Menu
RSS

ИПАК СЛЕДИ ПРИБЛИЖАВАЊЕ САД И РУСИЈЕ

flinpensПЕПЕ ЕСКОБАР

Турска и Србија заобилазећим маневром подривају позицију Румуније и Бугарске у јужном/југоисточном делу НАТО


Права позадина оставке Мајкла Флина је потврђена од добро информисаног америчког инсајдера, који је раније детаљно изнео како ће се развијати Трампова спољна политика. Судећи према том инсајдеру, којег сам назвао „М“, „Флин је уклоњен јер се залагао за удар на Иран, који би имао катастрофалне последице. То би довело до иранског одговора по западним нафтним залихама на Блиском истоку, што би ојачало руску економску моћ, јер би цене нафте скочиле на преко 200 долара по барелу, а ЕУ би морала да се придружи руско-кинеском блоку или у супротном не би имала довољно енергената да преживи. САД би остале потпуно изоловане.“

Док је још увек био на позицији саветника за националну безбедност, Флин је званично већ био ставио Иран „под присмотру“. То је због практичних разлога дословно била објава рата. „М“ појашњава позадину: „Турска је овде кључна, а Турска жели договор са Ираном. Кључна опасност за НАТО је Турска, будући да не контролише Србију, а Турска и Србија заобилазећим маневром подривају позицију Румуније и Бугарске у јужном/југоисточном делу НАТО. Србија је у Првом светском рату била уз Русију, а Турска уз Немачку. Тито се повезао са Русијом у Другом светском рату, а Турска је била неутрална. Ако се повежу Турска, Србија и Русија, НАТО је надигран (outflanked). Турска се повезује са Русијом и Ираном након онога што је Ердоган доживео као пропали покушај пуча против њега у организацији CIA. Све ово далеко надилази Флинове оперативне капацитете.“

„М“ наставља да тврди како је Обамино отварање према Ирану, које је довело до нуклеарног споразума, суштински била тактика поткопавања позиција руског Газпрома због претпоставке да би иранско-ирачки гасовод био продужен до Турске и потом спојен са тржиштем ЕУ.

Ипак, за успех овог великог гамбита биле би потребне велике инвестиције и много година рада. Паралелно с тим, Техеран је од самог почетка повећао извоз енергената евроазијским комшијама, посебно Кини. Из тога је на крају могло да уследи само подизање „тензија“ у односима САД и Ирана. За Флина је хиперкомплексност југозападне азијске шаховске табле можда заиста била, како је то „М“ дефинисао, „ван његовог домашаја“.

ЗАШТО ПЕНТАГОН ТОЛИКО ЗАЗИРЕ ОД РУСИЈЕ
„М“, насупрот готово консензуалном мишљења у Белтвеју, инсистира да „приближавање Русији није зависило од Флина. Оно зависи од оних који контролишу Трампа, а они су га поставили у фотељу са циљем заокрета ка Русији. Конфликт са дубоком државом је ирелевантан. Ово су професионалци који знају како и када да промене политику. Они држе у шаци сваку особу на високом положају и могу да је униште кад год пожеле. Флин се нашао на њиховом путу и зато је склоњен.“

„М“ још једном објашњава због чега Пентагон толико зазире од Русије: „Русија није економска претња САД. Њена индустријска база је фокусирана на војну производњу. Након бомбардовања Београда у касним 90-тим развила се у највећу војну силу света у погледу самоодбране. Њена ПВО држи под контролом цео руски ваздушни простор а интерконтиненталне балистичке ракете руске војске су најнапредније на свету. Недавно тестиране америчке дефанзивне ракете, постављене у Румунији, готово су безвредне, упркос лажном изрежираном успеху за европске очи и држање НАТО у једном комаду. Русија је природни савезник САД. Америка ће учинити заокрет ка Русији и Флинова оставка је релативно безначајна осим што може послужити за замајавање“.

putinvojska03Сада упоредите ову анализу са CIA спином – прописно пренетим широм америчких корпоративних медија – у којем се указује на злокобну унутрашњу борбу у Трамповој администрацији. Борба је заиста постојала и амерички обавештајци су са задовољством помогли будући да ти оперативци никада нису волели Флина, као ни он њих.

