Menu
RSS

ПОЗАДИНА ТРАМПОВЕ СМЕНЕ ШЕФА FBI

trampkomi01ЏЕЈКОБ ХЕЈЛБРУН

Серија несрећних грешака указују да је позиција директора FBI за Џејмса Б. Комија била превелик залогај


Вероватно је било неизбежно да Доналд Трамп отпусти шефа FBI Џејмса Б. Комија. Изненађење није што га је данас отпустио, већ што је чекао толико дуго. Коми је у више наврата показао лошу способност расуђивања. Сада би јавност могла да се запита да ли у Вашингтону има икога поштеног. Институција за институцијом доспева на лош глас због процена највиших владиних званичника да нису добро обављале свој посао. Комијеве грешке нису изузетак, већ део ширег обрасца понашања у Вашингтону.

Трамп је написао: „Иако веома уважавам што сте ме у три различите прилике информисали да нисам предмет истраге, ипак се слажем са проценом Министарства правде да нисте у стању да ефикасно руководите Бироом“. Заменик државног тужиоца Род Росенстејн био је у праву када је рекао да је Коми дискредитовао FBI јавним коментарисањем истраге против Хилари Клинтон за време трајања кампање. Трамп је назвао FBI „бисером у круни“ државних органа реда и рекао да ће настојати да поврати његову репутацију.

Коми је зарадио похвале током Бушове администрације због заузимања за грађанске слободе када је државни тужилац Џон Ешкрофт хоспитализован, а заступник Беле куће Алберто Гонзалез и шеф кабинете Ендрју Кард покушали да га (Ешкрофта) приморају да одобри познату NSA шпијунажу. Коми је одјурио у болницу како би их зауставио.

КОМИЈЕВА ГРЕШКА ЗА ГРЕШКОМ
Од тада је, међутим, Коми, који се хвали репутацијом моралног чистунца, чинио грешку за грешком. Његов најупечатљивији скорашњи потез доспео је на насловнице ове недеље, кад је откривено да је помоћница Хилари Клинтон – Хума Абедин – заправо послала стотине, а не хиљаде мејлова са поверљивим подацима на компјутер свог мужа Ентонија Вајнера. То је шокантна грешка са Комијеве стране, која ће додатно подгрејати теорије завере о исходу избора.

Поводом истраге о Русији, Коми је такође предузео неке дискутабилне акције. Био је шеф FBI, али је у сведочењу пред Конгресом ипак отишао ван својих надлежности. Имао је тврдње попут оних да је Русија „највећа претња“ САД. Није посао директора FBI да се упушта у геополитичке анализе. У сваком случају, како он то може да зна?

trampkomi02Коми, који је посветио каријеру домаћим правним питањима, никада није показао било какво дубоко или темељно знање о страним земљама. Његово сведочење пред Конгресом, заправо, углавном се састојало од баналности и општих места препакованих у софистиковане анализе засноване на тајним подацима. Али, као што је Џорџ Ф. Кенан једном приметио, просечан читалац Њујорк тајмса зна исто или чак више од многих владиних званичника. Нема уверљивих разлога за веровање да је Коми поседовао било какве важне инсајдерске податке недоступне већини Американаца. Напротив. Серија несрећних грешака указују да је позиција директора FBI за њега била превелик залогај.

Трамп се сада суочава са питањем ко ће заменити Комија. Узевши у обзир да је истрага о Русији освежена у понедељак сведочењем Сали Јејтс, Трамп би требало да изабере озбиљног и кредибилног кандидата који ће водити FBI.

СВЕ ВЕЋИ ТРАМПОВИ УЛОЗИ
Сенатор Линдзи Грејем, који не може бити већи јастреб кад је у питању однос према Русији, изјавио је да, „узевши у обзир недавне контроверзе у вези са директором (FBI), верујем да ће нови почетак бити добар и за FBI и за државу. Апелујем на председника да изабере најквалификованијег професионалца на располагању, који ће радити у корист наших националних интереса“.

dzejmskomi01Сенатор Рон Вајден већ позива Комија да се у „јавном саслушању“ изјасни о статусу истраге о Русији у тренутку кад је Коми отпуштен. Мало је вероватно да ће Коми обелоданити било шта. Али перцепција истраге о Русији је ионако увек била важнија од њене суштине.

Улози за Трампа, који је својим ратоборним твитовима пре распламсавао него смиривао истрагу о Русији, не могу бити већи.

Џејкоб Хејлбрун је уредник „Националног интереса“ (National Interest)

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ


The National Interest

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.