Menu
RSS

ДА ЛИ ЈЕ НАТО ТИГАР ОД ПАПИРА?

Nato sedisteФИЛ БАТЛЕР

Чињеница да је „нуклеарна солуција“ одувек била једина права одбрана говори да је NATO руководство одувек знало колико су бесмислене конвенционалне снаге


Амерички председник Доналд Трамп у јануару је у интервјуу за Тајмс назвао NATO „застерелим“. Став америчког председника одражава гледиште генерација Американаца и Европљана који су се питали која је сврха тог војног савеза након распада Совјетског Савеза. Са друге стране, у Бриселу и Берлину су се растрчали као мајмуни по џунгли како би спасили тигра од папира који их штити.

Да ли сте знали да је NATO тигар од папира? Прво ме пустите да разјасним овај термин за део младих читатеља који га раније нису чули. Термин „тигар од папира“ потиче из кинеске фразе „жилаоху" (紙老虎), што се преводи као „нешто што делује опасно али нема утицај и капацитет да се носи са изазовом“. То је опис чињеничног стања унутар NATO. Од свог формирања 1949. године ова војна алијанса је доказала само једну ствар: своју неефикасност, како у улози чувара мира, тако и у улози због које је основана. NATO земље су одговорне за 70 одсто од свих војно-одбрамбених издатака, а организација никада није победила у рату или зауставила хаос. NATO је највећим делом дом бескорисних ратника у фотељама и седиште беспотребних бирократа.

ИСТОРИЈСКИ КОНТЕКСТ
Први генерални секретар NATO, главни војни саветник Винстона Черчила Лорд Измеј, 1949. је изјавио да је циљ организације да „држи Русе ван, Американце унутра, а Немце доле.“ Није се много тога променило за готово седам деценија, осим што су Немци горе, а већина Европљана доле. Да, и то што би Америка могла убрзо да буде „ван“. Што се тиче руске жеље да уђе „унутра“, нема убедљивих доказа да Европа има било шта што Русији треба, изузев новца за гас. Историја војне ефикасности NATO је најблаже речено дискутабилна, а могло би се рећи и да је катастрофална. Допустите да појасним.

Кад цивили данас чују фенси имена мисија и вежби вероватно помисле да Холивуд има своју улогу у NATO и CENTCOM (Централна команда војске САД). Међутим,„вежбе“ и имена која опасно звуче су део NATO мистике од самог почетка. Војна вежба „Јарбол“ (Mainbrace) је била прва на којој се окупило 200 бродова и преко 50 000 војника да увежбају одбрану Данске и Норвешке. Потом имамо вежбе „Велики тресак“ и „Дуги корак“, а онда, након недовршеног посла у Југославији, и операцију „Спречити прелет" (Deny flight), као и скорашњу операцију „Уједињени заштитник" којом је смењен либијски режим. Ако је NATO остварио било коју војну мисију, онда чишћење Југославије и Либија највише подсећају на успех. NATO се масовно проширио непосредно пре избијаса Корејског рата, али, будући да му је намена да буде одмбрамбени савез, никада није активно учествовао у било ком већем конфликту. Упркос својој намени и сврси, војна алијанса нема велико искуство на бојном пољу. Прецизније, NATO је америчка војна сила за забаву и ратне игре по провинцијама у Источној Европи. Колико год жалосно ово звучало, уверавам вас да је то најближе истини што ћете чути ван Трамповог овалног кабинета.

nato 1949Већина људи не разуме да је Совјетски Савез заправо тражио да се придружи NATO-у 1954. године, али је одбијен. Ретко који читалац ће се присетити да такозвани Варшавски пакт, као савез совјетских држава, није постојао док NATO није укључио Западну Немачку 1955. године, а кладим се да нико ко чита ове редове не зна за NATO резолуцију MC48 – документ у којем се наводи да ће NATO морати да користи атомско оружје на самом почетку рата са Совјетским Савезом, без обзира да ли ће Совјети одлучити да га први искористе. А то, пријатељи моји, значи да, уколико би се појавила нека „перципирана“ објава рата, NATO земље могу покренути први нуклеари удар против Русије. Упад било какве врсте, попут мера против Украјине, могао би да буде схваћен као агресивни ратни чин. Наравно да овде говорим о либералној тачки гледишта, али јасно је шта хоћу да кажем.

