Menu
RSS

НОВО ВИКИЛИКСОВО РАЗОТКРИВАЊЕ CIA

trampvikiliksЏЕЈМС ЏОРЏ ЏАТРАС

Викиликсово објављивање докумената ЦИА разгорева Трампов сукоб са дубоком државом и мејнстрим медијима


Најновије Викиликсово масовно објављивање, по свој прилици, веродостојних докумената Централне обавештајне агенције (CIA) одвија се баш у време кад Трампова огорчена битка са „дубоком државом“ и њеним савезницима у мејнстрим медијима (MSM) достиже тачку кључања. Сад ће се температура додатно подићи ако је то уопште могуће.

Ово цурење података под кодним именом Волт 7 обухвата 8.761 докуменат који изгледа потиче из Центра CIA за сајбер шпијунажу (Center for Cyber Intelligence). Викиликс тврди да они показују да су америчке обавештајне службе развиле делотворне методе за хаковање уређаја попут ајфона и андроид телефона, као и Самсунгових „паметних“ телевизора, што им омогућава да прате комуникације чак и кад су ти уређаји искључени. Ови документи такође откривају малвер, вирусе и безбедносне рупе назване zero days (нулта годинe), заједно са неколико стотина милиона редова компјутерског кода који користи CIA, као и способност CIA да хакује уређаје и пресретне поруке пре него што их шифрују апликације попут WhatsApp, Signal, Telegram, Confide и других за које је јавност погрешно сматрала да су безбедне.

Укратко, у случају да је досад било икаквих недоумица за било ког појединца или организацију – приватност је фикција. Није да је то нешто посебно изненађујуће, али је ипак узнемиравајуће кад се открију појединости. А само наивни ће веровати да још неколико земаља које поседују напредну сајбер технологију немају капацитете сличне америчким, мада можда не баш са оволиким опсегом по дубини и ширини.

ТРАГОВИ „РУСКОГ КОДА“
Трамп и његови савезници сада могу да се позову на свеобухватност и софистикованост ових разоткривених техника као аргумент у корист њихове тврдње да је Барак Обама прислушкивао Трампове комуникације у Трамповој кули у Њујорку. С друге стране, дубока држава и председникови непријатељи у мејнстрим медијима ће моћи да се позову на ове исте доказе као аргумент да и Русија има сличне капацитете, што би подупрло њихове недоказане тврдње да су руски хакери покушали а можда и успели да утичу на председничке изборе у корист Трампа, а против Хилари Клинтон. Уз то, објављивање ових -докумената ће антитрампистима, који су већ скинули скалп генерала Флина, а сада циљају на министра правде Џефа Сешнса, послужити као додатни доказ њихових тврдњи да је Викиликс заправо оружје Москве.

Требаће много времена да се прегледају сви ови документи и да се донесу одговарајући закључци, али се већ сад могу извући одређене поуке.

Прво, Волт 7 је потпуно уништио ионако танке тврдње које је одлазећа Обамина администрација прошлог децембра изнела о траговима „руског кода“ у наводном хаковању Демократског националног комитета као доказу умешаности Москве. Чак и без овога је тај аргумент био апсурдан – као кад би неко закључио да су пљачкаши неке банке били Немци само зато што су побегли са лица места у фолксвагену. Јасно је да би руски хакери користили све само не руски софтвер, да не би оставили трагове који би водили до њих. Викиликс је управо доказао да CIA користи руски софтвер као лажну заставу:

„Група Umbrage, која припада Огранку CIA за удаљене уређаје, сакупља и одржава огромну датотеку нападачких техника које су ‘украдене’ са малвера произведеног у другим државама, укључујући и Руску Федерацију.

trampvsciaПомоћу Umbrage и сродних пројеката, CIA не само да може да повећа број врста напада већ може и да преусмери идентификацију починитеља тако што ће оставити иза себе ‘отиске’ оних група од којих су нападачке технике украдене.“

УЛОГА „ПЕТ ОЧИЈУ“
Друго, Волт 7 би требало детаљно прегледати ради налажења било каквих доказа о координацији између америчких агенција и осталих агенција англофоних земаља групе Пет очију – Уједињеног Краљевства, Канаде, Аустралије и Новог Зеланда – са којима САД дели обавештајне податке. Због чега? Постоји изрека у Вашингтону: не верујте ништа што претходно није званично демантовано. Обама за сада правнички педантно демантује све тврдње да је икад наредио прислушкивање Трампа и његовог тима или било ког другог америчког држављанина. Бивши директор Националне обавештајне службе Џејмс Клапер је још прецизнији, тврдећи да „ниједан део националне обавештајне заједнице није организвао прислушкивање Трампове куле током кампање“. Стога се поставља питање да ли је Трампа, уместо неке америчке „националне“ обавештајне службе, прислушкивала нека од сестринских служби преосталих Пет очију? А затим проследила податке својим америчким колегама, тако заобилазећи законске забране против домаћег шпијунирања, па чак и обавезу формалног тражења налога за прислушкивање.

petocijuЈедан бивши амерички обавештајни официр који је упознат са материјом ми каже да је такав маневар био не само могућ већ и вероватан начин за шпијунирање Трампа. Први кандидат за могућег извршиоца био би Штаб за владине комуникације Уједињеног краљевства (Government Communications Headquarters – GCHQ), иначе формални пандан америчке Агенције за националну безбедност (National Security Agency – NSA) и њен фактички сателит.

Џејмс Џорџ Џатрас је бивши амерички дипломата и спољнополитички саветник републиканског вођства америчког Сената. Аутор је обимне студије „Како амерички медији служе као преносници за намерно изазване ратове“. Twitter: @JimJatras


Фонд стратешке културе

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.