Menu
RSS

АЛЕПО И МРАК АЈФЕЛОВЕ КУЛЕ

ajfelovakulaalepoАХМАД КАДУР

Први пут у својој историји, 14. децембра Париз је угасио светла на Ајфеловој кули, изражавајући „солидарност са сиријским народом“


Када је пре четири године Ал Нусра фронт ушао у Алепо, почео гранатирање стамбених насеља која нису били под његовом контролом и поубијао стотине Сиријаца, Француска није гасила светла на Ајфеловој кули, него је, са остатком савезника атлантиста, наставила да се супротставља Сиријској војсци, која се борила против Даеша у читавој Сирији. Требало би имати у виду да је тако Ал Нусра, са осталим фракцијама које се боре против Сиријске војске, уласком у Алепо постигла победу за атлантисте; Алепо је најважнији град у Сирији.

Постојаност и решеност сиријске војске и савезника из Евроазије поставили су рампу атлантистичким плановима и њиховим алатима које су имали на располагању за даљу окупацију Алепа и остатка Сирије.

Сиријске снаге су током 2015. године, посебно након уласка руског ваздухопловства у борбу, почеле да поново успостављају контролу над Алепом, и тек тада су, пре три месеца, могле да крену ка опкољеним насељима под контролом Ал Нусре и осталих савезничких фракција. Постало је јасно да је протеривање Ал Нусре из Алепа само питање времена. Ова чињеница је створила немир и велику напетост у западним круговима, који су видели да Сиријски војска са евроазијским силама постиже победу која ће променити курс борби у Сирији и целом региону. Први пут у својој историји, у среду 14. децембра, Париз је угасио светла на Ајфеловој кули тврдећи да изражава „солидарност са сиријским народом“. И то је тужно имајући у виду да је Француска пред носем сиријском народу затворила своју амбасаду још на почетку сиријске кризе. Пошто је сиријска војска поново почела да успоставља контролу над већином насеља у којима је био Ал Нусра фронт, то као да је била сметња за Француску, и, наравно, превладао је очај у западним круговима, који су подржавали борбу против Сиријске војске.

Битком за Алепо је исписана нова историја ратовања у региону и преобликовање табора, слогана и савеза. Уз све то, у Алепу су подељене нове улоге, јер ће одлучност у Алепу убрзати и остале битке.

Ова сцена укључује и друге детаље: рат није завршен у најважнијем граду, јер се тероризам шири у другим регионима. Овде наглашавамо да међународни и локални актери исцрпљују своје алате у пуном капацитету, а регионални делатници још исцрпљују милитанте до понижења, као што се догодило у Алепу.

Масовни скупови на улицама града Алепа у четвртак 22. децембра, одмах пошто је Сиријска војска ослободила град од милитаната, показали су да су поново успостављени безбедност и сигурност у граду. Скупови су се кретали разним улицама и славила се победа Сиријске војске и њених савезника, као и пораз и прогон побуњеника из града. Учесници скупова су носили заставе и узвикивали пароле „поздрављајући ову велику победу“. Џамије су најавиле Ал Азан, док су у црквама звонила звона, широм града Алепа, славећи победу.

aleposloboda11Победа у Алепу је осветлила срца свих Сиријаца свуда, свих мајки које су изгубиле синове у овом рату, и обновила наду свих Сиријаца који желе да виде Сирију одевену у јасминов цвет. И, сада, можемо говорити о томе да ће у сиријској историји бити уписана прича о легендарној бици о којој ће се причати будућим генерацијама.


Катехон

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.