Menu
RSS

КОЛИКА ЈЕ ВЕРОВАТНОЋА НАПАДА САД НА СЕВЕРНУ КОРЕЈУ

korejaraketaБОРИС ЖЕРЕЛИЕВСКИ

Бомбардовање сиријске базе „томахавцима“ изазвало је нескривену радост на другом крају света – у Јужној Кореји


После вести да је извршен ракетни удар на сиријски војни аеродром у Идлибу, медијски простор Јужне Кореје запљуснули су таласи одобравања. Политички аналитичари и војни експерти у један глас говорили су о догађајима у Сирији, апострофирајући да је послата јасна америчка порука Северној Кореји (ДНРК), те да је Вашингтон у сваком тренутку спреман да и на Корејском полуострву пређе са речи на дела.

Кроз целокупан медијски спин провлачи се и тема да је ракетни напад САД пре свега озбиљно упозорење за Кину, која се обавезала да штити суверенитет северног дела Корејског полуострва. Индиректна потврда оваквих тврдњи свакако је телефонски разговор Трампа са председником Јужне Кореје, који је изразио пуну подршку акцијама САД у Сирији. Као одговор на пружену подршку, председник Трамп се захвалио председнику, наводи се у саопштењу Беле куће. У том истом саопштењу наводи се да су саговорници две државе потврдили савезништво Америке и Јужне Кореје, као и да су се договорили да остану у сталном контакту по питању Северне Кореје.

Прецизније речено, напета геополитичка ситуација у Сирији створена напорима америчке администрације извози се на Корејско полуострво. Још више забрињава чињеница да је Вашингтон упутио ка обалама Кореје ударну флотилу ратне морнарице, предвођену носачем авиона Карл Винсон. Као што знамо, у последње време из уста америчког естаблишмента излазила је веома оштра ратна реторика на адресу Пјонгјанга. Подсетимо се да је Трамп изјавио да намерава да се једнострано раскусура са северњацима ако ратне бубњеве САД не подрже и друге земље.

Како је америчка мрежа NBC известила на дан ракетног удара на Сирију, позивајући се на неколико извора, Савет за националну безбедност председника САД предложио је да се у контексту борбе против нуклеарног програма Северне Кореје убије Ким Џонг Ун. Дакле, на столу су сви знаци који указују на ширење ион ако велике нетрпељивости САД и Северне Кореје. Према мишљењу Ким Џон Хена, професора Тонгук универзитета из Јужне Кореје и стручњака за питања Северне Кореје, САД уопште не намеравају да нападну Пјонгјанг. Професор Хен тврди да је главни циљ најновије геополитичке акције САД да изврше притисак на главног покровитеља северног суседа – Кину.

„Цео случај треба посматрати као озбиљну проверу савезништва Северне Кореје и Кине“, рекао је професор, подсећајући да је Вашингтон бомбардовао сиријску базу у тренутку сусрета Трампа и председника Си Ђинпинга. „Бомбардовање Сирије може да се искористи као адут за притисак на Кину и Северну Кореју“, рекао је проф. Хен. Међутим, до сада ни Пјонгјанг ни Пекинг не показују намеру нити спремност да се покоре америчком диктату упркос свакодневним претњама и звецкањем оружјем.

ИГРА ЖИВАЦА
Само се до одређене границе могу подизати улози. На крају крајева, ако те се онај кога плашиш не плаши, мораш га претући или испадаш пред свима слабић, који није у стању да продоведе своје претње. Трамп то, чини се, схвата. И, ако Пјонгјанг у блиској будућности не направи неки исхитрен потез, САД ће моћи да прогласе победу, а Трамп ће изаћи неокаљан из томахавк авантуре. Имајте на уму да неокаљаност постаје циљ при доношењу стратешких одлука у Белој кући.

trampkoreja02Насупрот томе, званична Москва сматра да је вероватноћа америчке агресије против те државе веома висока. Конкретно, 9. априла, председник комитета Савета Федерације за одбрану и безбедност Виктор Озеров рекао је да слање ударне групе америчке морнарице на Корејско полуострво говори о могућности ракетног напада САД по војним објектима ДНРК, преносе РИА Новости. Слично мишљење има и сенатор Алексеј Пушков.