На то додајте и обавештајну хоботницу Обаминих лојалиста попут патетничног бившег саветника Бена Роудса, као и изабране оперативце дубоке државе, пензионисане и активне. Да ствар буде још занимвиљивија, чак и неокон Мајкл Ледин, који је, заједно са Флином, коаутор исламофобног дела Поље борбе, ламентује да су ово политичко убиство организовале „клике CIA оперативаца и Обаминих лојалиста у тандему са савезницима у медијима“.

Најмоћније неоконске/неоликонске фракције дубоке државе из практичних разлога заиста јесу извеле тајну операцију избацивања Флина из игре и наставиће да делују хватајући сваку могућу прилику да за импичмент док на крају не избаце и Трампа. Каква год да је стратегија дубоке државе или правих Господара које помиње „М“, Трамп јесте суочен са моћном осовином неокона/неолибкона дубоке државе, CIA, неолибералних корпоративних медија од CNN до Вашингтон поста и још увек активне Клинтон машинерије.

НЕОКОНИ НИСУ ПОБЕДИЛИ ТРАМПА
Потез који би означио тотални преокрет – стварни ресет односа са Русијом – можда је доведен у питање упркос нашем инсајдеру. Или, што је још занимљивије, можда се налазимо усред веома софистиковане вајанг игре сенки – перформанса у којем Господари, по Кисинџеровом рецепту, заиста планирају на крају да се удруже са Русијом како би угрозили и срушили евроазијску интеграцију, чији је суштински носилац стратешко партнерство Русије, Кине и Ирана.

У међувремену сведочимо прљавим диверзијама, попут случаја кад је одвратни и сенилни сенаторски дуо Мекејн-Грејем почетком године позвао Кијев да покрене још један ратни подухват против Доњецке народне републике, припремајући терен да за све окриве Путина.

Нови саветник за националну безбедност Х. Р. Мекмастер је можда тек паметна тактичка диверзија Трамповог тима. Мекмастер је најтипичнији примерак политички коректног заговорника статуса кво из дубоке државе; он Русију описује као „противника“, остајући веран стандардној доктрини Пентагона која Русију и Кину дефинише као „егзистенцијалне претње“.

Дакле, прерано је да се недвосмислено изјави да су неокони поразили Трампа. Налазимо се усред жестоке фракционашке борбе америчких елита/дубоке државе. Ово је углавном било лако предвидети, чак и пре коначног резултата америчких председничких избора.

„М“ је у крајњој линији у праву кад наводи да су Трампа господари подржали да преоријентише/реорганизује/подигне пројекат Империје хаоса. Изненадна најава о додатних 54 милијарде долара за војну потрошњу је одавно испланирана. T-Rex Тилерсон је у тишини већ десетковао половину Обамине администрације у Стејт департменту. То је нека врста мањег чишћења мочваре. Биг оил и знатан део војно-индустријског комплекса снажно подржава Трампа. Ове интересне групе већ знају да је демонизовање Русије лоше за бизнис.

rekstilerson05Губитничка осовина ће наставити да изазива хаос, док се тренутна ентропија претвара у унапређену верзију игре сенки. Макијавели/Ришеље Стив Бенон можда је индиректно одао игру кад је указао да се одвија процес креативне деструкције који ће довести до потпуно нове форме структура моћи у САД. Узевши то у обзир, Флин је био обичан пион. И, будите сигурни, натмурени макијавелиста и његов бљештећи Принц заузели су чврсте позиције у овој партији, која се игра на дуге стазе.

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ


Sputnik International

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.