Menu
RSS

ДА ЛИ ЈЕ СВЕ СПРЕМНО ЗА ВОТЕРГЕЈТ 2.0

trampavionПАТРИК БЈУКЕНЕН

Одлучност „дубоке државе“ да свргне Трампа једнако је велика некадашњој одлучности да свргне Никсона


Историја се понавља, прво као трагедија, потом као фарса, рекао је Маркс. На дан кад су изашли моји мемоари о Белој кући Ричарда Никсона, председник Трамп је отпустио директора FBI Џејмса Комија. Медији су то одмах видели као „никсоновски“ потез, повлачећи паралелу са Масакром суботње вечери (назив Saturday Night Massacre се односи на Никсонову одлуку да током афере Вотергејт смени независног специјалног тужиоца Арчибалда Кокса, због чега су тадашњи државни тужилац и његов заменик поднели оставке; прим. прев.).

Ипак, постоје велике разлике. Оставке државног тужиоца Елиота Ричардсона и заменика државног тужиоца Била Ракелшоса и отпуштање специјалног тужиоца Арчибалда Кокса догодило се усред кризе односа Истока и Запада. А 6. октобра 1973, на важан верски празник Јом Кипур, у изненадном нападу египатске трупе су прешле Суецки канал и пробиле израелску Бар-Левову линију. Сирија је напала на Голанској висоравани.

У року од неколико дана, 1.000 израелских војника изгубило је живот, стотине тенкова је уништено, док је десетине авиона оборено совјетским ракетама земља-ваздух. Кад је египатска војска избила на Синај, стигли су извештаји да Моше Дајан наоружава израелске F-4 нуклеарним оружјем. „Ово је крај Трећег храма“, поручио је Дајан.

Никсон је наредио да сваки амерички транспортни авион који је био у летном стању Израелу доставља тенкове и авионе. Генерал Ариел Шарон прешао је Суецки канал на западу и упутио се ка северу да одсече и уништи Египатску трећу армију на Синају.

Заливске арапске земље увеле су нафтни ембарго САД. Добили смо извештаје да се руски бродови, способни да носе нуклеарно оружје, крећу кроз Дарданеле и да су се совјетске ваздушно-десантне снаге упутиле ка аеродромима. Америчке нуклеарне снаге су стављене у стање приправности.

Још један снажан ударац 10. октобра погодио је Никсонову Белу кућу. Потпредседник Егњу одбио је да се на суду изјасни о оптужби за утају пореза и поднео оставку. Никсон је одмах на његово место именовао Џералда Форда. У таквој атмосфери, док је Хенри Кисинџер у Москви покушавао да испреговара примирје на Блиском истоку, Кокс је одбио да прихвати компромис којим му је омогућено да добије верификовани резиме Никсонових трака, али не и саме траке. Демократски сенатори Сем Ервин и Џон Стенис су прихватили овај компромис, баш као и Ричардсон (или смо барем ми тако веровали).

nikson06Никсон није имао избора. Како ми је рекао, није могао дозволити да га усред хладноратовске кризе први човек Совјетског Савеза Леонид Брежњев види како се повлачи пред пркосом једног од чланова кабинета којег је сам бирао. Рекао ми је да ће, ако буде морао, ићи до краја да смени Кокса: „Не можемо држати такву гују у недрима“. Те суботње вечери рекао сам пријатељима да ће наредне недеље у Конгресу бити донета резолуција о импичменту. То се и догодило.

По чему се разликују Никсонове и Трампове акције?

Док је Никсон обезглавио своје Министарство правде и затворио канцеларију специјалног тужиоца, Трамп је просто отпустио шефа FBI, који се сложио да председник има свако право да то уради.

Октобра 1973, са двадесетак људи из Никсонове Беле куће, кабинета или кампање који су се суочили са оптужницама и суђењима, нашли смо се у најгорем политичком скандалу у америчкој историји.

Данас не постоји ништа слично. Али председник Трамп има свако право да буде бесан.

FBI од јула истражује наводне везе Трампове кампање са Путиновом Русијом по питању хаковања Демократског националног комитета (DNC) и имејл налога Џона Подесте – без икаквих резултата. Још у јануару су бивши директор CIA Мајк Морел и бивши шеф обавештајне заједнице Џејмс Клапер рекли да никакви тајни контакти нису пронађени. И поред тога, сваки дан слушамо демократе и медије како брује о везама између Трампа и Путина о руској „контроли“ над председником.

Почетком 50-тих за ово је постојао термин – макартизам. Испоставља се да су његови највећи практичари они који су га сковали. „Одложена правда је ускраћена правда“, што се односи и на председнике.

Трамп је већ готово годину дана под сенком сумње о „руској конекцији“ њега и његове кампање. Ипак, није пружен ниједан чврст доказ његове повезаности са Русијом. Није ли бескрајно емитовање непотврђених шпекулација само по себи неамерички?

Џон Чанслер са NBC је обарање 1973. Ричардсона, Ракелшоса и Кокса назвао „најозбиљнијом уставном кризом“ у америчкој историји, која превазилази сецесију 11 јужњачких држава и Грађански рат, који је однео 620.000 живота. Један лондонски новинар је написао да се „у свежем октобарском ваздуху осећа мирис Гестапоа“.

Данас видимо сличну врсту хистерије. Међутим, то тада није била уставна криза, као што ни данас легитимно превремено пензионисање Џима Комија није уставна криза. То што медији изједначавају „Русијагејт“ са Вотергејтом говори нам шта се спрема.

Овај град (Вашингтон) мрзи Трампа, коме је дао четири одсто гласова, исто колико је мрзео и Никсона. Одлучност „дубоке државе“ да га свргне једнако је велика тадашњој одлучности да свргне Никсона.

trampbenonЛиберални естаблишмент је 1968. године изгубио мандат који је држао од 1933, али није изгубио способност да рањава и убија председнике. Иако је Никсон победио у 49 држава, тадашњи естаблишмент га је оборио. Иако је Роналд Реган победио у 49 држава, тадашњи естаблишмент га је умало оборио због Иран-контра афере.

Такав крај спремају и председнику Трампу.

Превео АЛЕКСАНДАР ВУЈОВИЋ


Patrick J. Buchanan - Official Website

Препоручи текст:

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to Google PlusSubmit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to LinkedIn
Info for bonus Review William Hill here.