Инспирисан медијским успехом сиријске авантуре, Трамп је послао америчку морнарицу ка обалама Кореје. Географија ракетних удара у случају Кореје може да буде проширена. Изузетно је експлозивна ситуација, написао је руски посланик на свом Твитер налогу, нуклеарно наоружање Северне Кореје представља за САД и њихове савезнике сасвим реалну претњу. Међутим, амерички стручњаци упорно тврде да су ракете Северне Кореје технички застареле и да се могу лако пресрести америчким системима ПВО. Конкретно, Американци тврде да је петог априла ДНРК спровела неуспешан тест балистичке ракете типа Scud (Скад). Као што је Ројтерсов извор у Белој кући приметио, ракета је изашла ван контроле и прешла је само део пројектоване путање. Што се тиче нуклеарних бомби, у САД су изјавили да Корејанци још нису савладали технологију бојеве главе. Детонација се врши помоћу компликованих уређаја, које је једноставно немогуће ефикасно транспортовати ракетом. Међутим, док се систем не провери у ратним условима, нико не може са сигурношћу тврдити да је неефикасан. Сасвим је могуће и да су амерички саветници тенденциозно слагали Трампа о нефункционалности корејског нуклеарног програма да би га гурнули у сукоб на ДНРК. На крају крајева, ако евентуални севернокорејски нуклеарни одговор не буде у сагласју са америчким проценама, контраудар по америчким базама у Гуаму и Јапану изазваће тешке губитке међу америчким војницима, што ће за почетак значити крај Трампове политичке каријере.

Међутим, стање на терену говори у прилог томе да је нови председник САД, осокољен првим успесима, спреман да прошири сиријски рецепт широм сфере америчког утицаја. Наравно, једноставна операција попут напада на аеродром Шаират не уклапа се сасвим у корејски случај.

КОРЕЈСКИ РАТ 2.0
Како може да изгледа војна операција против Северне Кореје? Војни експерт Константин Сивков представио је модел тоталног рата на Корејском полуострву и прорачунао да ће за копнену операцију Вашингтон морати да оформи међународну коалицију чију ће основу чинити САД и Јужна Кореја. Уз за њих повољну међународне политичке прилике, у њен састав додатно могу да уђу Јапан и неке друге земље у региону, као и земље из Европе, на пример, Велика Британија и Француска. Укупан број евентуалних припадника коалиционих оружаних снага, према мишљењу овог стручњака, може да достигне од 900.000 до милион војника; 3.000 тенкова, 6.000 хиљада борбених оклопних возила различитих типова, 8-10.000 артиљеријских јединица, 1.800-2.000 авиона различитих класа, до 150 бродова (заједно са шест носача авиона) и до 40 подморница (укључујући и 25 нуклеарних са крстарећим ракетама Томахавк). При томе, ово је тек прва фаза рата, у току кога ће страна агресор прво покушати да анулира севернокорејски ПВО, уништи ракетне нуклеарне снаге, руководство земље, командне центре, да рашчисти терен у областима предстојеће копнене офанзиве, као и нападе на цивилне објекте у циљу сламања воље севернокорејског народа – и може да траје најмање од два до седам месеци.

Сви ови услови, како ресурсни, тако и временски, тешко ће са папира прећи у реалност ако реално сагледамо тренутне могућности западне алијансе. Највероватнији сценарио је онај у коме Вашингтон проводи против Корејанаца блицкриг у облику масовног напада ненукларним средствима, омогућавајући тим нападом слабљење противника, лишавајући га већег дела војне инфраструктуре и система за комуникацију. Питање колико један овакав напад може бити ефикасан (у светлу резултата ракетног гранатирања Шеирата) остаје отворено. Посебно ако се узме у обзир да је укопавање објеката била стратегија Северне Кореје још у време Корејског рата. Сва складишта, арсенали, центри за управљање и везу, наравно, и ракетни лансери постављени су у добро заштићеним дубоким бункерима, пред којима је немоћна антибункерна бомба БЛУ-109/Б, која је главни адут САД за тај случај. Наравно, постоје и далеко савршеније GBU-28 и GBU-57, али бункера у Северној Кореји је једноставно много више од бројног стања ових бомби у арсеналу САД. Очигледно је да блицкриг није одговор на постављене задатке.

