем, која намерава да га смени. Било да је блеф или не, Дачићева реакција у јавности тим поводом значајна је за проучавање, посебно у данима када ће се одлучивати када ће и на ком нивоу избори бити расписани.

Србији као традиционалном граничном подручју у геостратешким превирањима није стран недипломатски начин опхођења, а мешање у унутрашње послове прописано Бечком конвенцијом о дипломатским односима је широко постављено, па се често може произвољно тумачити. Јасно је, међутим, да медијско ретерирање Хојт Јиа кроз ублажавање изјава и вађење кестења из ватре не значи одступање од крајњег циља, а да геополитички обрачун без рукавица тек почиње. О нивоу и значају сукоба говоре речи које излазе из добре дипломатске праксе и са руске стране, када је амбасадор Чепурин америчког изасланика назвао „седамдесет петим замеником двадесет четвртог помоћника заменика министра иностраних послова“. Тиме је охрабрио Београд у настојањима да на миран начин брани своје позиције.

hojtbrajanji01Речником бившег америчког државног секретара Џона Керија речено, Србија је на линији ватре, и то је срж читавог процеса који нема много везе ни са добром дипломатском праксом ни са њеном кодификованом теоријом. Улоге су подељене, а реакцијама на иступ руског амбасадора и откривене. Позив да посети Москву који је Владимир Путин упутио Вучићу за Србију која корача ка слободи је олакшање, а за Запад упозорење чије тумачење је посао медија, доносилаца одлука, али и служби, које имају увид у потенцијале свих заинтересованих страна.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.