Menu
RSS

ВЕЖБАЊЕ ДИЈАЛОГА ИЗМЕЂУ САД И РУСИЈЕ

nikolasgvozdev01НИКОЛАС К. ГВОЗДЕВ

Отишао сам из Москве са осећајем да не постоји путоказ за будућност или шаблон који ствари може поставити на своје место


Какав облик и контуре ће имати америчко-руски односи под администрацијом Доналда Трампа? Имао сам привилегију да будем члан америчке делегације на незваничном дипломатском састанку (track II diplomacy, или дипломатија другог колосека, назив је за незваничне контакте стручњака, активиста или обичних грађана на којима се разматрају међународни односи; прим. прев.) сазваном да би се дао одговор на ово питање. Центар за национални интерес, московски државни Универзитет за међународне односе и Група за спољнополитичке анализе (Внешниаиа политика) поделили су трошкове организације дијалога. Имао сам прилику да учествујем и на другим састанцима током боравка у руској престоници.

Одмах након Трампове изборне победе у новембру амерички новинари посветили су доста пажње извештајима о слављу у руској престоници, посебно чињеници да су посланици у руској Думи наздравили уз флашу шампањца. Други су писали мрачна упозорења да су САД изабрале ововековну верзију „манџуријског кандидата“, који ће бити спреман да америчке интересе подреди руским жељама. Оно што ме највише изненадило приликом дијалога у Мосви је то што је ирационално претеривање руског спољнополитичког естаблишмента од пре пар месеци замењено веома трезвеним и реалистичним проценама. Разлика у тону између Трампове и Обамине администрације приликом дискутовања о Русији или председнику Владимиру Путину је примећена и уважена.

НЕ ОЧЕКУЈУ СЕ ОШТРИ ЗАОКРЕТИ
Ипак, нисам стекао утисак да било ко задржава дах и чека на изненадну драматичну преоријентацију америчке спољне политике или нагли заокрет од претходних америчких акција, укључујући санкције. Заиста, често се провлачио подтекст да би Трампова администрација могла да се испостави као изазован преговарачки партнер који неће бити склон чињењу уступака Москви. Тај осећај је подстакнут константним низом питања која су обележила дијалог: шта Трампова администрације очекује од Русије, шта Путинова влада може да понуди и шта ће Русија (од Америке) добити заузврат.

Започињање и одржавање непрекидног директног дијалога између званичног Вашингтона и Москве путем различитих канала биће од највеће важности. Иако је теоретски лако наводити тачке дневног реда потенцијалне сарадње САД и Русије, много изазова и препрека ће се појавити кад се из концептуалне пређе у реализациону и имплементациону сферу. Ствари компликује реалност америчке председничке транзиције која се не одвија у сасвим нормалним околностима. То значи да ће Трампов национално-безбедносни тим можда бити у потпуности комплетиран тек кроз неколико недеља. Такође, председнику и том тиму ће можда бити потребно додатно време да се упознају са комплексним процесима у домену национале безбедности.

trampputinslikaИмам снажан осећај да је Москва спремна да буде стрпљива и да администрацији дȃ времена да се смести у Авенији Пенсилванија 1600 и околини. Парадоксално, због тога што је много људи – чак и у Русији – очекивало да Хилари Клинтон изађе као победник из председничке трке, већ су предузети кораци ка додатном учвршћивању руских антитела против западних санкција. Стога, иако би укидање санкција дефинитивно било поздрављено, Москва по том питању ипак има одређени маневарски простор. Међутим, Русија делује веома заинтересовано да почне дијалог са Вашингтоном о целом низу стратешких питања од којих ће зависити обликовање политике, као и за отпочињање проучавања области у којима је сарадња изводљива и идентификацију питања око којих напредак вероватно неће моћи да буде остварен.

Уместо грандиозних прича о савезништву или партнерству, наши саговорници су често користили термин „селективна сарадња“ и настојали да утврде специфичне области у којима би руско-америчка кооперација могла да буде остварљива – као што је рецимо додатно повезивање у борби против Исламске државе – а успеси у тим пољима потом би могли да буду замајац позитивнијег тренда у свеукупном развоју билатералних односа.

ПОКРЕТАЊЕ ДИЈАЛОГА ПРОРИТЕТ
За разлику од пређашњих дијалога у оквиру дипломатије другог колосека, на којима сам учествовао, када је скупове карактерисало представљање детаљних акционих планова, овај пут ме је изненадило што су дискусије много више биле фокусиране на питања о усклађивању приоритета Путинове и Трампове администрације и рамишљања да би могло да се испостави како су почетне поставке неке од страна оној другој тешке за прилагођавање. Русија ће бити опрезна кад је реч о напуштању актуелних партнера, између осталог и због прибојавања да ће било каква добра воља Трампове администрације бити привремена и да неће резултовати дугорочним добицима за Москву. Исто тако, мало је очекивања да ће прокламовани циљеви америчке администрације – рецимо ширење система ракетне одбране – бити напуштени просто због руских примедби или да би се придобила подршке Москве по другим питањима. Русију брине правац који је нова администрација заузела у односима са Ираном, док истовремено постоји нада да ће украјинску кризу бити могуће категоризовати, како пут ка бољим односима Москве и Вашингтона не би пролазио кроз Кијев.

Отишао сам из Москве са осећајем да не постоји путоказ за будућност или шаблон који ствари може поставити на своје место. Али изгледа као да постоји жеља за дубоким и свеобухватним дијалогом, лишеним очекивања или великих илузија; за дијалогом који ће омогућити да се размене мишљења о различитим кључним питањима и неће свако неслагање аутоматски третирати као неупех.

putinsirohaniПредседник Трамп је истакао заинтересованост за проналажење начина да САД и Русија сарађују – али је нагласио да постоји могућност да се то не догоди. Једини начин да сазнамо шта будућност носи за ове две земље је отпочињање конверзације са Москвом. Покретање тог дијалога требао би да буде приоритет првог реда.

Николас К. Гвоздев је дописник „The National Interest“-а. У овом дијалогу је учествовао у својству приватног лица, а ставови изнети у тексту су у потпуности плод његових погледа и размишљања

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ


The National Interest

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.