Menu
RSS

ЏИХАД ЦЕНТРАЛНЕ КОМАНДЕ СНАГА САД

votelПЕПЕ ЕСКОБАР

За Пентагон иранско-руска сарадња представља проклетсво не само у Сирији него и на било ком другом месту


Шеф CENTCOM (Централна команда оружаних снага САД; прим. прев.) армијски генерал Џозеф Вотел (на слици горе) каналисао је све своје „Стрејнџлав“ моменте у сведочење пред Одбором за оружане снаге америчког Конгреса. „Требало би да гледамо где нам се отварају шансе да Иран подријемо војним или неким другим средствима“.

Колико год да је орвелијанска ера у којој живимо, ове речи још увек значе објаву рата, уз који иде и разбијање нуклеарног споразума са Ираном из лета 2015. године. Џозеф Стрејнџлав није се потрудио да повуче своје речи. Иран данас представља једну од највећих претњи за САД (на четвртом је месту, према Пентагоновој званичној доктрини, одмах иза Русије, Кине и Северне Кореје). Иран је повећао своју „дестабилишућу улогу“ и представља „највећу дугорочну претњу“ за читав Блиски исток.

Иран је препреден; „верујем да Иран оперише у ономе што ја називам сивом зоном“. А то је „простор између нормалног надметања међу државама и отвореног конфликта“. Иран је умешан у „олакшавање приступа убојитим средствима“, коришћење „посредничких снага“ и гомилу „сајбер активности“.

САД „нису виделе никакву позитивну промену у понашању Ирана“. Злочести дечак/земља још увек представља „уверљиву претњу“ због свог „потенцијала за нуклеарно оружје“ и „робусног“ ракетно-балистичког програма. И то је то; морамо да их уништимо.

БЕСКРАЈНИ ЏИХАД ЦЕНТРАЛНЕ КОМАНДЕ
Овакав мафијашки начин размишљања најлакше би било објаснити петродоларским фондом Куће Сауда. Или подсећањем да се Џозеф Стрејнџлав обраћао истој оној публици која је Иран прогласила „нуклеарном претњом“, упркос томе што им је 17 обавештајних агенција у обавештајним проценама упорно сугерисало да Иран нема и не планира да има нуклеарно оружје.

Али реалност увек победи фикцију. Само је Исламска држава/Даеш објавила снимак на фарсију (са све поруком за врховног заповедника ајатолаха Хамнеија) у којем Иранцима објављује рат због тога што су отпаднички шиити, који „толеришу“ Јевреје.

Не, ово није Монти Пајтонов скеч. Заправо, Централна команда, која нас доводи у све занимљивије ситуације (инвазијом и окупацијом Авганистана и Ирака; сејањем смрти и разарања; изазивањем бескрајне, џиновске избегличке кризе; новим ратом у Ираку; неодустајањем од смене сиријског режима свим средствима; и „предводећи отпозади“ саудијско уништавање Јемена), сада је де факто у савезу са Даешом – којег је претходно пустила да се гноји – са намером да уништи Иран. То се слободно може назвати џихадом Централне команде.

Перформанс Џозефа Стрејнџлава дешава се у тренутку док осовина неокона и неолибералкона – која хистерично распирује русофобију и иранофобију дуж Белтвеја и шире – ликује због укусне геополитичке посластице: ирански председник Хасан Рохани срео се са руским председником Владимиром Путином у чаробној Великој сали у Кремљу. Укратко, неоконским речником, „муле“ су се састале са „Хитлером“.

Уследио је очекивани развој догађаја; министар спољних послова Џавад Зариф потврдио је да руска војска може да користи ваздушне базе у Ирану по принципу „од случаја до случаја“, а у суштини против салафистичких џихадиста у Сирији, што се већ догодило у августу прошле године, када су далекометни бомбардери Ту-22М3 и Су-34С вршили мисије из авио базе у Хамадану.

putinrohani02Међутим, како су нагласили Рохани и Путин, састанак је далеко превазишао разговоре о сарадњи у борби против тероризма. Партнерство сада обухвата повећану трговину; инвестиције у енергетику; научна истраживања; руску изградњу две нове нуклеарне електране у Бушеру, где се налази и први ирански реактор; предстојеће чланство Ирана у Шангајској организацији за сарадњу (ШОС); и у блиској будућности могућност да Русија и Кина помогну иранским банкарским институцијама.

Док Бела кућа покушава да усагласи ставове пре првог званичног путовања Рекса Тилерсона у Русију, које ће се догодити за две недеље, руско „отварање ка Ирану“ сада је, поред добре старе мантре о „руској агресији“ у Украјини, Источној Европи и сајбер простору, један од кључних проблема који спречавају било какву врсту споразума.

За Пентагон иранско-руска сарадња – посебно након Алепа – представља проклетсво не само у Сирији него и на било ком другом месту. То се игром случаја сасвим уклапа у светоназоре Ришељеа/Макијавелија из Беле куће – Стива Бенона – он је био морнарички официр током иранске талачке кризе и Иран сматра егзистенцијалном претњом, ништа мање од јастребова из Пентагона.

Прича која се сада продаје америчкој јавности не може бити страшнија; Иран „дестабилизује“ цео Блиски исток, док Русија „дестабилизује“ Источну Европу, Западни Балкан, Украјину и заправо целу планету.

КОЈИ НУКЛЕАРНИ СПОРАЗУМ?
Бар је вашингтонски план за Иран сада у потпуности огољен; још више – и још теже – санкције; непрекидно узнемиравање, упарено са испирањем мозга западној јавности; тајне операције; и последње, али не и најмање важно – отворени рат.

Сенатор Боб Кокер, председавајући сенатског Одбора за иностране послове, ентузијастично промовише Закон о парирању дестабилишућим активностима Ирана који ће, ако буде одобрен, сахранити америчку приврженост нуклеарном споразуму (којем су посредовале Уједињене нације); означити Исламску револуционарну гарду терористичком организацијом и отворити простор за нови талас санкција.

Исто тако би могло да се испостави и да је реч о лавежу, а не о угризу. Свако ко је видео уличне графите на Белтвеју зна да је иранско-руско стратешко партнерство, заједно са Кином, један од три кључна чвора велике приче 21. века – евроазијске интеграције, у којој су Русија и Иран задужени за енергетски део једначине, док је Кина инвестициона локомотива. Мало тога може бити урађено да се то спречи.

iran01Све у свему, пси демонизације још једном лају, евроазијски каравани пролазе.

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ


Sputnik International

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.