Сви ти билиони долара потрошени на униформе, тенкове, авионе, бродове, артиљерију, муницију, гас и путовања NATO чиновника широм света су потпуни и апсолутни губитак. NATO није могао и не може ваљано да заустави руску инвазију на Европу – не без масовног нуклеарног одговора. Уверавам вас да је ово најтачнија информација коју сте прочитали у протекле три године.

НУКЛЕАРНА СОЛУЦИЈА
NATO акција је означила почетак и потврду Хладног рата. Иако совјетске намере и акције пре НАТО екпанзије дефинитивно нису биле пријатељске, ништа није указивао на то да су Совјети желели тотални рат. Часне намере појединаца на Западу су искоришћене да би се овековечио глобални конфликт. Бар ја тако мислим. То уверење такође је изразио и бивши заповедник Савезника у Другом светском рату и каснији председник Двајт Д. Ајзенхаер, у чувеном опроштајном говору из јануара 1961. У до тада незабележеном говору, бивши председник и генерал са пет звездица упозорио је земље у свету на моћ „војно-индустријског комплекса“. Овде можете погледати телевизијски пренос целог говора. Председник Ајзенхауер такође је упозорио и на друге опасности које видимо данас, али саветујем вам да погледате цео говор и да сами уочите везу са данашњим проблемима. Поента је у томе да је NATO рука војно-индустријског комплекса и нико не може доказати да то није тачно.

NATO је изазивао конфликте, уместо да их смањује или решава. Чињеница да је „нуклеарна солуција“ одувек била једина права одбрана говори да је руководство одувек знало колико су бесмислене конвенционалне снаге. То се манифестује и у неизбалансираној и неправедној позицији САД у NATO. Али зависнст од америчке подршке је далеко већа него што мејнстрим медији и већина европских лидера желе да мислимо. Сви смо суптилно упозорени на дисфункционалност – на пример – немачке војске кад је Ангела Меркел обећала подршку извиђачких авиона у операцији против ИСИЛ-а, а потом је пронађено тек неколико исправних авиона спремних за употребу. Потом, кад је Билд открио да шест Торнадо авиона није послато у Сирију, због немогућности да лете ноћу јер су светла у кокпиту превише јака за очи пилота, било је јасно да су славни дани моћног немачког Луфтвафеа давно прошли.

Stoltenberg ursulaПомињем Немачку због њеног специјалног статуса у оквиру ЕУ. Немачка је најпросперитетнија земља Европске уније и највећи продавац оружја у региону. Шта нам говори то што трећи највећи извозник оружја на свету има тако јадну војску? Прошле године је Ханс Питер Бартелс, немачки парламентарни омбундсман задужен за надгледање оружаних снага, поднео извештај да је немачки Бундесвер „мали и деморализован“ и да „тешко извршава мисије због неисправности опреме“. Бартелс је такође навео да је оперативно само 38 од 114 модерних немачких Јурофајтер авиона, а да је од 93 ловца типа Торнадо само 29 у летном стању.

Стога, кад немачка министарка одбране Урсула вон дер Лејен позове NATO и САД да заузму заједнички приступ према Русији, њена изјава мање има везе са „заједничким интересима, принципима и вредностима“ и заправо је само вапај да сачува своје радно место. Ове бирократе које су зауджене за стварање лажног наратива о наводној борби против ИСИЛ-а и обуздавању страшног руског медведа заправо немају ниједан други задатак. Председник Трамп, гледајући из пословне перспективе, зна да је NATO застарео и да би тај новац могао бити боље утрошен на нуклеарке и путну инфраструктуру. То је просто реално стање ствари. NATO јесте и одувек је био застарео. Апсолутно бескористан људски напор, будући да је нуклеарни холокауст одувек био начин да се одбрани Европа.

Фил Батлер је политиколог, аналитичар и експерт за Источну Европу

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ


New Eastern Outlook

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.