Menu
RSS

СЛУЧАЈ ГЕНЕРАЛА МАЈКЛА ФЛИНА

majklflin12ПИТЕР ФЕРАРА

Генерал Флин је служио три деценије након Регана, али његову безбедносну политику најпрецизније је описати као регановску


Национално-безбедносна политика председника Регана вођена је паролом „мир кроз снагу“. Приметите да прва реч – мир – зависи од снаге – војне снаге, подразумева се – што многи сматрају контрадикторним. Али та снага била је од кључне важности да би се остварило оно што је на крају урадио Реган. Бивши британски премијер Маргарет Тачер објаснила је те резултате познатом реченицом: „Реган је победио у Хладном рату без иједног испаљеног метка“.

Изабрани председник Доналд Трамп, уз својe сараднике у домену националне безбедности, савршено је позициониран да води регановску политику „мир кроз снагу“. У том смислу најважнији је његов избор саветника за националну безбедност генерал-потпуковника Мајкла Флина. Осим што је у борби прекаљени ветеран са дугом и славном каријером чувања безбедности америчких грађана, Флин поседује вештине и подлогу неопходне за реактуелизацију Регановог наслеђа у националној безбедности.

Флин је почео своју војну каријеру у обавештајним круговима као потпоручник 1981. године. Само две године касније пошао је у ослобађање Гренаде са америчким снагама. Тиме је почео дугу каријеру, пуну оперативних борбених задатака, током које је служио у 82. ваздухопловној дивизији, 18. ваздушном корпусу и другим елитним војним јединицама.

majklflin11Али тек у Ираку и Авганистану Флин је заиста заблистао. Предводио је обавештајне операције Заједничке команде за специјалне операције у Багдаду, служећи под генералом Стенлијем А. Мекристалом. Флин је један од главних разлога због којих је Ал Каида у Ираку бледа сенка онога што је некад била. Кад је Мекристал преузео команду над америчким снагама у Авганистану 2009. године, повео је Флина са собом као шефа обавештајаца. Тамо је Флин широко признат од војних и цивилних лидера као покретачка снага једне од најефектнијих антитерористичких операција у модерној историји.

СУКОБ СА ОБАМОМ
Године 2012. председник Обама именовао је Флина, демократу целог живота, на чело Војно-обавештајне агенције (DIA), која у суштини представља Пентагонову интерну CIA. Током Хладног рата главна мисија DIA била је процена совјетског војног развоја и наоружања, што је помогло да се Реган мотивише за гомилање војних снага које се показало одлучујућим за победу у Хладном рату. Тада, као и сада, то је био нужан предуслов наше националне безбедности.

Али ускоро је дошло до сукоба избеђу Обаме и Флина, који је одбио да своје искусне војне процене стави на располагање Обаминим политичким потребама. То је почело са Бенгазијем (убиство америчког амбасадора у Бенгазију; прим. прев.), што се догодило убрзо након што је Флин преузео DIA. Обама и државни секретар Хилари Клинтон рекли су свету да је напад у Бенгазију последица дивљања руље коју је разбеснео филм мутног и слабо познатог калифорнијског продуцента. Председник Обама је чак, обраћајући се у Уједињеним нацијама, целом свету испричао ову бајку.

Али војна обавештајна заједница знала је да се радило о нападу тешко наоружаних и обучених бораца. Након што је реизабран 2012. године, на политичком наративу да је Бин Ладен мртав а Ал Каида десеткована, Обама је признао како је првобитна филмска прича била нетачна. Хилари Клинтон је, са друге стране, у лица ожалошћених родитеља жртава понављала лажни политички наратив о филму. Да је, рецимо, републикански председник морао да призна како је притискао професионалне војне обавештајце да критвотворе извештаје о познатим чињеницама, последице би биле незамисливе.

Али раскол између Обаме и Флина није се ту завршио. Обама је настојао да забрани коришћење синтагме „радикални исламски тероризам“ у својој администрацији. Флин је то знао и непрекидно понављао да те речи на прави начин описују непријатеља против којег се војска бори.

majklflin13Није хтео да војно-обавештајни сектор стави на располагање Обамином политичком наративу о Ал Каиди која је у повлачењу са десеткованим лидерством, јер је знао да се чињенице које су открили не поклапају са Обамином причом. Након што је Обама реизабран, у тренутку када је уз себе имао продеморатске медије, који су понављали његове политичке мантре, отпустио је генерала Флина, одликованог ратног ветерана и дугогодишњег обавештајца.

НАЈБОЉИ ЧОВЕК ЗА КЉУЧНУ УЛОГУ
Искуство са Обамом доказује да се Флин не плаши сукоба са војним и цивилним естаблишментом за добробит земље, а управо такав човек нам је потребан на позицији саветника за националну безбедност. Флиново дугогодишње искуство помогло му је да схвати како се Русија суочава са сличном претњом радикалног исламског тероризма као и ми. Зна да би савез између САД и Русије могао бити плодоносан, што је став сличан оном који је у недавним изјавама износио изабрани председник Доналд Трамп. Међутим, Флин се такође није плашио да руског председника Владимира Путина назове правим именом – „тоталитарним диктатором и разбојником“. То је комбинација реалполитике и искрене привржености нашим вредностима, која генерал-пуковника одваја од других, што му даје јединствену комбинацију квалификованости да саветује Трампа о свим безбедносним питањима.

Причао сам са међународним експертом за безбедност и Флиновим пријатељем Јасином Ф. Каjвазом. Изразио је уверење да је Флиново именовање на место саветника за националну безбедност добар потез:

„Председник Обама је оставио вакуум моћи широм света. Непријатељске државе, попут Ирана, то су искористиле. Наши непријатељи су охрабрени и полазило им је за руком да некажњено убијају широм света. Али уверавам вас да ћемо са Мајком Флином на позицији саветника за националну безбедност брже и паметније преокренути тај курс догађаја, а непријатељске земље ћемо, уз помоћ америчке војне снаге, натерати на повлачење.“

Флин јасно асоцира на етос сличан Регановом. Бивши председник разликовао се од Ричарда Никсона, Џералда Форда и Џимија Картера тиме што се јасно заузео за америчке вредности, храбро пројектујући снагу у суочавању са експанзијом Совјетског Савеза. Ипак, Реган је такође знао када су се амерички и совјетски интереси поклапали и његова спремност да са Совјетима преговара (мада не по питању наших основних вредности) довела је до потписивања Споразума о елиминацији ракета средњег домета 1987. године, што је помогло да се поплоча пут ка окончању Хладног рата.

majklflin14Генерал Флин је служио својој земљи три деценије након Регана, али његову безбедносну политику најпрецизније је описати као регановску. Мир кроз снагу је једини начин да се заштите амерички интереси, уз чврсто постављање у безбројним претњама са којима је наша земља суочена, од тероризма на Блиском истоку до кинеске експанзије у Јужном кинеском мору. Он је најбољи човек за кључну улогу саветника за националну безбедност. Наша земља ће бити добро вођена.

Питер Ферара је генерални саветник и директор Радингтон групе. Служио је у Канцеларији за развојну политику у Белој кући за време председника Регана и као помоћник заменика државног тужиоца под председником Џорџом Х. В. Бушом

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ


The National Interest

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.