Menu
RSS

МАКРОН, НА РАДОСТ БАНКАРА И МИЛИЈАРДЕРА

makronmaoceДАЈАНА ЏОНСТОН

Демонстрација моћи „средстава информисања“, тријумф рекламне индустрије, мејнстрим медија и милијардера који све то поседују


У недељу увече се доста славило на местима навиклим на славља. Мора да је текао најбољи шампањац тамо где га има на гомиле, рецимо у дому Бернарда Арноа (на слици испод), најбогатијег човека Француске (11. најбогатијег на свету), који, поред много других ствари, поседује и листове Паризиен, Француска данас (Aujourd’hui France) и Ехос, страствено наклоњене Макрону. Куцкање чаша би такође требало да се чује где год да се налазио лутајући милијардер Патрик Драхи (на слици сасвим доле), рођени Мароканац француско-израелског порекла и становник Швајцарске који поседује огромно медијско и телекомуникацијско царство, укључујући и оличење постмајског „шездесетосмашког отпадништва“ – таблоид Либерасион – који је дан пошто је јавна кампања званично завршена изашао са насловницом која позива да се гласа за Макрона.

Дуга је листа милијардера, банкара и фигура естаблишмента који се с правом радују неуобичајеном успеху кандидата који је постао изабрани председник Француске, тврдећи да је „аутсајдер“ иако нико у историји није био тако једногласно подржан од свих могућих инсајдера.

РЕЧИ СУ ВАЖНЕ У ФРАНЦУСКОЈ...
Такође би требало да буду задовољне и амбасаде земаља чије владе су се отворено мешале у француске изборе – наравно, САД, али и Немачка, Белгија, Италија и Канада, које су озбиљно подстицале Французе да правилно изаберу. Макрона, наравно. Сви ови шампиони западне демократије могу да се уједине у ликовању због непостојећег неуспешног мешања Русије. За то нема доказа, али део изборне забаве ових дана у НАТО земљама је оптуживање Руса за мешање.

Што се тиче Француза, апстиненција је била готово рекордна, јер левица није могла да гласа за самопроглашеног непријатеља закона о раду, али се није усудила ни да свој глас поклони опозиционој кандидаткињи Марин ле Пен због тога што човек не може тек тако да гласа за неког ко је у невероватној клеветничкој кампањи етикетиран као „екстремни десничар“ или чак „фашиста“ иако није испољио ниједан видљиви симптом фашизма а програм му је допадљив за оне са нижим примањима и приврженике мира у свету. Речи су важне у Француској, где је бреме делимичне одговорности за Други светски рат претешко.

makronarnoАнкете указују да је чак 40 одсто Макронових бирача за њега гласало искључиво да би „блокирали“ наводну опасност од гласања за Марин ле Пен. Други на левици су гласали за Макрона јавно се обавезујући да ће се „борити против њега“ једном када победи. Мало сутра.

У наредним месецима би могло доћи до уличних демонстрација, али то ће слабо утицати на Макроново обећање о декретном укидању француског закона о раду и на међусобни сукоб радника и менаџмента у тренутку кад је менаџмент моћан захваљујући делокализацији, а радници дезорганизовани и ослабљени разним ефектима глобализације.

ОЛАНДУ НОБЕЛ ЗА МАНИПУЛЛАЦИЈУ
Како каже Џин Брикмонт, одлазећи француски председник Франсоа Оланд заслужује Нобелову награду за политичку манипулацију. У тренутку кад су он и његова влада били толико непопуларни да је свако на изборе гледао као на прилику да их се реши, Оланд је, уз ревносну помоћ великих медија, водећих банкара и олигарха различитих боја, успео да свог слабо познатог економског саветника (човека који није ни лево ни десно, тотално свежу политичку звезду подржану од старих политичара којих је јавност хтела да се реши) представи као кандидата „промена“.

Ово је прилично невероватна демонстрација моћи „средстава информисања“ у данашњем друштву, тријумф рекламне индустрије, мејнстрим медија и милијардера који све то поседују.

drahiФранцуска је посматрана као потенцијална слаба карика у глобалистичком пројекту елиминације националних суверенитета у корист глобалне владавине капитала. Захваљујући изузетним напорима, та претња је отклоњена. Барем за сада.

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ


Global Research

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.