Menu
RSS

ДА ЛИ ЈЕ САВЕЗ МЕДИЈА И ЕСТАБЛИШМЕНТА ТРАМПУ ОТЕО ВИЗИЈУ?

trampkabinetСАЛМАН РАФИ ШЕИК

Трампова администрација је губитком Флина изгубила ауторитет и способност да представи америчкој јавности своју визију

Оставком Трамповог саветника за националну безбедност политичка криза у САД се само продубила и вероватно ће прерасти у свеобухватну битку за моћ и контролу између Трампа и оног што неки називају „дубоком државом“. Иако је Доналд Трамп изабрани председник САД, стиче се утисак да моћ заправо није у његовим рукама.

То је било евидентно из начина на који је такозвани „проруски“ саветник био приморан да поднесе оставку. Након тог потеза у САД се развила интезивна дебата, што је навело велики број људи (48 одсто, судећи по недавној анкети) да се изјасне да су незадовољни начином на који је Трамп водио државу у првом месецу свог мандата. Трамп је већ устукнуо по питању Крима. Исто тако не жури му се да се повеже са Русијом у Сирији нити више НАТО сматра „застарелим“. Исто тако, заокрет од 180 степени ка Кини је нешто што у току кампање нико није могао да предвиди. У овом тренутку велики део Трампових предизборних обећања је мртав и закопан испод дубоких структура моћи, због чега имамо јединствен случај у историји да постоји велики јаз између америчког председника, са једне, и система са друге стране. Нема доказа да он може превагнути у овом рвању и постати амерички „витез у сјајном оклопу“.

Без обзира на исход те борбе, након Флинове оставке испливала су многа питања о Трамповој способности да измени курс америчке спољне и домаће политике, а тако се продубила и такозвана криза легитимитета, чиме је Трампу остављен минимални маневарски простор да слободно трасира курс америчке политике.

Криза, или борба за моћ, нарасла је до тачке у којој је изабрани амерички председник приморан да јавно оптужи америчке обавештајне службе да медијима достављају информације против њега и да изјави како је данашња Америка „иста као Русија“.

Америчку јавност запљускује талас русофобне кампање и пад подршке Трампу је више директна последица овог ширења лажних информација него стварног „лошег управљања“ државом.

Цурење информација у медије већ је довело до оставке Мајкла Флина. Вашингтон пост је недавно известио како је Флин „разговарао о санкцијама“ са руским званичницима током транзиционог периода иако је уверавао потпредседника Мајка Пенса да се то није догодило. Њујорк тајмс је 14. фебруара објавио да су и други чланови Трампове администрације и изборног тима такође имали контакте са руским обавештајцима.

Флинова оставка само три недеље након Трампове инаугурације омогућила је медијима да тврде како је Бела кућа у тоталном хаосу.

flin01Медијски пропагандисти су сасвим сигурно нервирали Трампа, који је посегао за својим омиљеним медијумом комуникације и серијом твитова напао медије и обавештајне агенције. У најмање два твита Трамп је навео да су Федерални истражни биро (FBI) и Агенција за националну безбедност (NSA) „водили кампању против њега“.

„Прави скандал је то што обавештајне агенције нелегално достављају поверљиве информације, као да се ради о слаткишима. То је веома неамерички“, твитнуо је Трамп. „Информације су нелегално достављане посрћућим Њујорк тајмсу и Вашингтон посту од стране обавештајне заједнице.“

То је изазвало кризу коју додатно распирују амерички мејнстрим медији захтевима за политичким променама, посебно у односу према Русији – поводом Крима и сарадње у Сирији – што је Трамп најавио током предизборне кампање.

Видели смо да се нешто од тих обећања већ изменило. Ово Трампово повлачење у политичком смислу значи да је естаблишмент показао да има способност и смелост да поткопа Трампа ако буде одступао од њиховог сценарија – сценарија који зависи од постојања непријатеља (Русије) и који естаблишмент и дубока држава могу користити да заштите, увећају и материјализују своје личне политичке и економске интересе како у домаћој тако и у спољној политичкој и економској арени.

Обуздававање Трампа базирано на „русофобији“, међутим, неће остати ексклузивитет америчких политичких кругова. Напротив, могуће је – и већ се догађа – ширење „русобобије“ у међународну политичку арену, и то ће дефинисати и обликовати Трампове односе са европским савезницима САД, који нису задовољни Трамповом спољном политиком и неће да му дозволе да уруши САД-НАТО безбедносни систем (читај: НАТО више није „застарео“).

Вредно помена је да се ова „трансатлантска“ русофобија претвара у нови хладни рат. Министри одбране НАТО чланица недавно су на затвореном самиту у Бриселу дискутовали о присуству њихових морнарица у Црном мору. Очигледно је да цео западни блок презире Трампа, стварајући тако дисбаланс без преседана у западној Алијанси у погледу питања куда Трамп води савез иако амерички партнери не знају колико га озбиљно треба схватити због његове немогућности да стави ствари под своју контролу (НАТО савезницима је привлачније држање антируског курса и приврженост санкцијама за које се залаже естаблишмент).

Трампова администрација је губитком Флина изгубила ауторитет и способност да представи америчкој јавности своју визију. Са друге стране, савез медија и естаблишмента је Доналду Трампу отео његову визију, приморавајући га да заборави предизборна обећања и да се путем друштвених мрежа бори за свој политички опстанак.

Баш као што Трампова конфронтација са америчким естаблишментом изазива нелагоду у домаћој и европској политичкој арени, и његова борба се једнако одвија на оба попришта, америчком и европском. Док је Трамп посегао за Твитером како би одговорио на непрекидну медијску кампању, на европском фронту је узвратио новим ширењем сумњи у америчку приврженост НАТО.

matisfonderlejenОдносно, премда је принудно прихватио НАТО као „темељ“ америчке безбедности, Матисове опаске на састанку НАТО министара одбране показују да криза није готова и да се неће смирити све док траје Трампова борба против естаблишмента (која се можда неће окончати ускоро) или док свемоћном америчком естаблишменту не пође за руком да од Трампа направи типичног неоконског јастреба.

Салман Рафи Шеик је стручњак за међународне односе и унутрашњу и спољну политику Пакистана

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ


New Eastern Outlook

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.