Menu
RSS

КО ЈЕ КРИВ ЗА СПОЉНОПОЛИТИЧКУ КОНФУЗИЈУ? ТИЛЕРСОН ИЛИ ТРАМП?

tilersonКРИСТОФЕР ПРИБЛ

Трамп је суштински приморао Тилерсона да омаловажи агенцију коју води, без икаквог рационалног разлога


За мање од 10 недеља на позицији државног секретара Рекс Тилерсон се нашао на удару готово свакодневних критика. Владимир Путин је иницијално одбио да се састане са њим. На крају су се ипак састали, али нису остварили велики напредак. Током састанка са европским министрима спољних послова, гласно се запитао: „Због чега би амерички порески обвезници били заинтересовани за Украјину?“ Недељу дана раније, његова кратка изјава од 23 речи, која је уследила након нове ракетне пробе Северне Кореје, наводно је „збунила“ јавност. Његова нестабилна и ретка коресподенција са запосленима у Стејт департменту, како у кратком чланку наводи Вашингтон пост, „створила је растућу збуњеност међу страним званичницима, који покушавају да схвате ставове САД о кључним питањима“.

Али, ако америчка спољна политика делује дезоријентисано, већи део кривице сноси Бела кућа. На крају крајева, Доналд Трамп, а не Рекс Тилерсон, је био тај који је испретурао све могуће позиције, од става о политици „једне Кине“ до учешћа у сиријском грађанском рату.

На пример, у септембру 2013. Трамп је преко Твитера позивао председника Обаму да не напада Сирију, а током кампање је наводио да свргавање Башара ел Асада није приоритет. Али председник је променио мишљење након хемијскох напада у Хан Шејкуну и сада делује спремно на додатне акције.

ТИЛЕРСОН НИЈЕ СИГУРАН ДА МУ ТРАМП ЧУВА ЛЕЂА
И друге личности из администрације су демонстрирале сличну склоност ка напуштању претходних позиција о важним спољнополитичким питањима. Америчка амбасадорка у УН Ники Хејли наговестила је да су САД спремне да предузму нове једностране војне мере против сиријске владе. Али на конференцији за медије после само недељу дана Хејлијева је појаснила да се Трампова администрација „неће фокусирати на Асада онако како је то чинила претходна администрација“.

За то време, хаос који влада у Савету за националну безбедност – од срамотне оставке Мајкла Флина до борбе за моћ између актуелног савезника за националну безбедност Х. Р. Мекмастера и Трамповог човека од поверења Стива Бенона – није помогао да Трампова администрација преузме кормило.

tilersontrampМоже се спекулисати да је Рекс Тилерсон био некарактеристично ћутљив о питањима која сада улазе у делокруг његових надлежности јер схвата да је боље причати мање и слушати више приликом преласка на непознату позицију. На крају крајева, кад год отвори уста, критичари су брзи на осудама.

Ипак, постоје и друга, једнако уверљива објашњења. Ако Тилерсон заузме чврст став о важним спољнополитичким питањима, не може бити сигуран да му председник Трамп чува леђа. Месеци, чак и године пажљиве дипломатије могу бити поништени неспретно формулисаним постом на Твитеру.

Још важније, Бела кућа је блокирала Тилерсонове напоре да попуни упражњене позиције, а неки отворено спекулишу да је несташица кадрова разлог многих очигледних гафова. Стотине експерата који су раније радили у републиканским администрацијама суштински су спречени да се придруже Трамповом тиму, било због тога што су у тајности потписали петицију #НикадТрамп, било зато што су негативно говорили о Трампу током кампање. На пример, позиција заменика државног секретара остаје упражњена (у среду је на ту позицију ипак именован Џон Саливан; прим. прев.), након што је председник Трамп ставио вето на Тилерсонов први избор Елиота Абрамса. Како запажа Хафингтон пост, готово половина водећих позиција у организационој структури Стејт департмента је „упражњена или испуњенима привременим вршиоцима дужности“.

КОЛИКО ДУГО ТИЛЕРСОН МОЖЕ ДА ИЗДРЖИ
Трампова администрација можда планира да многе од ових позиција остави празним. У првом Трамповом буџетском нацрту, који је Конгресу упућен на разматрање, предлаже се да се средства Стејт департмента скрешу за готово 29 одсто, што је до сада најотворенији знак да Трамп не вреднује превише посао дипломата и спољнополитичких експерата. Чланови Конгреса, попут Елиота Енгела, првог човека демократа у Одбору за међународне односе, разочарани су што Тилерсон делује неспремно да направи толике резове. Са друге стране политичког спектра, многи републиканци су Трампов буџет већ прогласили мртвим.

Другим речима, председник Трамп је суштински приморао секретара Тилерсона да омаловажи агенцију коју води, без икаквог рационалног разлога за веровање како ће поменута смањења икада дати очекивани ефекат.

У таквом окружењу није ни чуда што Вашингтон пост извештава како „каријерне дипломате у Стејт департменту... шире параноичне приче о Тилерсону, које се често испостављају као нетачне“. Остаје отворено питање колико дуго он може да издржи у таквом окружењу, на функцији коју никада није желео.

tilersonlavrovАко се за пет или десет година о спољној политици Трампове администрације буде говорило као о неуспешној, људи се можда неће ни сећати Тилерсонове улоге у њеном обликовању. На крају крајева, ње, барем за сада, и нема.

Кристофер Прибл је потпредседник за војне и спољнополитичке студије на институту Кејто и аутор дела „Проблем моћи: Како америчка војна доминација чини да будемо мање безбедни, просперитетни и слободни“

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ

The National Interest

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.