Menu
RSS

УЛОГА КИНЕ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ

sidjinpingbliskiistokВЛАДИМИР ТЕРЕХОВ

Пекинг ће за сада ограничити своју приврженост регионалној безбедности стриктно на економске мере


Посета Кини саудијског краља Салмана ибн Абдул-Азиса, након које је и Бенјамин Нетанијаху брзо отпутовао у Пекинг, још једном је скренула пажњу на кинеску позицију у светлу турбулентних дешавања широм Блиског истока. Та тема је нарочито значајна за Русију, која се нашла у центру текућих регионалних догађаја. Очигледно, Русија је већ неко време чврсто уверена да је Блиски исток центар геополитичких промена данашњице.

Међутим, прерано је за претпоставке да ће кинеске регуларне снаге – или барем војни саветници – бити распоређене у региону са циљем да помогну легитимној сиријској влади, као и да је снадбевају широким асортиманом опреме и оружја. Ипак нема знакова који указују на овакав развој догађаја и тешко да ће их бити у догледној будућност. То не значи да Кина занемарује Блиски исток, али значи да је иницијална претпоставка о важности овог региона за Пекинг можда била погрешна.

Јер центар нове постхладноратовске геополитичке игре лоциран је у сасвим другом делу света, где се велики играчи, попут САД и Народне Републике Кине, већ десет година боре за превласт – у Азијско-пацифичком региону. Ова игра је посебно напета унутар и око Корејског полуострва, потом дуж Источног кинеског мора, Тајвана, и окончава се у Јужном кинеском мору, близу источне капије Малајског пролаза.

ДВА ВАЖНА СУСРЕТА
Кина још увек нема војне капацитете који су јој неопходни да обезбеди заштиту својих интереса у том региону. Улога коју Тајван има у очима Пекинга не би требало да буде занемарена. Политичка борба за ово острво на 100 миља од кинеске обале је од изузетног стратешког и моралног значаја за кинеску владу.

На западној граници Кина покушава да унапреди комплексне односе са Индијом, као још једним азијским џином којег због разумљивих разлога САД и Јапан хушкају против Пекинга.

Због тога Пекинг не сматра да поседује капацитет за било коју врсту интервенције у удаљеним светским регионима, укључујући и Блиски исток. Али то не значи да Кина не мари за овај регион или да нема сопствене интересе.

sidjinpingsalmanЗбог тога користи своје економске полуге како би утицала на курс догађаја на Блиском истоку. На пример, трају преговори о оснивању зона слободне трговине са поменутим великим регионалним играчима.

За краља Салмана ибн Абдул-Азиса посета Кини испоставила се као један од најважнијих тренутака азијске туре и нека врста одговора на посету Сија Ђинпинга Саудијској Арабији прошле године. Саудијске политичке елите већ показују знаке интересовања за амбициозни кинески концепт Један појас један пут. То би могло играти улогу у пројекту изградње рафинерије YAARSEEF на Црвеном мору, при чему би вредност укупних инвестиција у инфраструктуру могла достићи 10 милијарди долара.

Нови пут свиле би се протезао од кинеско-пакистанског економског коридора до територија Саудијске Арабије и – ако пристане да подржи пројекат – Израела. Није тајна да се све у вези са Саудијском Арабијом врти око нафте, па је краљева посета Кини резултовала нафтним уговорима у вредности 65 милијарди долара.

Што се тиче кинеско-израелских преговора, Тел Авив остаје у тешкој позицији чак и након по њих повољног исхода америчких председничких избора. Стога настојање Тел Авива да подигне односе са другом светском силом изгледа као логичан избор.

У исто време не треба заборавити да је Кина главни геополитички противник израелског „старијег брата“ – САД. Штавише, средином јануара Нетанијаху је свим државама које су -подржале резолуцију УН у којој се израелска насиља проглашавају илегалним запретио нижим нивоом дипломатских односа. Међу тим земљама је и Кина, која је одувек на овај или онај начин подржавала Палестину.

Ипак, током преговора обе стране су настојале да избегну такве теме колико год је то било могуће. Кси и Нетанијаху су се држали уобичајених фраза о привржености миру, стабилности и просперитету Блиског истока у интересу свих земаља, укључујући Израел и Кину.

СВЕОБУХВАТНО ИНОВАТИВНО ПАРТНЕРСТВО
Уместо тога, фокусирали су се на економску сарадњу, тачније на сарадњу у области модерних технологија, а ту, наравно, Израел има шта да понуди. Важно је приметити да је напоменуто како се земље крећу ка „свеобухватном иновативном партнерству“, што је вероватно изузетак у модерној међунардној пракси. Посебна пажња у тој врсти сарадње биће посвећена заједничким развојним пројектима усмереним на решавање проблема заштите животне средине, што је од кључне важности за Кину.

Једина ствар која није анализирана је питање да ли је било икакве коинциденције у две консекутивне посете Кини (мисли се на посету саудијског краља, која је претходила Нетанијахуовој; прим. прев.). У том погледу, требало би још једном пажљиво обратити пажњу на спремност Израела да се придружи практичној имплементацији концепта Један појас један пут. Не треба превидети кинеско разумевање чињенице да ће неке земље, без решавања фундаменталних геополитичких проблема, тешко моћи да изведу транзицију са реторике на стварни почетак радова. Нису САД једина препрека у том погледу, јер и кинеско-европски односи остају јако компликовани.

Резултат преговора са лидерима две водеће земље Блиског истока још једном је показао да ће Пекинг за сада ограничити своју приврженост регионалној безбедности стриктно на економске мере, покушавајући да игра улогу „искреног посредника“, ослобођеног „баласта историје“ који са собом вуку САД и одређене европске земље. Нема никакве дилеме да би овај приступ могао Кини да донесе одређене поене у региону.

sidjinpingnetanijahuОштрим повећањем војног присуства на Блиском истоку (упркос поменутом недостатку капацитета), Кина једино може да подстакне одређене ванредне мере, као што је, на пример, хипотетичко јачање војног присуства у Индијском океану и око Јапана, нарочито у (квази)савезу са Индијом.

Владимир Терехов је експерт за питања Азијско-пацифичког региона

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ


New Eastern Outlook

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.