Menu
RSS

ДА ЛИ ЈЕ БАЛКАН МЕСТО НОВОГ СУКОБА ВЕЛИКИХ?

balkan00ВЛАДИМИР ЂУКАНОВИЋ

Није питање да ли ће сукоб на Балкану поново ескалирати, већ је питање када ће

Основ опстанка сваке државе је добро предвиђање будућих догађаја и квалитетна припрема за изазове који из њих произилазе. Да би се то постигло, неопходно је имати врхунски спремна аналитичка одељења у службама, правовремене и квалитетне информације обавештајног сектора и ангажовање људи од струке који ће државу припремити у области за коју су вични.

Ово пишем као добронамерно упозорење за Србију. Нити желим да будем злослутник нити се у животу руководим песимизмом, али догађаји у свету и на читавом Балкану, а самим тим ни нама у Србији, никако не иду на добро. Да будем прецизнији, све сам опредељенији у размишљању да Балкану следи ратни сукоб или у најблажој варијанти константна политичка тензија, која ће нас довести у ситуацију да све изгледа као да смо у сталном сукобу.

Сукоб у Сирији је мање-више завршен и, реално гледајући, Руска Федерација је овладала највећим делом блискоисточног простора. Наравно, сукоба међу разним исламским фракцијама ће увек постојати, тензије између Саудијске Арабије и Ирана увек ће бити у жижи, као и сукоби Курда са Турском и Ираком, али у неку руку то и одговара највећим силама. Али, како год, тај сукоб се све више стишава и прелази се на неко друго подручје, где ће се велике силе сукобити.

Где би то могло да буде? Украјина? Тешко је поверовати. Мање више ту је све познато на дужи период. Северна Кореја? Ни случајно. Ко је луд да ризикује нуклеарни сукоб. Наравно, тензије ће бити константне, али у директан сукоб тешко је поверовати.

Па где је то онда „идеално“ место да се зарати? Имате право једном да погађате, јер два пута је превише. Да, то је Балкан. Место са кога почињу сви могући сукоби и на коме се цивилизације сукобљавају преко нас малих балканских народа, спремних на борбу до истребљења. Уосталом, после недавне најаве да Европа планира да дефинитивно формира своје безбедносне снаге, интензитет припрема за сукоб на Балкану може само да се увећа јер не постоји бољи начин да се Европа дестабилизује до тога да из њеног „меког трбуха“, како је Черчил називао Балкан, отпочне сукоб.

На Балкану су сви у сукобу са свима. Без обзира што један дан сви заједно могу да седе и да људски разговарају, да се друже и да се веселе, на Балкану су већ сутрадан ти исти спремни да се побију док једни друге не искорене. Ране су више векова отворене, истинског и искреног помирења никад није било, па је за креаторе криза и сукоба довољно да само мало долију уље на ватру, и ево жестоког пожара који гута своје жртве. Тада на Балкану престаје сваки облик рационалног размишљања.

Припреме за сукоб су одавно урађене. Тренутно је на делу фаза финализације. Главни актери су изабрали своје савезнике и преко њих шаљу запаљиве изјаве. Тако је Бакир Изетбеговић избљувао сав могући отров из својих уста не би ли се видела српска реакција на његову жељу да Босна и Херцеговина призна независност Косова. Изетбеговићев отров посисан је у Вашингтону јер он ништа и не ради док оданде не добије упутства. Исто је и са албанским и хрватским лидерима, који свако мало користе да провоцирају Београд. Пошто притисци несрећног Хојта Јиа нису уродили плодом, прешло се на фазу директних претњи суседа, који то чине по налогу оних који су послали Хојта Јиа.

Циљ је да се испровоцира несмотрена реакција Србије, која би се онда окривила за почетак новог балканског сукоба. Отуда је Србији мудрост потребнија него икад, чак и у ситуацији када те провокације постану неподношљиве. На нама је да радимо наш посао, да се припремамо за оно што нам у некој ближој будућности следује и да изазове неког будућег конфликта дочекамо спремни да одбранимо наше интересе и земљу.

balkanreligije0Да закључим ово писаније крајње песимистичким ставом: није питање да ли ће сукоб на Балкану поново ескалирати, већ је питање када ће. Тога морамо да будемо свесни. Једини оптимизам видим у томе да ово што пре схватимо и кренемо да се адекватно припремамо.

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.