Menu
RSS

ТРАМПОВ РАТ ПРОТИВ ЕСТАБЛИШМЕНТА НИЈЕ ПРЕСТАО

trampbelakucaЏЕЈКОБ ХЕЈЛБРУН

Ако Трамп одигра како треба, могао би да оживи свој мандат


Данашње сведочење вршиоца дужности директора FBI Ендруа Г. Мекејба (на слици испод) пред сенатским Одбором за обавештајна питања није донело никакву сензацију. Неуверљиво је оспорио тезу да бивши директор Џејмс Коми није имао велику подршку унутар FBI. Изузев тога, било је то једно прилично умирујуће саслушање.

Узбуђење је изазвао сам председник Трамп, који је направио нешто што изгледа као заокрет од 180 степени у погледу питања ко сноси одговорност за отпуштање Комија. Није увек лако испратити потезе Трампове администрације. У уторак је секретар за медије Шон Спајсер објавио да је „Трамп деловао по јасним препорукама“ Министарства правде (Justice Department). Потом је у среду потпреседник Мајк Пенс такође рекао да је Трамп отпустио Комија по препоруци Министарства правде, поручивши: „Допустите да будем врло јасан; председникова одлука да прихвати препоруке државног тужиоца и заменика државног тужиоца о смени Комија са позиције шефа FBI заснована је само и искључиво на његовој привржености најбољем интересу америчких грађана и осигуравању да људи у овој земљи имају поверења у FBI“.

Међутим, данас је Трамп указао да ствари не стоје тако. Није говорио увијено или се ограђивао од жеље да се реши Комија. Уместо тога, рекао је да је он донео одлуку. У интервјуу Лестеру Холту са NBC, Трамп је био чвст и одлучан у ставу да је одлучио да отпусти Комија по сваку цену: „Имао сам намеру да га отпустим независно од препорука. Независно од препорука сам хтео да отпустим Комија“. Додао је и да је Коми „путујући циркус“ и „самохвалисавац“. Толико о напорима администрације у претходних пар дана да прикажу како је Трамп поступао по савету заменика државног тужиоца Рода Росенстејна, који је наводно претио да ће поднети оставку због тврдњи да је он аутор Комијевог отказа. Сам Трамп је очигледно веровао да би отпуштање Комија било популаран потез и међу републиканцима и међу демократама. Нема сумње да је Коми заиста био лош директор FBI, који је требало да поднесе оставку пре него што му је Трамп уручио отказ. Али невешто понашање администрације је просто охрабрило њене противнике уместо да смири питање умешаности Русије у Трампову кампању.

ПРОФЕСИОНАЛНИ SURVIVOR
Потом је ту и Трампов састанак са руским министром спољних послова Сергејом Лавровим. Администрација тврди да је преварена тиме што су руски новинари проширили слике Трампа и водећих руских званичника. „Преварили су нас“, за CNN је изјавио званичник Беле куће. „Они лажу“. Хммм. Трамп је претрпео озбиљне критике због састанка са Лавровим одмах пошто је отпустио Комија. Која је била поента састанка ако ће његова администрација све да подели са Москвом? Како је могуће да нису били свесни да ће те слике бити објављене у јавности и, с тим у вези, због чега је америчким новинарима било забрањено да сликају?

У међувремену, демократе се организују да Трампа наставе да приказују као агента Кремља. У Вашингтон, који је у режиму перманентних скандала, где свака политичка партија настоји да свргне председника ривалске политичке партије (видети под Бенгази), маневри Трампове администрације су душу дали за стварње новог Вотергејта. Још од тада, Конгрес је све више партијску пристрасност мењао политиком.

endrjumekejbТрамп се можда нада да ће се извући из несрећне епизоде са Комијем, баш као што му је полазило за руком у прошлости да се извуче из једне кризе за другом, из којих је углавном излазио нетакнут. Трамп је професионални преживљавач (survivor). До краја првог мандата можда ће изгледати као политички Худини. Али нова анкета Квинипјака, урађена пре метежа са Комијем, указује да Трампова магија можда губи део свог сјаја, укључујући и у његовој гласачкој бази. Анкета указује да му подршка међу независним гласачима и белцима без факултетске дипломе опада. Тек 48 одсто белих мушкараца сматра да ради добар посао. А 58 одсто гласача сматра да је његових првих 100 дана у кабинету „углавном неуспешно“. Поред тога, анкета указује да амерички гласачи у размери 54:38 желе да Демократска партија преузме контролу над Конгресом. Ово је највећа маргина икада измерена у анкетама Квинипјак универзитета, која превазилази пет процената предности у корист републиканаца из 2013. године.

САМО ЈЕДАН МАНДАТ?
Трампу прети опасност да републиканци масовно крену да се ограђују од њега у наредним месецима уколико процене да би такозвани изборни талас могао да потопи њихове шансе 2018. године. Разлог због којег је Ричард М. Никсон на крају поднео оставку био је тај што су му старији републиканци, попут сенатора Берија Голдвотера, 1974. године рекли да је изгубио подршку на Капитол хилу. „Нико од нас није сумњао у исход“, пише Голдвотер у својој биографији. „Он ће се повући“.

Већ сад има превише спекулација о Трамповој будућности. Пишући за Вашингтон пост, Џим Хогленд указује да би Трамп можда желео да одради само један председнички мандат: „Узевши у обзир да ће имати 74 године на крају мандата, Трампу се можда више свиђа идеја да оде у пламену, него цвилећи. Наравно, не могу бити сигуран да му је то намера. Али, какве год да су му намере, његова дела готово гарантују такав резултат“.

trampkabinet02Можда. Али демократе имају сопствених унутрашњих проблема, а Трампов председнички стаж је на самом почетку. Ако Трамп одигра како треба, могао би да оживи свој мандат. До сада, међутим, није успео да оствари највећи број својих обећања из кампање, од изградње зида, преко ремонта Обамакера и пореске реформе, до инфраструктурног плана. Није јасно да ли он схвата да ће му требати више од рафалне паљбе твитова на рачун својих критичара како би оживео своје политичке изгледе, односно да ли уопште схвата да су они угрожени.

Џејкоб Хејлбрун је уредник Националног интереса (National Interest)

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ


The National Interest

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.