severnakorejaarmijaСа друге стране, Америка је у стању да веома озбиљно дестабилизује ситуацију на Корејском полуострву (које се граничи са Кином и Русијом) и веома је тешко предвидети развој ситуације у перспективи. Како су војни напори Русије данас концентрисани углавном на Сирију и Украјину, Кина је та која предузима озбиљне кораке у правцу избегавања оружаног сукоба у том делу света. За Пекинг севернокорејско питање има посебну тежину ако се узме у обзир да ће у случају рата Кина неминовно бити увучена у сукоб, јер има обавезу да штити суверенитет Северне Кореје.

КИНЕСКИ ПЛАН
Министар иностраних послова НР Кине Банг Ји је на крају посете председника Си Ђинпинга САД изјавио да је Кина упознала Америку са својим плановима за полуострво, у којима она предлаже заустављање нуклеарног програма Северне Кореје у замену за стопирање војних акција САД и Јужне Кореје.

Према речима кинеског министра, овај предлог поседује потенцијал да доведе сукобљене стране за преговарачки сто. Руку на срце, овај кинески план био је на столу и раније, па постоји озбиљна сумња да ће га Вашингтон прихватити, будући да тенденциозно појачава ниво напетости, покушавајући да доведе ситуацију до тачке са које нема повратка. Међутим, изјава коју је министар Тилерсон дао увече 9. априла пружа извесне наде за мирно решење. У емисији канала CBS државни секретар је, коментаришући преговоре са кинеским лидером, рекао:

„Си Ђинпинг јасно разуме и слаже се са чињеницом да је ситуација у Северној Кореји ескалирала и достигла одређени ниво претње, те да је у вези са тим потребно хитно предузети мере... Надам се да можемо да радимо заједно са Кинезима на задатку промена у руководству Северне Кореје. У овом тренутку дијалог може бити од користи свим сукобљеним странама. Сви учесници деле мишљење да је ситуација постала опасна“, тврди Тилерсон. Чини се као да шеф спољнополитичког одељења САД покушава да подметне кинески план као „заједнички рад на промени у врху ДНРК“, па чак испада да су Американци наговорили и Кинезе да учествују у њему. Не смемо искључити ни могућност да се руководство САД, схватајући да је заглибило на корејском питању, ухватило за понуђено решење као дављеник за сламку, видевши у том плану излаз из тешке ситуације – покушавајући истовремено да кинески план представи urbi et orbi као велику победу америчке дипломатије. Са друге стране, данас се ништа не може са сигурношћу тврдити. Америчка политика у овом тренутку крајње је контрадикторна и турбулентна. Може бити да Тилерсон на тај начин покушава да скрене пажњу са припрема напада на Северну Кореју.

РУСКИ УБИЦА НОСАЧА АВИОНА УПЛОВИО У ЈУЖНОКОРЕЈСКУ ЛУКУ
Два брода Пацифичке флоте војно-поморских снага Русије упловила су у уторак 11. априла у јужнокорејску луку у граду Бусану у оквиру редовног програма размене са јужнокорејском морнарицом. У луку је упловио руски војни брод Варјаг, који је био пратња танкера до корејске луке. Два брода ће остати у Бусану четири дана и за то време руски морнари и официри ће учествовати у заједничким активностима са својим јужнокорејским колегама.

Ракетна крстарица Варјаг почела је своју службу 1990. године као офанзивни део совјетске војно-поморске флоте. Варјаг у свом арсеналу поседује смртоносне ракете, убице бродова и подморница, има 510 чланова посаде и потенцијал да плови брзином 29 миља на сат. Ракетну крстарицу Варјаг Американци сасвим оправдано називају „убицом носача авиона“.

Varjag02aСпецијална карактеристика овог војног брода је осам двојних контејнера усмерених под углом, по четири са сваке стране брода. Они, наравно, не служе за украс, већ се у сваком налази комплекс Вулкан П-100. То је страшно и моћно оружје. Један плотун ракетног крузера Варјаг смртоносан је за целу ескадрилу бродова у пратњи носача авиона.

Превео ЗОРАН ДРАГАНОВИЋ


Колокол России

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.