Menu
RSS

ТУРСКИ ПРОБЛЕМ У СИРИЈИ

jpg02САЛМАН РАФИ ШЕИК

Кључно питање за Трампову администрацију није само уједињење са Курдима у ослобађању Раке већ и изазов обуздавања Турске


Последњи турски ваздушни удари на курдске милиције, у којима је страдао велики број бораца JPG, били су континуитет непријатељске политике Турске према Курдима, али ништа мање и сигнал западним савезницима (НАТО) да Турска наставља да се противи било којој идеји наоружавања Курда за предстојећу битку за Раку, de facto престоницу Исламске државе у Сирији. Утисак је да турска ратна театралност није одвратила америчку администрацију од финализовања одлуке да се Курди наоружају, што је потез који имплицира подршку Курдима не само за ослобађање Раке већ и за касније управљање градом. Што се тиче позиције Турске, она у томе не види само прилику да Курди стекну важно ратно искуство, које би касније могло бити употребљено против Анкаре, већ и могућност да значајан део територије пређе у њихове руке, што би ојачало захтеве за оснивање независне државе, тј. Курдистана.

Како ће онда протећи предстојећи сусрет између Доналда Трампа и Реџепа Ердогана, током његове посете САД 17. маја? Након састанка ће бити одржан НАТО самит 25. маја, кад ће у потенцијално експлозивној атмосфери бити размотрена важна питања, укључујући улогу Турске као НАТО чланице.

Турска, предосећајући тензичну ситуацију, лобира за промену америчког става о улози Курда у Раки. Али одлука Трампове администрације да наоружа Курде показала се као још један, можда и последњи, ексер у ковчегу антикурдских операција Турске, које су обустављене након последњег напада на јединице JPG. Како би одвратиле Турску од „врућих излета“ у сиријску територију, САД су распоредиле своје трупе на сиријско-турској граници, док су Руси то исто урадили у Ефрину.

СВЕ ВЕЋА ПОДРШКА САД КУРДИМА
Премда је ово навело Турску да закључи како САД и Русија користе Курде као пионе у настојању да преузму контролу над Сиријом, оно што су турски званичници јасно истакли је чињеница да се америчка подршка Курдима током година постепено увећавала, посебно након што је Пентагону постало јасно да Слободна сиријска војска (FSA), као коалиција арапских снага коју је подржавала и Турска, не само да је неефикасна по питању борбених капацитета већ и оптерећена унутрашњим неслагањима.

За Турску ова одлука представља црвену линију и вероватно ће је навести да се одређеним потезима супротстави курдској доминацији, вероватно тако што ће дозволити сунитским милицијама, познатим и као „побуњеници“, да се прошире у неким деловима Сирије, нарочито на Северу, и тиме неутралишу курдске добитке и могућност успостављања Курдистана.

rakakurdiПлан је – као што су раније указали неки провладини медији у Турској – изгледа да се северна Сирија стави под турску контролу и претвори у и 82. провинцију. Турска овај план заснива на идеји да ће курдске снаге узбуркати духове сунитско-арапског становништва у региону. Иако то неће нужно довести до оживљавања Исламске државе и иако курдске милиције можда неће подстаћи такав сценарио, Турска ипак има могућност да управља кризом, узевши у обзир да су протурски „побуњеници“ које подржава имали видно присуство у одређеним деловима Сирије и да нашироко пишу о својим циљевима на друштвеним мрежама, где су могли бити виђени у јануару како, између осталог, певају „живела Турска!“

Стога, иако су амерички званичници рекли да курдским милицијама неће бити дозвољено да самостално управљају акцијама, њиховом плану фали део о томе како спречити да ослобађање Раке доведе до новог рађања ISIS под другим именом, али са истом идеологијом и тактиком.

ШТА ДОНОСИ ОСЛОБАЂАЊЕ РАКЕ
Узевши у обзир да је Турска у прошлости била оптуживана да помаже ISIS и чињеницу да настоји да подели Сирију на начин који би јој омогућио да анектира један део, тешко је искључити могућност обнављања конфликата и новог ширења терористичких група у Сирији и шире.

На крају крајева, сада је многима јасно да ослобађање Мосула није довело до наглог гашења могућности будућих „сунитских побуна“ у Ираку, где је Ал Каида и даље активна и, судећи по неким западним извештајима, планира да профитира од пораза Исламске државе.

Хоће ли ослобађање Раке довести до идентичних последица? Текуће гомилање снага од стране САД и Турске показује да њено ослобађање од ISIS можда неће прекинути конфликт. У сваком случају Турска не делује за то.

У „ердоганизованом“ политичком систему Турска ће вероватно повећати своју умешаност у Сирији под изговором „заштите својих грађана који живе у турско-сиријском граничном региону“. Већ се појављују извештаји који тврде да је Турска оформила комисију чији задатак је да северне Сиријце убеди да затраже турско присуство, што би Турска искористила као изговор да анектира делове Сирије у којима живи значајан број Турака. Амерички сенатор је недавно указао на могућност да турска анектира северну Сирију како би се заштитила од курдске државе у настајању.

turskasirija201601Стога кључно питање за Трампову администрацију није само питање уједињења са Курдима у ослобађању Раке већ и изазов обуздавања Турске, што ће вероватно бити предмет дискусије на предстојећем НАТО самиту, на којем ће се поново покренути питање позиције те земље.

Салман Рафи Шеик је стручњак за међународне односе и спољну и унутрашњу политику Пакистана

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ


New Eastern Outlook

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.